Sådan udskifter du karm og indvendig dør

3-2-1-fix!

Denne film viser, hvordan du monterer en indvendig dør. Faktisk er det kun dørkarmen, du monterer, selve døren skal blot hænges på til sidst.

Se også filmen sådan monterer du gerigter.

Materialeliste

1: Skru rammen sammen

Selve karmsættet kan bruges til både højre- og venstrehængte døre, så det er universelt.

Start med at skrue rammen sammen. Her er det vigtigt, at karm og dørtrin sidder helt tæt til hinanden, så sørg for at holde dem helt sammen, inden du borer for til skruerne, da du herefter ikke kan justere mere.

Når du samler rammen med skruerne, er det vigtigt, at skruerne er undersænkede - især under dørtrinnet, så de ikke er i vejen for monteringen.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Dørkarm samles

Dørkarm samles

2: Monter rammen i døråbningen

Derefter sættes rammen (centreret) i døråbningen, hvor du skal kontrollere, om den er i vater og lod, inden du fastgør den med kiler. Husk, at sætte kilerne i hjørnerne, så du ikke tvinger rammen til at bue, og at kilerne bare skal holde rammen på plads, så du stadig kan justere lidt. 

Hvis du tjekker, om rammen er i lod med et langt vaterpas, kan du kontrollere, om rammen buer. Hvis den gør det, skal du huske at sætte en kile bag, så den er i lod, inden du fastgør den med karmskruer.

Inden rammen skrues fast, er det en god idé at bore for. Ligeledes er det en god idé at sætte en kile ind under rammen, hvor du borer, så den ikke rykker sig, mens du borer.

Det optimale er at sætte skruerne, så de ikke kan ses, når døren er lukket, men det kan være nødvendigt at sætte dem synligt, hvis det er et bedre sted at skrue ift. den bagvedliggende konstruktion.

Dørkarmen sættes op med kiler i hjørnerne til justering af placering

Dørkarmen sættes op med kiler i hjørnerne til justering af placering

3: Fastgør rammen med karmskruer

Brug karmskruer til montering af rammen. De skærer selv deres eget gevind i både karm og væg, hvilket betyder, at de sidder rigtig godt fast. Vær opmærksom på, at du - til at starte med - kun skal skrue rammen fast i den side, hvor døren skal hænge. Inden du skruer den anden side fast, skal du nemlig først tjekke, hvordan døren lukker. 

Boremaskine borer hul igennem dørkarm og ind i væggen

Boremaskine borer hul igennem dørkarm og ind i væggen

4: Monter hængsler

For at få døren på, skal hængslerne monteres først.

Her kan du vende palen (fallen), så den kommer til at passe med, om døren går ind eller ud.

Hængsel til indvendig dør er klar til at få en dør monteret

Hængsel til indvendig dør er klar til at få en dør monteret

5: Monter dørgreb

Hvis døren lukker fint i, kan du nu skrue resten af karmen fast. Husk løbende at tjekke om karmen er i lod. Når karmen og døren sidder som de skal, kan du montere dørgreb. 

Til sidst skal skruehullerne i karmen dækkes til – det kan du enten gøre ved at spartle eller male karmen, eller du kan putte små dækknapper på, som skjuler hullerne nemt og hurtigt.

Så er det fixet.

Dørhåndtag monteret på indvendig dør

Dørhåndtag monteret på indvendig dør

Se flere fix det selv-film