Sådan laver du fundament til træterrassen

3-2-1-fix!

En træterrasse er opbygget af to dele; nemlig den ramme der ligger nedenunder, som består af opstrøninger og så naturligvis brædderne ovenpå, der udgør selve terrassen. Denne film handler om opstrøningen og fortæller, hvad du skal være opmærksom på, når du skal i gang med at lægge en træterrasse.

Som det første skal du selvfølgelig sikre dig, at hele rammen er i vater. Hvis der er to døre forbundet med terrassen, skal du lægge rammen, så den passer med den laveste dør.

1: Forberedelser

Hvordan, der ser ud under din træterrasse, er ikke vigtigt, så om der ligger sand eller jord er ligegyldigt. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilke brædder du bruger. Der er nemlig ikke så god ventilation under en terrasse, og derfor anbefales det at bruge trykimprægnerede brædder, der tåler fugt samt beskytter mod råd og svamp.

Når du med dit vaterpas har tjekket, at hele rammen er i vage, kan du begynde at fylde strøer i. Afhængigt af hvilke terrassebrædder du skal lægge, er det forskelligt, hvor stor en afstand der skal være mellem strøerne.

Bruger du f.eks. tynde brædder, skal mellemrummet være mindre, end hvis du bruger tykke.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Begyndelsen af et fundament til en træterrasse.

Begyndelsen af et fundament til en træterrasse.

2: Fastgør strøer til rammen

Strøerne placeres i bjælkesko og skrues fast til rammen med beslagskruer. Fordelen ved at bruge bjælkesko er at det giver en bedre styrke i samlingen, da bjælken har noget at hvile på. Det er vigtigt at du fylder skruer i alle huller i bjælkeskoen, så du er sikker på at opstrøningen bliver robust og kan holde år efter år. Husk at strøerne skal vende med krumningen opad, så terrassen ikke med årene kommer til at krumme nedad.

Strøer er monteret i bjælkesko i rammen

Strøer er monteret i bjælkesko i rammen

3: Fastgør rammen

En ting er at sætte rammen fast til et hus. Det er straks noget andet, hvis du har et fritstående støttepunkt, som du gerne vil have rammen forbi. Det kan løses på flere forskellige måder. En af dem er at hamre et stolpespyd ned i underlaget, hvori du placerer en stolpe, som strøen kan fastgøres til. Stolpen placeres på siden af strøen, og skrues fast i stolpespyddet med en fransk skrue.

Højden på stolpen er ikke vigtig, den skal blot være lidt lavere end selve strøen. Strøen kan nu skrues fast til stolpen. Det gør du med nogle lange skruer, som sættes lidt forskudt af hinanden. Når du på denne måde har fået rammen og opstrøningen på plads, kan du gå i gang med at lægge terrassebrædderne.

Så er det fixet.

 

Se også filmen sådan bygger du en træterrasse

Rammen fastgøres til stolpe, der er fastgjort ned i jorden

Rammen fastgøres til stolpe, der er fastgjort ned i jorden

Se flere fix det selv-film