Børnehave fik ny hønsegård med støtte fra jem & fix

27. maj 2021

Da en ræv brød ind i Bondegårdshaven Spir og tog både kaniner og høns, var det tid til at opgradere indhegningen. Børnehavens ejer søgte støtte til projektet gennem jem & fix’ ordning ”I fixer, vi støtter” og fik penge til de nødvendige materialer, så hønsegården igen kunne skabe glæde blandt børnene.

Hønsegård

I den lille by Gjern i det midtjyske ligger en hyggelig, privatejet naturbørnehave. Her har Anne Mette skabt et sandt paradis for børn i form af en bondegårdshave med geder, høns og kaniner og en køkkenhave med frugt, grønt, bær og krydderurter. Haven er nu blevet opgraderet med materialer fra jem & fix.

Dyrene lærer børn at tage ansvar

Efter rævens besøg stod det klart for personalet i børnehaven, at de ikke kunne undvære dyrene.

- Vores dyr lærer børnene at tage ansvar for andre, og det udvikler deres empati. Derudover styrker det fællesskabet, at vi sammen skal passe dyrene. Vi har fundet ud af, at dyr og køkkenhave hører til i vores børnehaveliv. Vi ville derfor gerne etablere et godt køkkenhavemiljø og et sikkert hjem for vores høns og kaniner, fortæller Anne Mette, ejer af Bondegårdshaven Spir.

Anne Mette gik til tasterne og skrev en ansøgning til jem & fix gennem ”I fixer, vi støtter”. Her fortalte hun om børnehaven, projektet og hvilke materialer, de skulle bruge. Projektet blev udvalgt, og Anne Mette fik et gavekort til jem & fix på 19.000 kr., så hun kunne købe alt det, de skulle bruge til bondegårdshaven.

- Jeg er meget taknemmelig for støtten. Den er med til at skabe rammen for det naturlige liv, vi gerne vil vise børnene. Og den gør, at vi har rum til nydelse og ro i hverdagen. Vi kan gå ind i hønsegården eller køkkenhaven og vise børnene, hvordan man planter, sår og passer dyr, fortæller Anne Mette.

Et fælles projekt

Personalet og et forældrehold har sammen med børnene bygget den nye hønsegård.

- Børnene har hjulpet med det, de kunne og været en del af processen. De kom også selv med idéer, f.eks. at hønsene skulle have en legeplads, så vi har bygget en gynge, en trappe og et klatretræ. De har også givet hønsene navne og løber ud hver morgen for at se, om Hulk, Mette, Kyletta og Ulrik har lagt æg, siger en glad Anne Mette, som i den grad har fået noget ud af materialerne fra jem & fix:

- Vi har brugt rub og stub, så der er kun tre brædder tilbage. Ud over hønsegården byggede vi også et lille hus til hønsene, et hegn om køkkenhaven og et par højbede. Når vejret bliver varmere, skal kaninerne flytte ind i hønsegården, og det glæder vi os til.

 

Se en video fra Bondegårdshaven Spir her

Har du selv et projekt?

”I fixer, vi støtter” er et koncept, der går ud på at støtte lokale ildsjæle i det danske foreningsliv.

- Hos jem & fix hylder vi det lokale engagement. Derfor sætter vi fokus på de mange store og små gør det selv-projekter, der findes rundt omkring i landets foreninger, klubber og andre forsamlinger, fortæller Claus Petersen, direktør i jem & fix. I kan ansøge om støtte til jeres projekt her.