Sådan lægger du klikgulv

3-2-1-fix!

Et klikgulv er det perfekte gør det selv-gulv, og her i filmen, viser vi dig, hvordan du lægger det, og hvad du skal være opmærksom på. Hvad du skal bruge til projektet, kan du se i materialelisten, så du er helt klar, når du går i gang.

Et færdiglagt klikgulv

1: Rengøring

Det er vigtigt, at du starter med at rengøre undergulvet. Selv lidt snavs fanget under gulvet kan give dig problemer på sigt, eksempelvis knirkelyde.

Rengøring af undergulv inden nyt gulv lægges

Rengøring af undergulv inden nyt gulv lægges

2: Gulvunderlag

Vi lægger vores klikgulv på et undergulv af spånplader, og derfor skal vi kun bruge ét lag gulvunderlag. Hvis du lægger klikgulvet direkte på beton, skal du huske, at der skal være dampspærre under gulvunderlaget.

Gulvunderlaget dæmper lyden fra trin og reducerer rumklang. Derudover gør det også gulvet mere behageligt at gå på.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Gulvunderlag spredes inden et nyt gulv lægges

Gulvunderlag spredes inden et nyt gulv lægges

3: Tilpas gulvunderlag

Fold gulvunderlaget ud, og tilpas det til rummets mål. Sørg gerne for at have lidt i overmål, så du kan tilpasse til sidst.

Hvis du har et udvendigt hjørne, skal du først måle det i begge retninger. Skær herefter gulvunderlaget til, så det passer med dit hjørne. Læg en bane ad gangen, og læg herefter gulvbrædderne på. På den måde undgår du at ødelægge gulvunderlaget, mens du arbejder.

Gulvunderlag tilpasses rummets form

Gulvunderlag tilpasses rummets form

4: Opmåling

Start med at måle hele rummet op, og tilpas brædderne for at undgå korte og smalle stykker mod væggene.

Det første bræt, du lægger, skal være minimum 60 cm, ellers risikerer du, at det kan bevæge og vride sig, når hele gulvet er lagt. Det er vigtigt, at der er lidt afstand til væggen, da gulvet skal have plads til at give sig. Følg altid anvisningerne til dit klikgulv, da det er forskelligt fra produkt til produkt.

Opmåling inden tilpasning af laminatgulv

Opmåling inden tilpasning af laminatgulv

5: Læg første række af gulvet

Ved den første række skal feren pege væk fra væggen. Fortsæt ved at klikke det næste stykke på plads. Du kan bruge et trækjern og en hammer for at sikre, at stykket sidder ordentligt.

Når du skal måle det sidste stykke, vend det da om, så feren ikke sidder mod væggen. Så behøver du ikke at medregne selve feren, når du skal skære. Husk også at medregne afstand til væggen, inden du markerer dine mål.

Når du skærer stykkerne til, skal du være opmærksom på, at klingebredden kan påvirke den endelige længde, så beregn et par millimeter ekstra hertil. Klik og bank det sidste stykke på plads. Så er du færdig med den første række.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Første række af gulvet er færdigt

Første række af gulvet er færdigt

6: Fortsæt med anden række

Gulvet skal lægges i forbandt. Fortsæt på samme måde med den anden række, og hvis det er muligt, brug resten af det forrige bræt som det første stykke. Fortsæt med “mål, skær og klik”, indtil du er færdig med anden række.

Når du har mere end én række, kan du bruge en klods og en hammer til at slå brædderne på plads. Slå ikke direkte på feren, da du risikerer at ødelægge brættet.

Række to af gulvet lægges

Række to af gulvet lægges

7: Tilpasning ved hjørner

Hvis du har et hjørne eller fx en dør, skal du ofte tilpasse brædderne hertil.

Husk igen, at det er vigtigt at medregne kilen og klingebredden på din sav i dine mål, ellers risikerer du at skære stykket forkert. Hvis du bruger en stiksav, kan et godt tip være at vende brættet med overfladen nedad, fordi klingen kan flosse materialet.

Gulvet tilpasses ved udvendigt hjørne

Gulvet tilpasses ved udvendigt hjørne

8: Læg resten af gulvet

Læg næste bane gulvunderlag, og fortsæt med samme fremgangsmåde. Når du har plads nok til, at du kan sidde på knæ på gulvet, kan du trække brædderne til dig, så det bliver nemmere at klikke dem på plads. Når du har lagt alle brædderne, kan du fjerne kilerne.

Sådan, nu har du lagt et nyt klikgulv.

Så er det fixet.

Se også filmen sådan monterer du fodlister.

Et færdigt gulv

Et færdigt gulv

Se flere fix det selv-film