Stikpropper


{{ totalProductsCount }} varer

{{ totalProductsCount }} vare

Inkl. fragt

{{ product.preUnitPrice }}/{{ product.unit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

Webshop Butik
Der er ingen varer der matcher dette filter

Stikpropper til ledninger – køb stikpropper i jem & fix til alle formål

Mangler du stikpropper til dine elinstallationer eller nye stikpropper, som du kan udskifte de gamle med? Stikpropper fås i rigtig mange forskellige afskygninger, farver og varianter, og i jem & fix har vi lidt af hvert inden for stikpropper: Vi har fx stikpropper til både inden- og udendørs brug, stikpropper med og uden jord, flade stikpropper, runde stikpropper og professionelle CEE-stik med tre poler og fem poler samt CEE-mellemled til maks. 250 V eller 415 V. 

I jem & fix har vi et stort udvalg af flade stikpropper, som du bl.a. kan få i farverne hvid, sort og grå, så du kan finde et stik i en farve, der matcher til ledningen eller indretningen. Det er også på denne side, at du finder flade og runde vinkel stikpropper, hvor ledningen kan føres opad/nedad, hvilket er en smart løsning de steder, hvor du har brug for en diskret stikprop - fx bagved et møbel.

I vores sortiment finder du også brudsikre stikpropper til professionelt brug og til større elektriske installationer og maskinanlæg. Står du og mangler et forlængerled til ledningen eller et adapterstik med pindjord til en schuko-stikprop, så finder du også det lige her på siden.

Hvad er en stikprop? 

En stikprop er det led på ledningen, som man bruger til at forbinde elektriske apparater med stikkontakten, så strømmen kan leveres igennem ledningen til apparatet, så det kan bruges. Stikpropper kan sættes i vægmonterede stikkontakter, udtag på forlængerledninger, udtag i stikdåser m.m.
Stikpropper fås i mange forskellige udgaver, og en af de mest almindelige typer af stikpropper i Danmark er den flade stikprop med to ben, som passer i alle stikkontakter i Danmark. Den flade stikprop er den type stikprop, som ofte følger med, når du køber et elektrisk apparat til hjemmet. Det to-benede stik bruges fx til opladning, til strømforsyningen til tv’et, kaffemaskinen, føntørreren, mikrobølgeovnen m.v. Udbredelsen af det to-benede stik skyldes i høj grad, at mange elektriske apparater produceres udenlands, hvor man ikke bruger den danske trebenede stikprop. 
Stikproppen uden jord fungerer godt i mange tilfælde, men i visse tilfælde er en stikprop med jord nødvendig for at øge sikkerheden. Det gælder især for elektriske apparater, der bruges i køkkenet og på badeværelset, hvor der er en større risiko for, at der kan opstå forbindelse imellem vand og strøm. Her fungerer en stikprop med jordleder som en ekstra sikkerhed, der kan lede farlig spænding fra metalliske dele på apparatet ned i jorden.

Stikpropper til danske stikkontakter

I Danmark bruger vi et 230 volts spændingssystem med stikkontakter, som er funktionsmæssigt unikke for Danmark pga. indgangshullet til det danske jordstik. De danske stikpropper og stikkontakter minder generelt meget om de stik, som man finder rundt omkring hos vores europæiske naboer, men forskellen findes bl.a. i måden, hvorpå jorden forbindes igennem stikproppen. I Danmark er der tradition for at bruge et trebenet stik med jordstik.

I mange år har der kun været brugt et stikkontaktsystem i Danmark, nemlig det klassiske stikkontaktsystem med to eller tre indgangshuller, hvor de traditionelle danske to- og tre-benede stikpropper kan tilsluttes. Sidenhen er der dog blevet åbnet op for, at det også er tilladt at installere andre stikkontaktsystemer i Danmark, så nu kan man også støde på stikkontakter, der er velegnede til schuko stikpropper med sidejord og til schuko stikpropper med hul til pindjord. 

Du kan læs mere om de tre typer stikkontakter på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside her.

Da der findes tre forskellige stikkontaktsystemer, er det en god idé at være opmærksom på, hvilken type jordstikprop du skal bruge, før du køber.

Eksempler på stikpropper med jord:

  • Traditionel dansk tre-benet stikprop til stikkontakter med dansk jord
  • To-benet schuko stikprop til stikkontakter med sidejord
  • To-benet schuko stikprop med indgangshul til stikkontakter med pindjord

Stikpropper med jord - fordelen ved de trebenede stik

Er du i tvivl om, hvad en stikprop med jord er, hvordan du kan kende den, eller hvornår og hvorfor du med fordel kan bruge sådan en, så kan du læse mere om fordelene ved stik med jord herunder.

Hvad er forskellen på en dansk stikprop med jord og en uden jord? Det er heldigvis ret simpelt at kende forskel, når først du ved, hvad du skal kigge efter. Faktisk kan du blot se på, hvor mange ben stikproppen har for at finde svaret. Har stikproppen to ben, så betyder det, at den er uden jord, og har den tre ben, så betyder det, at den er med jord – det tredje ben er jordlederen. 

En dansk stikprop uden jord kan enten være flad eller rund, mens en stikprop med jord altid er rund med to runde ben og et halvrundt ben. Det halvrunde ben er jordbenet, og det adskiller sig i formen fra de to runde ben for at sikre, at stikproppen kun kan sættes i stikkontakten på den rigtige måde. 
Nogle danske stikkontakter har kun to huller, så for at kunne bruge en stikprop med jord, skal du have adgang til en stikkontakt med dansk jord (med tre huller).

Jord leder den elektriske spænding væk

Jordbenet på stikpropper med jord fungerer som en elektrisk leder, der har den funktion, at det forbinder det elektriske apparat med jorden. Jordforbindelsen øger sikkerheden omkring elektriske apparater, fordi jordlederen beskytter personer mod at få elektrisk stød, hvis der skulle opstå fejl i den elektriske spænding på apparatets metaldele. Opstår der en fejl i den elektriske spænding, så vil spændingen blive ledt direkte i jorden i stedet for igennem personen, så farlige situationer undgås. 

Mange udenlandsk producerede el-apparater kommer som standard med stikpropper uden jord, så afhængigt af hvilken funktion apparatet har, og hvor i hjemmet det skal bruges, så kan det være en sikkerhedsmæssig fordel at udskifte stikket med en stikprop med jord. Det gælder især, hvis det elektriske apparat skal bruges i køkkenet eller på badeværelset, hvor der er større risiko for, at vand kan kommer i kontakt med strøm. 

Er dit køleskab, din opvaskemaskine, vaskemaskine, mikrobølgeovn, elkedel eller kaffemaskine med tobenede stikpropper uden jord, så kan det være en god idé at få dem udskiftet med stikpropper med jord.

Køb CEE-stik og -mellemled til større elinstallationer

Hos jem & fix kan du købe CEE han- og hunstik til større elinstallationer og professionel elinstallation. Her i sortimentet finder du både CEE-stikpropper og -mellemled, der kan bruges til henholdsvis maks. 250 V og 415 V, der er ideelle til tilslutning af krævende maskinanlæg m.v. Her på siden kan du finde CEE-stik med 3 og 5 poler. 

Billige stikpropper - køb online eller i din lokale jem & fix

Se det store udvalg her på siden og find netop de stikpropper, du mangler. Du kan både købe dine stikpropper online her i vores webshop eller i en af vores mange lokale butikker rundt omkring i landet. Du kan se lagerstatus i alle butikker under hver enkelt vare, så du er sikker på ikke at køre forgæves.