Sådan vælger du den rette LED-pære

Når du har fundet den rette lampe til boligen, skal du også vælge en passende pære. Glødepæren er fortid, og fremtiden er LED-pærer, men hvad betyder Lumen, Kelvin og RA? Vi guider dig her til at finde den rette LED-pære.

Glødepærer, halogenpærer og almindelige lysstofrør forsvinder lige så stille fra markedet. De forskellige pærer er enten blevet udfaset eller bliver det i de kommende år, og de erstattes af LED. LED er mere energivenligt og har en længere levetid, og derfor ønsker EU, at det bliver den nye standard.

Der er mange fordele ved LED-pærer, men skiftet til LED betyder også, at du ikke længere kan vælge pære efter, hvor mange watt den bruger, som man gør ved glødepæren. I stedet skal du tage stilling til både Lumen, Kelvin og RA. Vi vil her gøre dig klogere på de forskellige begreber, så du kan finde den rette LED-pære til din lampe eller dit spot.

Hvad er en LED-pære?

LED står for Lys Emitterende Diode, og det er en teknologi, som giver store fordele i forhold til glødepærer. LED-pærer bliver ikke varme som glødepærer, og de har en længere levetid. De bruger også væsentligt mindre strøm, og derfor har du måske også set kampagner for, hvor meget man kan spare ved at skifte til LED-pærer. Modsat de første sparepærer tænder LED-pærer med det samme på fuld styrke, og de indeholder desuden ikke kviksølv.

Der er altså mange gode grunde til, at EU har valgt at udfase de andre pærer, så man fremover kun finder LED-pærer i butikkerne. Udfasningen er allerede i gang og sker over en årrække, og reglerne er sådan, at man fortsat kan købe de ”gamle” pærer, indtil de er udsolgt.

Typer af LED-pærer

LED-pærer er en samlet betegnelse for pærer, der har LED-teknologi. Du kan altså få alle typer af pærer som LED-pærer. Det gælder både almindelige pærer, spots, lysstofrør, køleskabspærer osv.

Kend de nye begreber ved LED-pærer

Der er nogle begreber, der er vigtige at få styr på, når du skal finde den rette LED-pære. Vi har i dette ark samlet oversigterne over Lumen og Kelvin. Arket gør det nemt at finde den rigtige pære, og du kan udskrive det og have det med i en jem & fix-butik.

Herunder bliver de forskellige begreber uddybet.

Lumen - styrken af pærer

Styrken af en pære bliver ikke længere angivet ved watt. Watt måler energiforbruget, men det var samtidig det, man gik efter, når man tidligere skulle finde den rette glødepære. Med LED-pærer er det Lumen, du skal se på, når du skal finde styrken på din pære. En pære med 800 Lumen svarer cirka til 60 W og er velegnet over spisebordet, mens en pære på 470 Lumen svarende til ca. 40 W vil være velegnet over stuebordet.

Du kan i skemaet se sammenhængen mellem de tidligere watt-angivelser, og hvad det svarer til i Lumen.

Skema over beregning af Lumen til W

Watt - energiforbruget

Watt angiver, hvor meget energi eller strøm pæren bruger, og bruges ikke til at finde den rette pære. Der er en tommelfingerregel, som siger, at man kan gange en LED-pæres watt-angivelse med 10, og så har man, hvad det svarer til i glødepære. Det vil sige, at en 4 W LED-pære svarer til en 40 W glødepære.

Det gælder stadig, at man ikke må bruge en pære med højere watt-angivelse, end lampen er beregnet til, fordi det kan skade lampen. Du må dog gerne vælge en watt-angivelse lavere, end lampen er beregnet til.

LED-pærer bliver løbende forbedret, så energiforbruget bliver mindre.

Kelvin - farvetemperaturen på pærer

Tidligere har man ofte forbundet sparepærer med en kold lysfarve, hvilket har medvirket til en del modstand mod at skifte glødepæren ud. I dag er teknologien forbedret, så LED-pærer giver den samme varme belysning som glødepærerne. For at finde pærens farvetemperatur skal man se på Kelvin. Kelvin er en skala, som går fra et varmt hvidt lys til kold hvid belysning.

Ønsker man en varm hvid, skal man finde en pære på 2500-3000 Kelvin. Det svarer til den traditionelle glødepære, og er det rette valg til belysning i de fleste rum i hjemmet. Opholdsrum, værelser og køkken vil typisk have en pære, der lyser varmt hvidt.

Skal du derimod finde en pære til garage, kælder eller bad, vil du måske gerne have et mere hvidt og køligt lys, og her skal du gå efter en pære på 3000-4000 Kelvin. I skemaet nedenfor kan du se, hvilke værdier de forskellige typer sparepærer kommer med.

