Sådan fungerer smart belysning

Forestil dig aldrig igen at glemme at slukke lyset, da alt lys automatisk slukker, når du tager afsted på arbejde om morgenen, eller at lyset helt automatisk dæmper sig i stuen om aftenen. I dag kan dette lade sig gøre, blot ved hjælp af en indstilling i en app på telefonen.

Flere og flere af vores apparater i hjemmet bliver i dag tilkoblet og forbundet i netværk, hvor du kan styre og overvåge dem, som du vil – også når du ikke er hjemme. Dette gælder også vores belysning.

Dine smarte enheder, som for eksempel smart-pærer, kan tilkobles wi-fi, og på den måde har du nu mulighed for at planlægge eller styre belysningen både via fysiske kontakter men også via en app på din smartphone eller tablet eller ved hjælp af stemmen. Det gør det nemt for den glemsomme, og samtidig er det en god måde at spare på strømmen og skåne miljøet.

I dag findes der forskellige varianter af den smarte pære. Du kan fx få en pære med farvet lys, en dæmpbar pære med hvidt lys eller en spotpære med farvet lys eller hvidt lys.

Med smart belysning kan du kontrollere dine lyskilder efter behov og tilpasse lyset præcis til dig og din families daglige vaner og rutiner derhjemme.

Brugerdefineret belysning

Vores hverdag er fyldt med forskellige situationer som alt fra lektielæsning, madlavning, hygge foran tv’et til godnatlæsning for børnene. En lampe skal i dag ikke bare kunne give lys men også tilpasses til de forskellige situationer i hjemmet, og med Smart Light har du altid det rette lys til alle hverdagens øjeblikke.

Det er derfor blevet populært at anvende smarte pærer, så du med et tryk på mobilen kan ændre lysstyrke (lumen) eller farvetemperatur (kelvin). Lysdæmpning og regulering af lysets farvetemperatur gør, at du får den rette belysning til enhver lejlighed - fra en hyggelig, afslappende atmosfære til en funktionel, aktiverende belysning.

Kelvin fortæller noget om, hvor varmt (rødligt) eller koldt (blåligt) lyset er. En pære med en lavere farvetemperatur giver dig et varmere og mere afslappende lys, mens en højere farvetemperatur udsender et køligere og mere energigivende lys.

Dit lys i lampen i stuen er typisk på 2700-3000 kelvin, men i køkkenet anbefales pærer på 3000-3500 kelvin, der giver dig bedre arbejdslys. Arbejdslys i garager og på arbejdspladser ligger typisk på 4000-5000 kelvin.

Med Smart Light i hjemmets lamper kan du både skabe stemning og skrue op for den gode arbejdsbelysning.

Smart belysning indstilles via app på en mobiltelefon

Hvordan virker Smart Light?

De fleste hjem har i dag en trådløs router, hvilket kræves, hvis du vil have installeret smart belysning i hjemmet. Desuden skal du undersøge, hvilke fatninger dine lamper har. I dag er de fleste lamper med traditionelle fatninger som E27, E14 eller GU10-fatning til spots.

Det er lidt forskelligt, hvordan Smart Light virker. Nogle Smart Light-pærer virker bare ved at være forbundet via Bluetooth. Her skal du være inden for Bluetooth-rækkevidden for at styre dine pærer. Andre pærer kan fjernstyres, så du kan styre belysningen, uanset om du er hjemme, på arbejde eller sidder på feriedestinationen.

Hurtig og nem installation af Smart Light

  1. Installationen af Smart Light-systemer er som regel nem og hurtig, da smart-pærer er tilpasset til dine eksisterende lyskilder, så de er nemme at udskifte.
  2. Derefter skal du hente en app i din app-butik. Alt efter hvilke smart-pærer, du vælger, er der forskellige udbydere.
  3. Du kan nu styre dine nye smarte pærer via din mobil eller tablet.

Smart Home-systemer

Mange smarte pærer er sat op, så de virker med dine Smart Home-systemer, som for eksempel Google Home eller Amazon Alexa, der blandt andet giver dig mulighed for stemmestyring af dit lys.