Energimærkning 2021

I september 2021 trådte et nyt energimærke i kraft, og en ny skala erstatter nu den gamle. Men hvad betyder det for dig som forbruger, når du fx skal købe en ny lampe eller en LED-pære i jem & fix? Faktisk bliver indkøbsturen lettere, fordi det nye energimærke er nemmere at gennemskue.

Overgang fra et gammelt til et nyt energimærke fra 2021

Plejer du at kigge på energimærket, når du er på jagt efter el-artikler? Hvis du gør, og hvis du går op i at købe det mest energibesparende produkt, går du sikkert efter A++. Men fremover vil du opleve, at du ikke længere kan finde et produkt, der er mærket med de velkendte plusser. Energimærket er nemlig ændret, og skalaen er nu mere simpel. Dermed er det også nemmere at gennemskue, hvilken pære eller lampe, der er mest energieffektiv. 

 

A er det bedste

Et nyt vurderingssystem bag det europæiske energimærke erstatter det gamle for at løfte kravene til energieffektivitet. Systemet er baseret på omfattende tests af produkterne.

Det nye energimærke har en skala fra A-G, hvor A er det mest energirigtige.

På det nye energimærke finder du også en QR-kode, som fører dig direkte til en database, hvor du kan læse al teknisk information om produktet, før du træffer en beslutning om, hvad du vil købe.

 

Hvordan er den nye energimærkning bedre end den gamle?

Den nye energimærkning skal gøre det mere overskueligt at vælge energirigtigt. De lyskilder, du finder på hylderne i dag, er mere effektive end tidligere. Man kan ikke direkte sammenligne den nye energimærkning med den gamle, fordi kravene har ændret sig. Det betyder, at mange lyskilder nu bliver vurderet lavere - ikke fordi lyskilderne er blevet mindre energieffektive, men fordi man har gjort plads til forbedring og udvikling.

 

Køber du dæmpbare eller smarte lyskilder, skal du være opmærksom på, at energimålingerne udelukkende bliver målt efter totalt forbrug. Derfor vil det se ud til, at de dæmpbare lyskilder og smart belysning har et højere forbrug på grund af den måde, lyset styres på. Energimålingerne tager ikke højde for, at disse lyskilder forbruger mindre energi eller slukker selv.

 

Hvad viser det nye energimærke helt konkret?

Det nye energimærke viser energieffektiviteten for et bestemt produkt. Udover dette kan man ud fra energimærket også se produktets årlige energiforbrug. Dette gør det nemmere for dig at sammenligne energiforbruget på to forskellige produkter. 

 

Hvad betyder energimærket for dig ift. energibesparelse?

Med det nye energimærke kan du nemt danne dig et overblik over de mest energieffektive produkter.

Du vil ikke kunne finde produkter i butikkerne, der er mærket ”A” på skalaen. Det skyldes, at den nye standard vil give plads til udvikling, så man i fremtiden får produkter, der er endnu mere energieffektive.

 

Hvilke el-artikler gælder det nye energimærke for?

Det nye energimærke gælder for:

  1. En lyskilde/pære
  2. Produkter, hvor lyskilden ikke kan erstattes og ikke kan tages ud for at blive kontrolleret af myndighederne uden at ødelægge det

 

Det nye energimærke gælder ikke for:

  1. Lamper solgt uden pære. Fx en traditionel lampe solgt uden pære
  2. Batteridrevne lamper. Fx en batteridrevet lampe med integreret LED