Værd at vide om opsætning af skillevæg

Behovet for ruminddeling i hjemmet ændres naturligt i forhold til familiens størrelse og krav. Med en gipsvæg er det nemt og forholdsvist billigt at tilføje nye rum i boligen, og samtidig er den nem at fjerne igen, når det ikke er en bærende væg.

Opbygning af en gipsvæg
Du kan bygge den op med enten stål- eller træskelet, hvor stålprofiler oftest vælges, da de altid er helt lige og relativt lette og dermed nemmere at arbejde med. Du kan herefter bruge et eller to lag gips (vi anbefaler to lag) og evt. vælge at isolere væggen.

Det vil dog være en fordel, hvis du vil reducere lyd mellem rummene bedst muligt. Det inderste lag gips kan evt. erstattes af krydsfinér, der er mere skruefast. Når der skal hænges noget op på væggen, er det vigtigt at bruge den type skruer og rawplugs, der er beregnet til den valgte vægløsning. Således kan du også hænge lidt tungere ting op på en gipsvæg.

Du bør dog altid være opmærksom på, om det fx er en køkkenvæg, hvor du skal montere tunge overskabe eller en væg i badeværelset, hvor der skal sættes en vask op osv. På den måde får du valgt de rigtige materialer med de rigtige egenskaber fra starten, og du ved, hvor der evt. skal forstærkes i opbygningen.

Vær opmærksom på, at der er specielle krav til materialerne, hvis det er en væg i et badeværelse/vådrum.


Slutbehandling af gipsvæg
Det er vigtigt at spartle samlinger, søm, skruer mv., inden væggen til sidst fuldspartles og slibes. Sådan får du det pæneste resultat ud af arbejdet. Tapet og væv vil ikke skjule alle ujævnheder, der er i det forudgående spartelarbejde, så vær endelig omhyggelig med det. Vælger du at bruge en spartelmasse, der er velegnet til at blive påført med en malerrulle, der kan sættes på et skaft, gør du arbejdet meget lettere for dig selv og passer samtidig på ryggen.

Når gipsvæggen er helt ensartet og glat i overfladen, skal den grundes, og så gælder det bare om at tapetsere eller beklæde væggen med glasfilt eller glasvæv og male den.

Link
Se mere i denne trin for trin-guide og fix det selv-film: Sådan opsætter du et stålskelet til skillevæg.

Skillevæg er ved at blive bygget

Tip

Fordele ved gipsvæg

  • Du kan selv bestemme væggens tykkelse/isolering
  • Forholdsvist nemt og billigt gør det selv-arbejde
  • Let at etablere ny væg og fjerne den igen

Ulemper ved gipsvæg

  • Bør isoleres af hensyn til lydisolering
  • Skal evt. forstærkes, hvis der skal hænge tunge ting