Sådan vælger du maling, pensler og malerruller

3-2-1-fix!

Du har sikkert prøvet at stå i malerafdelingen og ligne ét stort spørgsmålstegn. Det kan være overvældende med de mange forskellige slags maling og lige så mange forskellige typer pensler og malerruller. Hvad skal man vælge? Det er derfor godt at være forberedt, inden du går ind i butikken.

At finde de rigtige produkter til sit malerprojekt er vigtigt. I vores fix det selv-film og med denne guide hjælper vi dig med at få styr på de mest basale ting, som du skal være opmærksom på, inden du begynder at male.

 

1: Hvad betyder glans?

Lad os starte med malingen, og hvad glans betyder. Udover farve og tone fås maling også i forskellige glans. Glansnummeret finder du på alle bøtter maling.

Kort fortalt beskriver det, hvor skinnende og vaskbar din maling er. Jo højere nummeret er, jo mere skinnende og vandafvisende vil malingen være. 

Hvis du skal bruge malingen til fx køkkenet eller badeværelset, kan det være en god idé at bruge glans 20 eller 30, mens det i stuen eller soveværelset er nok at bruge glans 5 eller 10. Men valg af glans afhænger af din smag, og hvad du foretrækker.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Forskellig maling med forskellig glans

Forskellig maling med forskellig glans

2: Hvilke pensler og malerruller?

Der findes mange forskellige pensler og malerruller. Det er meget individuelt, hvad det bedste valg er, men vi har et par tips til dig lige her:

Malerruller

Ruller bruges oftest til større eller lige overflader, mens pensler oftest bruges til hjørner og kanter, der kan være svære at nå med en malerrulle.

Valsen er den del af malerrullen, som skal vælges med omhu i forhold til netop dit projekt. Generelt er det sådan, at valsen med kort luv er til glatte underlag, mens der til ru underlag skal bruges en valse med lang luv – ellers dækker malingen ikke.

Vælg typen af malerrulle til dit projekt

Vælg typen af malerrulle til dit projekt

3: Pensler

Pensler fås i mange forskellige varianter, og her er det vigtigt at vurdere, om en lille rund pensel eller en pensel med langt skaft og vinkel er det rette for dig og dit projekt.

Kvaliteten af pensler og ruller har en stor indflydelse på resultatet. Valget hænger naturligvis også sammen med dit budget. Hvis du eksempelvis er i gang med et større projekt, kan det være en fordel at vælge pensler, som nemt kan rengøres og genbruges.

Dan dig først et overblik over, hvad dine behov er – og så er du ellers klar til at gå på jagt efter pensler, ruller og maling, som passer til dit projekt.

Vælg pensler der passer til dit projekt

Vælg pensler der passer til dit projekt

Se flere fix det selv-film