Sådan sætter du elementer og vask op

3-2-1-fix!

Er du ved at etablere nyt badeværelse, eller trænger du bare til at udskifte det eksisterende badskab og håndvask, så se hvor let det er, ved at tage et kig på videoen eller følge guiden trin for trin.

1: Opmåling

Som hovedregel er standardmålet fra gulv til overkanten af vasken 85 cm. Vi starter derfor med at lave en opklodsning af skabet, således det kommer til at passe med målet, når vasken er lagt på. Her bør du bruge dit vaterpas, for at sikre, det kommer til at sidde i vage.

Husk at tage afløb og vandinstallationer med i betragtning i forhold til placeringen på væggen. Afmærk på væggen til montering. Vask og skab skal monteres, så det kan holde til sin egen vægt, men samtidig til at der er én, der læner sig op ad det.

Opmåling inden skabet hænges op på væggen

Opmåling inden skabet hænges op på væggen

2: Bor huller i væggen

Rammer du en fuge, kan det stadig blive stærkt nok, hvis det er en god fuge. Rammer du kanten af en sten, vil boret have tendens til at søge ud i fugen. Her er det vigtigt, du skynder dig at ændre retning, så du ender med at skruens hoved er lige der, hvor du sat dit mærke. 

Et tip, til når du borer, er at sætte en lille pose fast på væggen med malertape til opsamling af borestøv.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Et hul bores i væggen med en pose under til opsamling af murstøv

Et hul bores i væggen med en pose under til opsamling af murstøv

3: Montering af elementer og vask

Når hullerne er boret, skal der sættes plugs i. Til skabet i vores guide medfølger franske skruer med krydskærv og et beslag, der giver en ekstra justeringsmulighed, da beslaget låser skabet fast i sin position, når skruen strammes.

Når skabet er monteret, er det tid til at montere vasken. Tjek dog først lige at skabet er helt i vage.

Skabet skrues fast i væggen vha. et beslag

Skabet skrues fast i væggen vha. et beslag

4: Fug mellem skab og vask

Vi har valgt en porcelænsvask, og det er helt almindeligt, at man vælger at lægge en silikonefuge på kanten af skabet til at montere den i. En silikonefuge hæfter lidt bedre, men vi vælger at lægge en akrylfuge, da den er sikker nok til at holde håndvasken på plads, og så er den nemmere at fjerne, hvis du skal skifte vasken ud på et tidspunkt. Samtidig har denne vask nogle sider, der gør, at vandet ikke kan løbe ind under den. En anden grund til at lægge en fuge er, at en porcelænsvask ikke nødvendigvis er 100 % ret i bunden, og akrylfugen dermed kan udligne små ujævnheder.

Der ligges en fuge på toppen af skabet, så vasken kan skabet ikke har luft imellem sig

Der ligges en fuge på toppen af skabet, så vasken kan skabet ikke har luft imellem sig

5: Montering af vasken

Nu skal vasken placeres på skabet. Hold den helt ind til væggen, og læg den på skabet. Mærk efter med hænderne, at vasken er placeret helt i midten. Når vasken er placeret, skal der lægges en hvid silikonefuge ind mod væggen for at fjerne små ujævnheder. Her er det vigtigt, at du bruger en silikonefuge, da den klæber utrolig godt, er vandfast og ikke gulner med tiden ligesom en akrylfuge. Husk lige et stykke tape på vasken og væggen, så får du nogle pæne skarpe streger. Herefter er det bare at montere dit blandingsbatteri og afløbsrøret. 

Se også filmen sådan monterer du blandingsbatteri her.

Så er det fixet!

Vasken lægges lige ned på toppen af skabet

Vasken lægges lige ned på toppen af skabet