Værktøjskassen til den nye husejer

Er du lige flyttet i hus? Som ny husejer er det vigtigt at have en bred vifte af værktøj ved hånden, så du kan fixe små opgaver uden at ringe efter hjælp. Men det kan være en jungle at finde det allervigtigste værktøj, og derfor har vi lavet en overskuelig guide til dig, så du kommer godt fra start i din nye bolig.

Måleværktøj

Det er svært at forestille sig en fix det selv-opgave, hvor du ikke får brug for at måle enten vater, længde eller afstand. Sørg for, at du har vaterpas, tommestok og målebånd i din værktøjskasse – de er gode venner, når du fx skal hænge hylder og billeder op.

Tommestok, vaterpas, målebånd, krydslaser - måleværktøj

Hammer

En hammer er uundværlig til små opgaver i hjemmet, men overvej, hvad du skal bruge den til. Hvis du kun skal fixe små opgaver som fx at slå søm i væggen til billeder, kan du nøjes med en mindre hammer som fx en snedkerhammer. Større projekter kan kræve en hammer med et tungere hoved, fx hvis du arbejder med større søm, hvor du har brug for kontrol og præcision. Hvis du gerne vil anskaffe dig en god allround hammer, er kløfthammeren en alsidig hammer, der også kan bruges til at løsne brædder eller søm.

Murerhammer, monteringshammer, lægtehammer, mukkert, kløftehammer, gummihammer, forhammer - forskellige hammere

Søm & skruer

Du får brug for søm og skruer til opgaver både ude og inde. Og det er godt at have et bredt udvalg, for det er ikke ligegyldigt, hvilken slags, du bruger.

Når det kommer til skruer, er beslagskruer stærke og gode til byggeprojekter – fx hvis du skal bygge en terrasse. Skal du lægge nyt gulv? Her vil montageskruer være det rette valg. En alsidig type skrue er spunskruer, som kan bruges til de fleste opgaver ude og inde. Valg af søm kommer også an på dit projekt, så dæk dig ind med forskellige størrelser og materialer.

Diverse forskellige søm og skruer, både fransk skrue, polstersøm, maskinskrue, beslagsøm og flere

Dybler & plugs

Du vil sikkert komme til at mangle dybler og plugs, hvis du gerne vil fixe de små projekter selv eller hænge ting op på væggen. Der findes fx standarddybler, karmdybler, universaldybler, trædybler, metalplugs med skruer mv. Et godt tip er at købe en sortimentskasse med forskellige slags til universal brug – så er du hjulpet godt på vej.

Forskellige dybler og plugs til brug i forskellige underlag

Arbejdslampe

Det er hårdt arbejde at flytte i hus, og dagene kan blive lange. Sørg for, at du har arbejdslamper, når du skal i gang med at fixe selv, så du kan lyse hele rummet op. Det bliver du glad for, når du fx maler vægge i de sene aftentimer.

Arbejdslamper og projektører i forskellige størrelser, også en magnetisk arbejdslampe

Arbejdshandsker

Pas på hænderne, når du arbejder. Skal haven fixes, eller skal du arbejde med materialer, der udtørrer eller farver huden, så er handsker gode at have ved (og på) hånden. Uanset projektet, at det rart med slidstærke arbejdshandsker, der skåner dine hænder.

Havehandsker, dot arbejdshandsker, handsker til vinter- og helårsbrug

Sav

En god, gammeldags håndsav er et af de vigtigste redskaber for en husejer. Køb gerne en god allround sav, der kan save i alle former for træ. Den er nyttig til mange typer af opgaver lige fra at justere et skævt juletræ eller et vippende havebord til store byggeprojekter.

Geringssav, grensav, nedstryger, finérsav og en almindelig håndsav eller fukssvans

Bore- & skruemaskine

Når du skal indrette dit nye hjem, skal du sikkert hænge billeder og hylder op, og derfor er en boremaskine og en skruemaskine obligatoriske i din værktøjskasse.

Husk, at hvis du skal du bore i hårde materialer som fx murværk, skal du bruge en kraftig slagboremaskine.

Overvej også, om du skal bruge en maskine med ledning eller en, der kører på batteri - valget kommer an på dit behov.

Skruemaskine, bore- og skruemaskine og en borehammer

Spændeværktøj

Spændeværktøj er et vidt begreb, men det dækker over forskelligt håndværktøj som skruetrækkere og unbrakonøgler. Spændeværktøj bruges til mange gør det selv-opgaver både i huset og i haven, så et godt og varieret udvalg er derfor uundværligt i husejerens værktøjskasse. Hvis du vil være sikker på altid at have det rette værktøj til opgaven, er det praktisk at have flere størrelser af det samme stykke værktøj eller en skruetrækker med tilhørende bits i forskellige størrelser. Det kan være, du har købt et nyt møbel, der skal samles eller skal fixe en skabslåge, der hænger?

Forskelligt spændeværktøj - skruetrækkere, unbrakonøgler og en skiftenøgle

Man kommer langt med det rigtige værktøj, men hvordan er det nu lige, man anlægger en havesti og lægger et gulv? Det er rart med tips og tricks til opgaverne både ude og inde, og derfor har vi lavet en masse fix det selv-film, som guider dig igennem dine projekter