Værd at vide om fuger i murværk

Hvilken betydning har gode fuger?
Med gode fuger sikrer du, at murstenene forbliver på plads, og de hjælper med at opretholde en tæt facade. De er vigtige for, at en muret facade kan holde i mange år, da de er med til at opretholde en stabil konstruktion. Ødelagte mørtelfuger kan i værste tilfælde være årsag til fugtskader inde i huset, da facaden bliver utæt. Så det er vigtigt at fugerne efterses og repareres i god tid.

Hvad skal du holde øje med?
Ved at tage en runde om dit hus og se på fugerne i murværket, kan du se efter, om de er intakte, og om mellemrummet mellem murstenene er fyldt ud. Overfladen på fugen skal være hel og uden større skader og huller efter murbier. Du kan prøve at kradse i fugernes overflade, og mærke efter om de er porøse og smuldrer eller om de er faste. Fugerne skal være faste ellers bør du fræse dem ud og reparere med nye fuger i murværket. Du bør tjekke alle siderne af huset, da der er forskel på, om din mur får fuld sol eller det er skyggesiden. Inden du reparerer fugerne, er det er altid vigtigt at vurdere, om det er sætningsskader, der kræver hurtig udbedring eller om det er en naturlig nedbrydning af fugen.

Hvad kan du gøre?
Hvis der er mange revner eller ødelagte fuger, så er det tid til at reparere og få murværket fuget om. Til at fjerne fugerne er det bedst at bruge en fugefræser på din vinkelsliber, da vinkelsliberen med en almindelig skive kan være svær at styre, og du risikerer at beskadige dine mursten. Er du ude i tide, kan små reparationer af begrænsede dele af muren være nok, men det kan være nødvendigt at hele muren skal fuges om, hvis den generelle tilstand af fugerne er for dårlig. Her kan det overvejes, om det evt. er en murer, der bør udføre arbejdet.

Hvilken type mørtel skal der bruges?
Undersøg hvilken mørteltype, der er brugt i muren og brug den samme for at sikre, at den passer til styrken i det eksisterende murværk. Det er vigtigt at sætte sig ind i at vælge den type mørtel, der passer til murstenene, for at sikre, at arbejdets udførelse holder.

Mørtlens konsistens er vigtig, og det kan kræve øvelse og erfaring at blande den helt perfekt. Den skal være blød og elastisk, og det er fugtindholdet i mørtlen, der afgør dette forhold.

Det er naturligvis bedst at fuge så rent og pænt som muligt. Således kan det muligvis undgås, at du skal afsyre efterfølgende. Men er der rester og spor af mørtel, når du har fuget, skal du rense efter. Hvornår du skal rense facaden afhænger af den aktuelle temperatur og fugtighed, men et sted mellem 5 og 24 timer efter vil være normalt. For at undgå at trække mørtelen ud over murstenene bør du afsyre, når fugerne er tørre. Samtidig skal du være opmærksom på, at de ikke må være alt for tørre, da du så skal bruge mere syre til afrensningen.

Link 
Fix det selv-film og trin for trin guide: Sådan reparerer du fuger i murværket 

Kilder 
Handyman.dk: https://handyman.dk/murer/reparationer/reparation-af-husets-fuger