Sådan udskifter du et vindue

3-2-1-fix!

At udskifte et gammelt vindue med et nyt, er meget nemmere end man skulle tro. Følg blot trinene i denne guide, så er den fixet.

Ruden til vindue monteres i vinduesrammen

1: Fjern det gamle vindue

Først skal det gamle vindue demonteres. Er der tale om et nyere vindue med synlige skruer, skal disse blot løsnes, hvorefter vinduet kan bankes forsigtigt ud. Sidder den gamle ramme godt fast, kan du med fordel bruge en stiksav til at skære karmen i små bidder, der herefter let kan bankes af med en hammer.

Når det gamle vindue er demonteret og hullet er rengjort, kan du begynde at montere den nye ramme.

Åbent hul i mur, hvor gammelt vindue er fjernet fra

Åbent hul i mur, hvor gammelt vindue er fjernet fra

2: Opmåling til vinduesrammen

Inden du placerer den nye vinduesramme, skal du måle af, så du er sikker på at få den rigtige størrelse fuge. Skal der være plads til en sålbænk under vinduet, skal den nederste fuge være lidt større end de andre. Husk at tage hulmålet udefra, og regn den fuge fra, som vinduesproducenten anbefaler.

Opmåling af vindueshul til nyt vindue

Opmåling af vindueshul til nyt vindue

3: Placer vinduesrammen

Når rammen er placeret i hullet, og du har tjekket, at der er den samme mængde plads til fuge hele vejen rundt, kan du klodse rammen fast med kilerne. Her er det vigtigt, at du placerer kilerne i hjørnerne, hvor vinduesrammen ikke kan give efter. Husk at tjekke både udvendigt og indvendigt at rammen er i vater, inden du skruer den helt fast.

Vinduesramme fastgøres med kiler i hjørnerne

Vinduesramme fastgøres med kiler i hjørnerne

4: Skru vinduesrammen fast

Når du skal skrue rammen fast, er det vigtigt at du rammer midt i en sten, når du begynder at bore. Efter forboringen kan du skrue karmskruerne i. Vær opmærksom på at der ikke må være mere end 60 cm mellem hver skrue. Tjek evt. undervejs at rammen ikke har rykket sig. Når rammen er skruet fast, kan du placere vinduet deri.

Boremaskine borer igennem vinduesrammen og ind i muren

Boremaskine borer igennem vinduesrammen og ind i muren

5: Isoler rundt om vinduesrammen

Efter du har placeret vinduet, kan du begynde at isolere rundt om rammen. Det er vigtigt, at du ikke stopper isoleringen for hårdt ind, da det faktisk er luften i isoleringsmaterialet, der isolerer.

Husk du skal efterlade plads til fugebagstop og fugen, der kommer i til sidst. Når isoleringsmaterialet er placeret, kan du montere et fugebagstop. Her kan du med fordel benytte et rundt fugebagstop, da det giver en mere elastisk fuge. Fugebagstoppet skal ligge den halve bredde inde, hvilket vil sige, at skal du fx lave en fuge på 12 mm, så skal fugebagstoppet 6 mm ind. Når fugebagstoppet er placeret, kan du begynde at fuge.

Så er det fixet! 

Isolering fyldes i rundt om vinduesrammen

Isolering fyldes i rundt om vinduesrammen

Se flere fix det selv-film