Sådan opsætter du et fundament af træ

Sådan opsætter du et fundament 

Skal du i gang med et nyt byggeprojekt? Hvis du mangler en ny træterrasse eller måske et nyt skur, så er du havnet det helt rigtige sted. Vi viser dig nemlig trin for trin, hvordan du kan lave et solidt fundament i din have til enten en træterrasse eller et skur.

Se fix det selv-filmen eller læs trin for trin-guiden nedenfor. Du finder også en materialeliste, så du har alt, hvad du skal bruge til dit projekt.

Opsætning af fundament - færdig | jem & fix

1: Hvor skal fundamentet være?

Inden du går i gang, skal du beslutte dig for, hvor i din have fundamentet skal placeres. Det er en god idé at have en god plan klar, inden du går i gang med at bygge.

Opsætning af fundament - trin 1 | jem & fix

2: Opmåling

Nu er det tid til at måle op. For at få et flot, lige fundament skal du placere referencepinde og forbinde dem med mursnor. Brug gerne to yderligere referencepinde i hvert hjørne til at støtte snoren.

Husk, at snoren skal være i vater der, hvor toppen af strøerne skal være. Sørg for, at snoren er stram.

Mursnoren fungerer som din guideline under projektet, så sørg for at tjekke og justere højde-, længde- og diagonalmål, så det stemmer overens med dine ønsker, inden du fortsætter.

Opsætning af fundament - trin 2 | jem & fix

3: En plan overflade

Hvis jorden ikke er plan, kan du med fordel starte med at udjævne de største terrænforskelle.

Brug gerne en kantskærer til at lave en flot kant. Hvis du bygger fundamentet på græsplænen, så fjern græsset fra området.

Opsætning af fundament - trin 3 | jem & fix

4: Byg konstruktionen

Nu er du klar til at starte på selve konstruktionen. Vi bruger fliser til at stabilisere skelettet og skabe afstand til den bare jord, fordi det giver et solidt og stabilt fundament. Læg fliser ud på jorden, hvor strøerne skal opklodses. Du kan bruge lidt sand under fliserne, hvis jorden ikke er helt plan.

Hvis du vil have en flot finish på fundamentet, skal du sørge for, at alle fliserne er inden for skelettet. Her kan du bruge din mursnor som guideline.

Når alle fliserne er placeret, skal du sikre, at dit skelet bliver fastgjort stabilt. Til dette kan du bruge stolpesten. Grav huller til stenene med et pælebor og sæt dem i.

Hvis du vil slippe for ukrudt nedefra, kan du brede en ukrudtsdug ud.

Opsætning af fundament - trin 4 | jem & fix

5: Selve skelettet

Nu er du klar til at forberede de strøer, der skal udgøre skelettet. Sav dem til, så de passer til dine mål.

Når du har savet strøerne til, er du klar til at placere dem. Start med de yderste strøer - det gør det nemmere for dig at placere resten. Vi bruger justerbare terrassefødder som terrasseopklodsning, så vi kan tilpasse strøernes højde undervejs. Fortsæt med de andre strøer, og tjek ofte, at de er i vatter og på linje med snoren.

De yderste strøer skal samles i hvert hjørne med et vinkelbeslag. Herefter kan du placere resten af dine strøer og sætte dem fast med bjælkesko.

Da træ er et organisk materiale, kan du løbe ind i, at strøerne ikke er helt lige. Når du skal montere den anden bjælkesko, kan du tvinge dem på plads med en lyntvinge.

For at sikre et stabilt fundament, skal du huske at placere strøerne med maksimum 60 cm mellemrum.

Hvis du har brug for at forlænge dine strøer, kan du samle to strøer med en træklods og skrue den fast hvor de mødes. Lav samlingen tæt på et bærende element for at styrke konstruktionen.

Når skelettet er samlet, er det vigtigt at tjekke og tilpasse placeringen en sidste gang i forhold til mursnoren, før du fæstner det til stolpestenene.

Opsætning af fundament - trin 5 | jem & fix

6: Stabilitet

Nu er du klar til at fæstne skelettet til stolpestenene. Du kan bruge en ekstra træklods for at skabe mere stabilitet. Fyld gerne lidt sand omkring toppen af stenen for at stabilisere den og husk at folde ukrudtsdugen ud over området.

Når skelettet er fæstnet til jorden, kan du fjerne mursnor og vejledende pinde. Det er også vigtigt at tjekke, at alle skruerne er sat i, og at alle beslag og bjælkesko er monteret.

Opsætning af fundament - trin 6 | jem & fix

7: Beskyt træet mod regn

For at træet holder længere, kan du afslutningsvist hæfte murpap på toppen af fundamentet. Murpap afviser nemlig det værste vand, der måtte komme, hvis du eksempelvis skal lægge en træterrasse på dit fundament efterfølgende.

Sådan – nu er dit fundament klar!

Så er det fixet.

Opsætning af fundament - trin 7 | jem & fix