Knofedt, kammerater og kærlighed til gammelt håndværk

06. oktober 2021

Der findes et helt særligt fællesskab i fiskerbyen Hvide Sande, nemlig et træskibslaug. Her samles gæve søulke om deres passion for gamle træskibe. Gennem jem & fix’ støttepulje ”I fixer, vi støtter” har de fået materialer og værktøj, så de bl.a. kan gøre deres nyeste skib Venus klar til sejlads.

Venus og et skilt fra Hvide Sande Træskibslaug

På havnen i Hvide Sande holder en gruppe ægte fix det selv-folk til. De bygger, hygger, sliber og maler. Men det er ikke et hvilket som helst fix det selv-projekt, de har gang i. De renoverer nemlig klinkbyggede træskibe; en gammel byggemetode, som træskibslauget gerne vil bevare.

Et fælles projekt for store og små

Der er plads til alle i Hvide Sande Træskibslaug. Fra det yngste medlem på 2 år og til det ældste på 86 år er der generationer til forskel, men alder har ingen betydning. Alle hjælper, hvor de kan.

Og der er brug for fixe, flittige frivillige. Det kræver nemlig masser af knofedt at renovere de gamle skibe. Hvad andre kasserer som ubrugelige vrag, kaster træskibslauget deres kærlighed på. Nyeste indkøb er skibet Venus, som er et erhvervsskib fra 1940’erne, de har reddet fra ophugning.

- Venus var et vrag, da vi fik det. Men det er skønt at have noget at være sammen om, og med Venus kan vi i den grad sætte vores eget præg. Når det er færdigt, har vi resultatet af et godt samarbejde. Det er noget helt særligt, fortæller Helle Buhl, medlem af træskibslauget.

Sammenhold og samlingspunkt

Der er altid kaffe på kanden og gode historier i ærmet, når man besøger træskibslauget. Også derfor er det ikke kun medlemmer, men også lokale, turister og sommerhusejere, der nyder at komme forbi værkstedet.

- Vi har mange besøgende, der kigger ind til en snak og en kop kaffe. Vi holder også gerne åbent hus, hvor vi viser værkstedet og skibene frem. Der er stor opbakning, og folk synes, det ser flot ud, når der ligger gamle træskibe i havnen, siger Helle Buhl.

Kursen er sat

Interessen for de klinkbyggede træskibe er stigende, og målet er at få endnu flere medlemmer i lauget. Men det er dyrt at renovere og vedligeholde træskibe, så derfor har klubben brug for økonomisk støtte, som de fx har fået gennem jem & fix’ støttepulje ”I fixer, vi støtter”.

- Vi har virkelig været glade for støtten, og den vakte stor jubel blandt medlemmerne. Den var kærkommen, fordi vi er nystartede og mangler penge til de helt basale ting, vi skal bruge til skibene. Det betyder meget, fordi vi brænder for projektet, fortæller Helle Buhl.

Der er mange drømme for fremtiden i træskibslauget, og på sigt vil de gerne have flere skibe, de kan renovere. Men først og fremmest skal de have skibet Venus helt færdigt, og håbet er, at de kan sejle den første tur i foråret 2022.

Se filmen om Hvide Sande Træskibslaug her

Har du selv et projekt?

”I fixer, vi støtter” er et koncept, der går ud på at støtte lokale ildsjæle i det danske foreningsliv.

- Hos jem & fix hylder vi det lokale engagement, fællesskabet, kreativiteten og lysten til at skabe noget. Derfor sætter vi fokus på de mange store og små fix det selv-projekter, der findes rundt omkring i landets foreninger, klubber og andre forsamlinger og hjælper dem på vej, fortæller Anna Paludan, marketing & e-commerce chef i jem & fix. I kan ansøge om støtte til jeres projekt her.

Vil du vide mere om Hvide Sande Træskibslaug?

Hvis du vil høre mere om Hvide Sande Træskibslaug, kan du kontakte Helle Buhl på 2383 4606.

Du er også velkommen til at kigge forbi træskibslauget til en snak – de holder til på Langsand 3, Tyskerhavnen, 6960 Hvide Sande.