Sådan opsætter du et stålskelet til skillevæg

3-2-1-fix!

En ny rumopdeling med skillevægge af gips kan ændre radikalt på indretningen i dit hus, og er du lidt fix på fingrene og har gode gør det selv-evner, behøver det ikke være så svært. Så hvis du gerne vil vide, hvordan du laver et stålskelet til en skillevæg, så tag et kig på denne video, eller følg denne guide trin for trin.

Materialeliste

1: Skelettet

Når du skal lave et skelet til en skillevæg, er stålregler (stålskinner) klart at foretrække pga. den lette vægt, som er en stor fordel, hvis du skal slæbe materialer frem og tilbage, især hvis du bor lidt oppe i et etagebyggeri. Stålregler er også altid lige, og så kan de ikke brænde.

OBS: Træskelet som alternativ
Som alternativ til et stålskelet, kan du også bygge et i træ. Vær blot opmærksom på, at træ, som det naturprodukt det er, kan slå sig og bevæge sig alt afhængigt af fugt, varme og tørhed i luften, og det er ikke altid lige praktisk. Fx fylder træ lidt mere, når det er fugtigt i vejret, og det bliver lidt tørrere og fylder mindre om vinteren, hvor det er meget tørt. Det påvirker spartlingerne, som ikke holder til alverden, og det kan godt give små sprækker eller i sidste ende evt. sætningsskader. Endelig er træ et brændbart materiale.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Stålskinne, der bruges som stolpe

Stålskinne, der bruges som stolpe

2: Montering af stålprofiler

Når du monterer stålreglerne, skal skumsiden placeres mod gulvet, væggen eller loftet. Skummet bremser lyden, som vandrer i de faste elementer og virker lyddæmpende.

Bagsiden af skinnen til opsætning på væg, loft og gulv er beklædt med skum

Bagsiden af skinnen til opsætning på væg, loft og gulv er beklædt med skum

3: Opmål til dør

Skal der være plads til en dør i skillevæggen, korter du reglen af ved at måle op og sætte streger på gulvet, der hvor reglen skal placeres. Stregen på gulvet tegnes over på reglen, og den skæres til med en stålregelsaks. Start med siderne, buk og klip. Alternativt kan du bruge en vinkelsliber.

Stålskinne klippes, så det kan bøjes i en vinkel

Stålskinne klippes, så det kan bøjes i en vinkel

4: Montering i betongulvet

Så skal stålreglen monteres i betongulvet. Sæt mærker i gulvet, find en slagboremaskine frem, tag høreværn på og bor hul i gulvet. Når hullerne er boret, sættes rawplugs i og reglen skrues fast. Tilsvarende monteres regler i loftet.

OBS: Er der gulvvarme i dit betongulv, skal du være opmærksom på, hvor du borer, så du undgår at punktere pex-rørene.

Rawplugs til beton bruges i de borede huller

Rawplugs til beton bruges i de borede huller

5: Montering af skinne på væggen

Nu er du klar til at sætte den lange stålskinne fast på væggen mellem gulv og loft. Tricket er at sætte den lange stålskinne ind i de andre skinner i gulvet og loftet. Sæt vaterpas på, tjek den er i lod og skru fast. Er der træ bagved skrues bare direkte i. Er der gips eller mur bagved bruges gipsplugs eller almindelige murplugs.

Stålskinnen tjekkes om den er i lod inden den skrues i væggen

Stålskinnen tjekkes om den er i lod inden den skrues i væggen

6: Montering af stolper mellem skinnerne

Når skinnerne er på plads, skal stolperne monteres mellem skinnerne. Start med at fastgøre stolpen i den ene ende med selvskærende skruer. Sæt så vaterpas på og tjek den er i lod, inden den skrues fast foroven. Bemærk når du bruger 90 cm plader, skal der stå stolper for hver 45 cm.

OBS: Ved du, hvad forskellen er på stolper og skinner? Rent visuelt er der blot skum på skinnerne. Ikke på stolperne. Til gengæld har stolperne bukkede detaljer for større stabilitet. Desuden har de et hul i top og bund, så elektrikeren uden problemer kan føre ledninger sidelæns igennem alle de stolper, der bliver sat op.

Stålstolpe skrues fast til afslutning ved døråbning

Stålstolpe skrues fast til afslutning ved døråbning

7: Monter træ på hver side af døråbningen

Endelig skal du huske at montere træ på hver side af dørhullet. Brug fx en taglægte. Lægten skrues fast med skruer, der bruges til at montere gipsplader med, men som stadig kan skære igennem stål.

Så er det fixet!

 

TIP: Kridtsnor giver lige streger
Når du skal sætte af til skinnen i gulvet, og du har et langt stræk, du skal udover, kan du med fordel bruge en kridtsnor (slagsnor). En snor, hvor man har tilført lidt farvet kridt i hylsteret. Stræk snoren ud og hiv en gang, så sætter den en snorlige streg på dit gulv.

For ekstra styrke fastgøres der en træstolpe indeni stålstolpen ved døråbningen.

For ekstra styrke fastgøres der en træstolpe indeni stålstolpen ved døråbningen.

Se flere fix det selv-film