Sådan sætter du tapet op

3-2-1-fix!

Vil du give dit hjem et nyt look? Der findes mange forskellige metoder til at pifte sine forskellige rum op. En nem løsning er at sætte tapet op på en eller flere vægge.

Se fix det selv-filmen eller læs guiden herunder, og så er du klar til at gå i gang med projektet.

1: Afdækning

Start med at dække af, så du ikke risikerer at få tapetlim på gulvet. Herefter måler du, hvor lang din tapetbane skal være. Mål fra loft til fodliste. En god idé er at tilføje 5 cm, så du er sikker på at have nok at arbejde med.

Gulvet dækkes af

Gulvet dækkes af

2: Skær tapetbanerne

Læg tapetrullen på et bord eller på dit gulv med et stykke pap under, så du kan rulle den rigtige længde ud og skære en tapetbane af med en hobbykniv uden at beskadige underlaget.

Mål længden af væg inden tapetbanen skæres

Mål længden af væg inden tapetbanen skæres

3: Mål op

Mål nu vandret på din væg og sæt et mærke, så du ved, hvor dit næste stykke skal sidde.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Væggens bredde måles og der afsættes markeringer for hver bane tapet

Væggens bredde måles og der afsættes markeringer for hver bane tapet

4: Påfør tapetlim

Nu er du klar til at påføre tapetlim.

Det er vigtigt, at tapetlimen er påført jævnt og i en god mængde helt ud til kanten, da det giver luftbobler under tapetet, hvis der ikke er lim alle steder.

Tapetlimen påføres

Tapetlimen påføres

5: Opsætning af tapet

Nu skal tapetet sættes op på væggen. Start først op imod loftets kant. Fortsæt derefter med resten af tapetet og børst det fast på væggen med en tapetbørste. Når tapetet sidder på væggen, skal det glattes ud, så det sidder godt fast overalt. Brug et tapetværktøj. Start fra midten og arbejd dig ud til kanten. Sørg for at komme ud i alle kanter.

Skær til slut overskydende tapet af ved fodlisten og ved loftet med en hobbykniv, såfremt det ikke passer perfekt, når det sættes op.

Tapetbanen opsættes på væggen med lim

Tapetbanen opsættes på væggen med lim

6: Undgå revner mellem tapetbanerne

Så er det tid til næste runde, og her skal du fortsætte med samme fremgangsmåde. Vær opmærksom på, at næste bane tapet skal placeres helt tæt op ad den forrige, så der ikke kommer en revne imellem de enkelte tapetbaner. Brug en kantrulle til at samle kanterne helt perfekt.

Hvis tapetet har et mønster, så sørg for, at det passer sammen.

Hvis dit sidste stykke tapet ikke passer præcis med din vægs bredde, kan du stadig få det til at passe flot. Brug tapetværktøjet igen til at få tapetet grundigt på, før du skærer det overskydende stykke af. Husk at slutte af med en kantrulle for at få et skarpt hjørne. 

Nu har din væg fået et helt nyt look.

Se også fix det selv-filmen sådan maler du væggen.

Brug en kantrulle og kør over samlingerne imellem tapetbanerne

Brug en kantrulle og kør over samlingerne imellem tapetbanerne

Se flere fix det selv-film