Sådan beskærer du i haven

3-2-1-fix!

Vil du gerne få din have til at stå knivskarpt? Så har vi den helt rigtige guide til dig. Se vores fix det selv-film eller læs guiden og bliv klogere på, hvordan du kan beskære dine planter, så du får en flot og veltrimmet have.

Husk, at værktøjet skal være skarpt, og at rene snit giver det sundeste resultat.

1: En flot og lige hæk

Når du skal klippe din hæk, er det vigtigt, at du laver præcise bevægelser, så du får en ensartet klipning over et større område. Du kan med fordel starte med siderne på hækken. Hold her hækkeklipperen i en lodret position og gå langsomt frem.

Når du skal klippe toppen af hækken, så sørg for at holde hækkeklipperen i en vandret position. Fortsæt herefter i samme højde, så du får en lige hæk. Du kan også vælge at trække en mursnor i den højde, du ønsker hækken, og sikre dig, at den er vandret, så du har den at klippe efter.

Du kan med fordel afrunde hjørnerne på din hæk, så de ikke ender med at se skæve ud.

For et nemmere arbejde er det et godt tip at lægge en presenning ud under dine planter, når du klipper dem. Så er det nemt at samle og fjerne haveaffaldet bagefter.

Hækken klippes lige i toppen vha. en snor

Hækken klippes lige i toppen vha. en snor

2: Beskæring med beskæresav

Beskæresaven bruges til at save større grene af. Hvis du skal beskære et træ med store grene, bør du starte med at save en del af for at arbejde dig ind mod stammen.

Start med at save grenen halvt igennem nedefra, så barken er brudt, inden du saver oppefra. På den måde undgår du, at barken ødelægges, og træet dermed svækkes. Således kan du til sidst fokusere på at få et rent snit ind mod selve stammen, så træet ikke bliver beskadiget.

Gren saves over

Gren saves over

3: Beskæring med hækkesaks

Hækkesaksen er et godt værktøj til dig, som ønsker af forme planten med præcise snit.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Nedfaldet hækafklip ligger på en presenning

Nedfaldet hækafklip ligger på en presenning

4: Beskæring med beskæresaks

Beskæresaksen er et godt redskab til dine mindre buske og træer. Hvis du har brug for mere kraft til tykkere grene, så brug en grensaks.

Et mindre træ beskæres både under kronen og ovenpå

Et mindre træ beskæres både under kronen og ovenpå

5: Husk at skære nok af 

Du skal huske at skære nok af ved alle typer planter, når du beskærer, da der ellers kan opstå flere skud og hurtigere vækst.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Trækrone klippes til med et ørnenæb

Trækrone klippes til med et ørnenæb

6: Vedligeholdelse af værktøj

Hvis du vil passe godt på dit værktøj, er det en god idé at rengøre og vedligeholde det efter brug. Brug husholdningssprit og en tør klud til at rense og desinficere værktøjet. Således undgår du at overføre skadelige elementer fra en usund plante til en sund en.

For at undgå pletter og rust kan du smøre lidt olie på værktøjsbladene. Husk også at tilføje lidt olie omkring de bevægelige dele, så dit værktøj er beskyttet og smurt hele tiden.

Sådan – nu er dine hække, buske og træer klar til endnu en sæson.

Så er det fixet.

Sav smøres med olie efter rengøring efter brug

Sav smøres med olie efter rengøring efter brug

Se flere fix det selv-film