Haveredskaber til den nye husejer

Er du flyttet i hus med have? Så mangler du sikkert en masse haveredskaber. Det kan virke uoverskueligt, men du behøver ikke købe hele haveafdelingen i første omgang. Start med de vigtigste redskaber, og så kan du altid udbygge med tiden.

Men hvilke haveredskaber er de vigtigste? Vi giver vores bedste bud, så du kommer godt fra start i din nye have.

Spade og skovl

Der findes mange slags skovle og spader til forskellige former for gravearbejde, men vælger du en klassisk havespade og graveskovl er du godt dækket ind. Spaden er god, hvis du skal grave, fx i køkkenhaven, da den er mere lige og dermed går nemmere igennem jorden. Skovlen er derimod bedre til at flytte sand eller jord, fordi den typisk har kanter og en bredere flade.

Forskellige skovle og spader

Kultivator

Skal du plante nyt i haven? En kultivator har skarpe tænder, der trænger ned i jorden, så den bliver løs. Dette er godt for luftcirkulationen i jorden og gør det lettere for rødder at trænge igennem og få adgang til vand og næringsstoffer. Du kan også bruge kultivatoren til at fjerne ukrudt og sten, blande gødning i jorden eller lufte jord, der er blevet kompakt.

2 kultivatorer

River

Der findes river til forskellige formål og årstider. Når du arbejder med jorden i foråret og om sommeren, kommer du langt med en klassisk haverive. Den er effektiv, når du fx skal ordne dine bede og gøre jorden plan, efter du har arbejdet med den.

Løvriven er især brugbar om efteråret, når du skal samle de visne blade, der dækker hele haven. Den kan dog også sagtens være nyttig i sommermånederne til at rive græsafklip og ukrudt sammen.

Løvrive og klassisk rive

Beskæresaks eller grensaks

Er der buske og træer i din have? Hvis du vil holde styr på dem, er det en god idé at beskære dem. Det kan fx blive nødvendigt at fjerne grene, der er beskadigede eller vokser for vildt.

Det kan være hårdt arbejde at beskære buske og træer, hvis grenene er tykke eller sidder højt oppe. Overvej derfor, om beskæringen kan klares med en lille beskæresaks eller om du skal have fat i en grensaks med eller uden teleskop.

Se vores film om beskæring her.

Forskellige beskæringsredskaber

Trillebør

Mange haveejere har en trillebør i skuret – den er nemlig en stor hjælp til mange opgaver og kan spare dig for meget slid og slæb. Der findes forskellige slags trillebøre, men den almindelige havebør er god, hvis du kun skal bruge den til havearbejde. Det kan fx være, at du skal anlægge en indkørsel, en ny terrasse eller bede i haven, hvor der skal bruges meget jord. Den er også brugbar, hvis du skal transportere haveaffald.

Alternativet til en havebør er en betonbør, som er lavet til byggeprojekter, hvor der skal transporteres mørtel og beton. Denne type er derfor mere solid og har et andet design. Overvej derfor, hvad du skal bruge trillebøren til på langt sigt.

Trillebør og betonbør

Når du har redskaberne på plads, er det også rart med et par gode tips og tricks til de mange spændende haveprojekter, der venter dig som ny husejer. Derfor har vi lavet en masse nyttige fix det selv-film, der guider dig igennem projekter som fx at anlægge en havesti eller vedligeholde græsplænen.