Fastelavn


{{ totalProductsCount }} varer

{{ totalProductsCount }} vare

Inkl. fragt

{{ product.preUnitPrice }}/{{ product.unit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

{{ product.price }} /{{ product.unit }}

{{ product.alternativePriceInclVat }}/{{ product.alternativePriceUnit }}

Webshop Butik
Der er ingen varer der matcher dette filter

Slå katten af tønden til fastelavn

Fastelavn er en gammel tradition i Danmark, som stadig bliver holdt mange steder i dag. Det er i dag forbundet med udklædning, slå katten af tønden og fastelavnsboller, men ordet fastelavn kommer faktisk fra de plattyske ord Fastelovend eller Fastnacht, som betyder aftenen før fasten. Fastelavn hænger nemlig sammen med den faste, som fulgte efter fastelavnsfesten, og som varede 40 dage frem til påske, hvor man ikke måtte spise. Da søndage ikke tælles med i fasten, falder fastelavn altid 49 dage før påskesøndag, og hvornår det er fastelavn, kan derfor svinge mellem 1. februar og 7. marts. Fastelavn kaldes også karneval, som kommer fra det latinske carne vale, der betyder farvel til kødet – igen en henvisning til fasten, som fulgte efter festen.

En fest for de voksne

Fastelavn var oprindeligt en fest for voksne, hvor man klædte sig ud og festede, inden man skulle faste. Der var mad og drikkevarer i overflod, og det kunne gå vildt for sig. Fastelavn blev fejret i mange lande og på mange forskellige måder. Nogle holdt maskeballer, mens andre havde karneval i gaderne. Man kan stadig i dag opleve forskellige former for karneval og fastelavnsfester i hele verden, som stammer fra traditionen omkring fastelavn.

At slå katten af tønden var også tilbage i tiden en stor tradition. Dengang var der dog en levende kat i tønden, og den skulle symbolisere det onde, som man ville beskytte sig mod. Det er dog ikke længere en kat, man kommer i tønden, men slik og andre gode sager. Man slår dog stadig katten af tønden ved at have en tegning eller billede af en sort kat på tønden. I dag er fastelavn i høj grad blevet børnenes fest med udklædning, fastelavnsris, fastelavnsboller og raslen. Fastelavn bliver dog presset af den amerikanske tradition med Halloween, som indeholder mange af de samme traditioner, men indtil videre holdes der mange steder fast i fastelavnsfesten.

Tønder og køller til fastelavnsfesten

Udklædningsfesten og fastelavnstønden er en stor del af traditionen omkring fastelavn, og du finder her i jem & fix små og store tønder til tøndeslagning. Vi har også køller til at slå på tønden, så kattekongen og kattedronningen kan blive fundet. Tønderne fyldes med godter og hænges op, og de kan eventuelt pyntes og dekoreres. Herefter kan superhelte, prinsesser, pirater og hvem der ellers er dukket op til fastelavnsfesten give tønden et ordentlig slag, og måske blive kattekonge eller kattedronning? Der er krone til den, der slår bunden ud af tønden, og den der slår det sidste bræt af tønden. Både kongekrone og dronningekrone finder du også her i jem & fix.

Alt til den kreative fastelavn

I jem & fix finder du tønder, køller og kroner til fastelavnsfesten, men du finder også andre ting i vores sortiment, som kan hjælpe dig med at blive klar til fastelavn. Vi har reb til ophængning af tønden, ligesom du også finder for eksempel limpistoler til de kreative projekter som kostumer og fastelavnsris. Kig forbi din lokale jem & fix og bliv klar til fastelavn.