Det er de færreste haveejere, der jubler ved tanken om at hækken trænger til at blive klippet. At klippe hæk kan nemlig godt være rigtig hårdt og tidskrævende arbejde, men heldigvis er resultatet som regel både sliddet, besværet og arbejdstiden værd. Hækken er nemlig det element, der danner rammen om din have, og derfor kan en flot og veltrimmet hæk, der står helt skarpt og snorlige, være med til at hæve helhedsindtrykket af din have og få den til at se virkelig velplejet og præsentabel ud. Omvendt kan en hæk, der har fået lov at passe sig selv, få en ellers nydelig have til at se meget sjusket, vild og uplejet ud. Så derfor er du som haveejer nødt til at klippe hækken et par gange om året, hvis du gerne vil have din hæk og dermed også din have til at tage sig ud fra sin bedste side.
En flot hæk kræver en god hækkeklipper
I og med at din hæk skal klippes flere gange om året, kan det godt betale sig at investere i en hækkeklipper af ordentlig kvalitet. Det kræver nemlig en god og effektiv hækkeklipper, hvis din hæk skal stå helt skarpt, og hvis du gerne vil undgå at få de største vabler i håndfladerne. Derfor er en god hækkeklipper et ganske uundværligt redskab i dit redskabsskur, og alt afhængigt af flere faktorer, er der flere forskellige slags hækkeklippere, du kan vælge mellem. Ligesom hækkeklippere fås i mange forskellige varianter, findes der nemlig også mange forskellige typer, størrelser og varianter af hække, og det kan godt lette arbejdet, hvis du sætter sig ind i, hvilken slags hækkeklipper, der giver det flotteste og bedste resultat til netop din hæk.
Hvilken hækkeklipper skal du vælge?
Er du i tvivl om, hvilken slags hækkeklipper du skal vælge til din hæk? Så kan du, inden du køber en hækkeklipper, med fordel overveje følgende ting: Hvilken slags hæk er det, der omkranser din have - er det en kraftig hæk med tykke grene eller en mindre kompakt hæk, der måske ikke kræver så meget pleje, og som ikke behøver at blive klippet med en stor, voldsom hækkeklipper? Der findes mange forskellige slags hække, og selvom den klassiske ligusterhæk, taks eller buksbom er at finde rundt omkring mange haver, er der også mange haveejere, der har valgt en anden type hæk. Så overvej gerne, hvor stor og hvor kraftig en hækkeklipper, din hæk har brug for. En anden ting, som er vigtig at forholde sig til, er størrelsen på din hæk. Hvor stor er hækken - hvis din hæk fx er meget høj og lang, kan det hurtigt blive et hårdt og anstrengende arbejde at klippe den, hvis det skal foregå med en stor og meget tung hækkeklipper. Hvor lang tid vil du bruge på at slå din hæk? De fleste vil gerne have overstået hækklipningen så hurtigt som muligt, og her er det en god idé at vælge en hækkeklipper med et langt sværd, der kan tage en masse grene på en gang. Det kan dog også være for voldsomt til en mindre hæk, og her kan man med fordel vælge en hækkeklipper med et kortere sværd, der er nemmere at manøvrere rundt med. En hækkeklipper med et lille sværd giver dig fuld kontrol og egner sig fx godt til mindre hække med spinkel grenvækst. Har du adgang til strøm i din have? Så kan du med fordel vælge en elektrisk hækkeklipper med ledning - men denne variant er naturligvis upraktisk, hvis du har en meget stor have. Heldigvis kan du også få mange forskellige hækkeklippere, der kører på batterier, og som dermed er super praktiske, selv når der skal klippes hæk i det fjerneste hjørne af haven.
Hvornår - og hvordan - skal hækken klippes?
Det kommer meget an på, hvilken slags hæk der er tale om. Nogle hæktyper skal klippes flere gange om året. Fx skal buksbom klippes mindst to gange om året for at holde sig pæn. Dog er det vigtigt, at du ikke klipper din buksbom senere end september. Buksbom er nemlig en langsomt voksende hæk, og den skal have lidt tid til at komme sig efter en klipning. Derfor må klipningen ikke ligge for sent på året, da frosten godt kan være hård for de nyklippede grene. En anden god huskeregel, hvad angår klipning af buksbom, er, at det er bedst at klippe den på en overskyet dag. De nyklippede grene kan nemlig godt få brandsår, hvis du klipper buksbommen på en varm og solrig dag. Når du klipper din buksbom, kan du med fordel bruge en mindre hækkeklipper, der giver dig god kontrol i forhold til at forme hækken og holde den pæn og lige. Et godt tip til hækklipning er, at når du klipper din hæk, så kan det være en rigtig god idé at klippe den bred for neden og smallere for oven. På den måde undgår du risikoen for at få et tungt lag sne på toppen om vinteren, der kan ende med at knække grenene og få hækken til at kollapse. Hvis du har en taks-hæk, kan du roligt skære den godt til. Taks laver nemlig nye skud, selv hvis du skærer helt ind til grenen. Ligesom med buksbom, kan du også formklippe en taks-hæk, hvis du går efter det skulpturelle udtryk i din have. Til denne slags beskæring er det dog nemmest at bruge en beskæresaks.
Find din nye hækkeklipper i jem & fix
I jem & fix har vi alt inden for værktøj og redskaber til brug i haven, og derfor finder du naturligvis også et stort og varieret udvalg af gode og billige hækkeklippere, så du kan få fixet hækken. Med en god hækkeklipper klares arbejdet på kortere tid, og du får et flot og helt lige resultat. I vores store og billige sortiment har vi både kraftigere hækkeklippere, der kører på el og benzindrevne hækkeklippere, som er ideelle til større opgaver. Har du imidlertid blot en mindre hæk, kan en akku-hækkeklipper være løsningen. Her slipper du fx for irriterende ledninger, og du kan hurtigt og behændigt komme omkring hækken og få den trimmet til perfektion. Vi har hækkeklippere i flere forskellige udgaver og prisklasser, så uanset hvor stor og kraftig din hæk er, finder du hos os en hækkeklipper, der kan klare opgaven.
Har du en hæk, har du også brug for en hækkeklipper. Så kig ind forbi en af vores mange lokale butikker, eller find din nye hækkeklipper her i vores webshop.