Sådan bygger du fundament til træterrassen

3-2-1-fix!

Skal du i gang med et nyt byggeprojekt? Hvis du mangler en ny træterrasse eller måske et nyt skur, så er du havnet det helt rigtige sted. Vi viser dig nemlig trin for trin, hvordan du kan lave et solidt fundament i din have til enten en træterrasse eller et skur.

Se fix det selv-filmen eller læs trin for trin-guiden nedenfor. Du finder også en materialeliste, så du har alt, hvad du skal bruge til dit projekt.

Se også filmen sådan lægger du en træterrasse.

1: Hvor skal fundamentet være?

Inden du går i gang, skal du beslutte dig for, hvor i din have fundamentet skal placeres. Det er en god idé at have en god plan klar, inden du går i gang med at bygge.

Et hjørne af en græsplæne

Et hjørne af en græsplæne

2: Opmåling

Nu er det tid til at måle op. For at få et flot, lige fundament skal du placere referencepinde og forbinde dem med mursnor. Brug gerne to yderligere referencepinde i hvert hjørne til at støtte snoren.

Husk, at snoren skal være i vater der, hvor toppen af strøerne skal være. Sørg for, at den er stram.

Mursnoren fungerer som din guideline under projektet, så sørg for at tjekke og justere højde-, længde- og diagonalmål, så det stemmer overens med dine ønsker, inden du fortsætter.

Område for træterrassen markeres med snor og pinde

Område for træterrassen markeres med snor og pinde

3: En plan overflade

Hvis jorden ikke er plan, kan du med fordel starte med at udjævne de største terrænforskelle.

Brug gerne en kantskærer til at lave en flot kant, der hvor fundamentet skal være. Hvis du bygger fundamentet på græsplænen, så fjern græsset fra området.

Græsset graves af hvor terrassen skal ligge

Græsset graves af hvor terrassen skal ligge

4: Byg konstruktionen

Så er du klar til at starte på selve konstruktionen. Vi bruger fliser til at stabilisere skelettet og skabe afstand til den bare jord. Det giver et solidt og stabilt fundament. Læg fliser ud på jorden, hvor strøerne skal opklodses. Brug lidt sand under fliserne, hvis jorden ikke er helt plan.

Hvis du vil have en flot finish på fundamentet, skal du sørge for, at alle fliserne er indenfor skelettet. Her kan du bruge din mursnor som guideline.

Når alle fliserne er placeret, skal du sikre, at dit skelet bliver fastgjort stabilt. Til dette kan du bruge stolpesten. Grav huller til stenene med et pælebor og sæt dem i.

Hvis du vil slippe for ukrudt nedefra, kan du brede en ukrudtsdug ud.

Ukrudtsdug lægges ud på pladsen hvor terrassen skal ligge

Ukrudtsdug lægges ud på pladsen hvor terrassen skal ligge

5: Selve skelettet

Nu er du klar til at forberede de strøer, der skal udgøre skelettet. Sav dem til, så de passer til dine mål.

Når du har savet strøerne til, er du klar til at placere dem. Start med de yderste strøer, da det gør det nemmere for dig at placere resten. Her bruger vi justerbare terrassefødder som terrasseopklodsning, så vi kan tilpasse strøernes højde undervejs. Fortsæt med de andre strøer, og tjek ofte, at de er i vatter og på linje med snoren.

De yderste strøer skal samles i hvert hjørne med et vinkelbeslag. Herefter kan du placere resten af dine strøer og sætte dem fast med bjælkesko.

Da træ er et organisk materiale, kan du løbe ind i, at strøerne ikke er helt lige. Når du skal montere den anden bjælkesko, kan du tvinge dem på plads med en lyntvinge.

For at sikre et stabilt fundament, skal du placere strøerne med et mellemrum på maks. 60 cm.

Hvis du har brug for at forlænge dine strøer, kan du samle to strøer med en træklods og skrue den fast, hvor de mødes. Lav samlingen tæt på et bærende element for at styrke konstruktionen.

Når skelettet er samlet, er det vigtigt at tjekke og tilpasse placeringen en sidste gang i forhold til mursnoren, før du fæstner det til stolpestenene.

Fundamentets skelet er bygget op

Fundamentets skelet er bygget op

6: Stabilitet

Nu er du klar til at fæstne skelettet til stolpestenene. Du kan bruge en ekstra træklods for at skabe mere stabilitet. Fyld gerne lidt sand omkring toppen af stenen for at stabilisere den, og husk at folde ukrudtsdugen ud over området.

Når skelettet er fæstnet til jorden, kan du fjerne mursnor og vejledende pinde. Det er også vigtigt at tjekke, at alle skruerne er sat i, og at alle beslag og bjælkesko er monteret.

Tværbjælker skrues fast i stolpesko på en stolpesten

Tværbjælker skrues fast i stolpesko på en stolpesten

7: Beskyt træet mod regn

For at træet holder længere, kan du afslutningsvist hæfte murpap på toppen af fundamentet. Murpap afviser nemlig det værste vand, der måtte komme, hvis du eksempelvis skal lægge en træterrasse på dit fundament efterfølgende.


Så er det fixet.

Beskyt træet med en stribe murpap på den vandrette overflade

Beskyt træet med en stribe murpap på den vandrette overflade

Se flere fix det selv-film