Sådan efterisolerer du loftet

3-2-1-fix!

Der er mange penge at spare på varmeregningen ved at efterisolere sit loft, og det er et arbejde, der er lige til at gå til. Og heldigvis er indvendig isolering både nemt og billigt at fixe selv.

De første 10 centimeter gør den største forskel, men du vil stadig opnå en væsentlig bedre isolering ved at efterisolere med et eller flere lag mere.

1: Klargøring

Det handler kort fortalt om at skære stykker af isoleringsmaterialet, så det dækker hele loftet. Her kan du bruge en isoleringskniv, der er beregnet til formålet. Du skal være meget opmærksom på, at samlingerne ikke må ligge oven på hinanden, når du lægger et nyt lag isolering oven på din eksisterende isolering. Hvis samlingerne ligger oven på hinanden, vil det skabe en kuldebro og derved miste dele af sin isolerende effekt. Derfor skal isoleringsstykkerne ligge forskudt i forhold til hinanden.

Start med at tage arbejdshandsker og din støvmaske på, for det støv, som udskilles i arbejdet med isoleringsmaterialet, er ikke sundt for din hud og dine luftveje.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Ny glasuld ligger ovenpå et allerede eksisterende lag af isolering på et loft

Ny glasuld ligger ovenpå et allerede eksisterende lag af isolering på et loft

2: Tilpas isoleringen

Du vil også blive mødt af steder, hvor træværk eksempelvis går op igennem isoleringen, og her skal du skære dine strimler meget fint til, så de lige nøjagtigt lægger sig op ad træværket. Hvis du tvinger isoleringen for meget, vil du presse isoleringen sammen, og så mister materialet også sin isolerende effekt, da det er luften inde i isoleringsmaterialet, der er den isolerende faktor.

Den nye isolering tilpasses om loftets konstruktion

Den nye isolering tilpasses om loftets konstruktion

3: Pas på ikke at ødelægge isoleringen

Du skal undgå at træde for meget rundt i isoleringen, men når det er sagt, så kan det ikke undgås at træde i det enkelte steder, for at du kan komme helt ind i alle kroge med materialet. Når du har trådt i isoleringen, vil isoleringen gå i stykker eller presse sig sammen, og så er det nødvendigt at reparere de steder med et nyt lag isolering. Det gør du ved at skære det ødelagte stykke af. Tag dit ødelagte stykke, og læg det oven på et nyt lag isolering, for så at skære et identisk stykke rundt om. Nu kan du så reparere det nederste isoleringslag med det nye stykke isolering.

Ud fra de retningslinjer kan du lægge al din isolering, så det dækker hele loftet.

Så er det fixet.

Et stykke beskadiget isolering bruges som skabelon, da nyt glasuld tilpasses til udskiftning

Et stykke beskadiget isolering bruges som skabelon, da nyt glasuld tilpasses til udskiftning

Se flere fix det selv-film