Byg din egen kasse

Flyder alle mulige ting og sager rundt omkring?

Så byg en kasse eller to, der kan bruges til opbevaring. Hvis du bygger nok, kan du sætte dem sammen til en reol. Kasserne er ret holdbare.

Mal kasserne i den farve, du ønsker, og sæt dit personlige præg på dem. Kassen på billedet er bygget af krydsfiner, men du kan også bruge andre typer plader som f.eks. OSB, MDF og lignende.

Børn og sikkerhed

Den voksne bør afgøre, om barnet er egnet til at benytte el-værktøj. Ønsker man en lettere byggeopgave for barnet, kan man på forhånd save træet ud med en kapsav eller lignende.

 

 

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

1: Lav de fire sider og bunden

Start med at skære pladen ud. Du skal bruge 4 sider, der er kvadratiske og måler 388 x 388 mm, og en bund på 400 x 400 mm.

Det er vigtigt, at siderne er kvadratiske med rette vinkler i hjørnerne, for at kassen kan samles. Det kan være en god idé, at hjælpe børnene med at skære pladerne forinden. Pladerne kan f.eks. skæres med en rundsav med skinne eller en bordrundsav.

Byg din egen kasse - trin 1 | jem & fix

2: Slib siderne

Pladerne slibes på alle endeflader med sandpapir (rystepudser) for at rette op på små skævheder og savmærker.

Byg din egen kasse - trin 2 | jem & fix

3: Saml de to af siderne

Sæt kassen sammen. Begynd med at sætte 2 sider sammen. Før du sætter skruerne i, skal du bore for med et bor, der er lidt mindre end din skrue. Ellers risikerer du, at krydsfineren revner.

Der kan opnås ekstra styrke i kassen ved at lime i samlingerne, inden skruerne skrues i. Det er dog ikke holdbart KUN at bruge trælim, for så bliver kassen alt for svag.

Byg din egen kasse - trin 3 | jem & fix

4: Sæt de to andre sider på

Sæt de to næste sider på efter samme fremgangsmåde som beskrevet ovenfor. Sørg for, at der er et overlap på alle pladerne, så kassen bliver en terning og måler 400 x 400 mm på udvendige mål (samme mål som bunden).

Byg din egen kasse - trin 5 | jem & fix

5: Sæt bunden på kassen

Sæt bunden fast med skruer, som tegningen her viser.

Byg din egen kasse - trin 6 | jem & fix

6: Slib kassen

Er der små skævheder, kan de rettes op med rystepudseren. Slib med groft sandpapir, hvor kanterne stikker frem. Når kanterne følger hinanden alle steder hele vejen rundt, så er din kasse færdig.

Når kassen er færdig, kan du evt. male den i en fin farve, tegne motiver eller dekorere den på anden vis.

Byg din egen kasse - trin 7 | jem & fix