Kelvinskala

RA - farvegengivelse

Der er forskel på, hvor god en farvegengivelse LED-pærer giver, alt efter hvilken teknologi der er blevet brugt til fremstillingen. Her kan man holde øje med farvegengivelsesindex (Ra/CRI). Ved at vælge en pære med god farvegengivelse sikrer du, at tøj, møbler og mad ikke ændrer farve i lyset. Søger man en pære med en god farvegengivelse, bør man vælge en pære med Ra over 80. Det giver et naturligt lys.

Energimærke

Pærens energimærke viser, hvor energieffektiv en pære er. Her ligger LED-pærer i top. I september 2021 kom der en ny energimærkning, som du kan læse mere om her

Hvad skal du ellers overveje, når du vælger pære?

Det var de begreber, som er særlige for LED-pærer, men der er også andre overvejelser, som spiller ind, når du skal vælge pære.

Lysdæmpning

Det er smart at kunne lave hyggebelysning ved at dæmpe lyset, og har du lysdæmper, skal du vælge en pære, der kan dæmpes. Det fremgår på pæren, om den er dæmpbar eller dimmable, som det hedder på engelsk. Er lysdæmperen af ældre dato, er det dog ikke sikkert, at LED-pæren passer til. Er du i tvivl, så kontakt en fagmand.

Pærens levetid

LED-pærer har en længere levetid end de traditionelle glødepærer. Min. 10.000 brændetimer og ofte også mere. Har du lyset tændt 4 timer om dagen, holder en LED-pære med 10.000 brændetimer i knap 7 år.

Pærens facon

Krone, kerte og standard er de former, som oftest ses på en pære, og formerne kender du fra glødepæren. Krone er den mest almindelige type i en husholdning, ligesom standard også er et klassisk valg. De to former minder meget om hinanden. Kerte er den aflange, som deler form og navn efter høje vokslys. Hvilken form, du skal vælge, afhænger ofte af, hvad der passer til lampen. Pæren skal bare ikke være for stor, så den stikker ud af lampeskærmen.

Forskellige typer af former på el-pærer

Filamentpære

Kan du lide udseendet på glødepæren, så skal du vælge en filamentpære. Her er ”glødetrådene” eller filamenterne, som de kaldes, tydelige gennem glasset på pæren, og den ligner derfor en glødepære. Dekorationspærer eller globepærer fås også som filamentpærer, og det er med til at skrue op for det dekorative og hyggelige ved den type pære. Filamenterne er placeret, så de peger i forskellige retninger i pæren, og det giver pæren en stor spredning af lyset.

Klart eller mat glas

Pærer findes med både klart og mat glas. Det klare glas kaldes også clear, og det giver et udsyn ind i pæren. Det vil derfor være det oplagte valg, hvis du vælger en filamentpære, fordi du så kan se filamenterne i pæren. Det matte glas kaldes også frosted, og det giver et mere diffust og blødt lys.

Find den rigtige sokkel

Når du skal skifte pære, er det vigtigste at vælge den rigtige sokkel. Soklen er den nederste del af pæren, som sættes i lampen eller spottet. Vælger du ikke den rigtige, passer pæren ganske simpelt ikke i lampen. De mest almindelige er E14 og E27, som bruges i de fleste lamper. Til spots bruges ofte GU10 eller stiftpærer som G4 og GU4.

Skal du udskifte en pære, så kan du på den gamle se, hvilken sokkel den har. Er det en pære til en ny lampe, står det på lampen, hvad der skal bruges.

 

Oversigt over forskellige sokler, som pærer kan have

 

Indbygget LED

Nogle lamper og spots er med indbygget LED. Det kaldes også LED-modulpære. Flere og flere lamper laves med indbygget LED, og de kan ikke skiftes ud. Når pæren ikke virker mere, skal hele lampen derfor skiftes. Til gengæld er der en rigtig lang levetid på LED-modulpærer, og derfor skal du ikke ud at skifte lampen efter kort tid. Det står på lampen eller spottet, hvor lange levetid den indbyggede LED-modulpære har.

Smart belysning

Til sidst er det også værd at nævne smart belysning som en mulighed, når du skal finde en ny pære. Smart belysning betyder, at du via din smartphone eller en fjernbetjening kan indstille, hvornår lyset skal tænde og slukke, dæmpe det og også skifte farvetemperatur på pæren. Smart belysning er derfor velegnet som bidrag til indbrudssikring, fordi du kan indstille lyset til at tænde og slukke, som var der nogen hjemme.

Skal alle pærer i hjemmet skiftes til smart belysning, kan du sagtens gøre det løbende, når en lampe eller spot trænger til en ny pære. Du kan læse mere om smart belysning her

Obs! Ældre emballager (uden energimærkning) indgår i nedenstående video.

Kilder:

Erik C
Nordlux
Ledvance