Vejledning til strandstol

Følg vejledningen til hvordan du bygger din egen strandstol. Længere nede på siden kan du downloade en PDF med vejledningen til strandstolen.

Materialer

 • To fodlister #11 (14 x 65), som du skal skære op i 10 stykker på hver 33 cm
 • En høvlet forskalling 25 x 50 mm på 2,4 meter, som du skal skære op i
  • 2 rygstykker
  • 2 sidestykker
 • En god håndfuld små søm, der skal være omkring 40 mm
 • Sandpapir, korn 80 og 180

Materialer skåret til i stykker

Værktøj

 • En fukssvans
 • En hammer
 • Eventuelt en rystepudser, men du kan sagtens bruge håndkraft til dette projekt.


Byggeproces

1: Fokuser på vinklerne

Det er ikke svært at save fodlisten ud (10 stykker på hver 33 cm).
Brug tommestokken til at måle med.

Stykkerne til stolens ryg skal skæres i en vinkel på 40 grader. Du kan måle dig frem ved at sætte et mærke 65,8 cm fra enden på den ene side af træet og 70 cm fra enden på den anden side. Hvis du trækker en streg mellem disse to punkter, får du en vinkel på ca. 40 grader. 

Vores sidestykker skal have en vinkel på ca. 63 - 64 grader. Det får du ved at sætte et mærke 43 cm fra træets ende og et mærke på den anden side, som du sætter 53 cm fra træets ende. 

Hvis du har en vinkelmåler, kan du gøre hele processen noget nemmere.   

2: Start med at lave ryggen. Læg de to rygstykker på et bord, og læg den første fodliste ovenpå. Sørg for at kanterne flugter, så stolen bliver præcis 33 cm bred. Søm fodlisten i to cm fra rygstykkets ende.

3: Nu er den ene side af ryggen sat fast og er præcis 33 cm. Nu skal du sømme selve rygstykket i. Start med den øverste fodliste. Den skal flugte med forskallingens kant. Derefter sætter du de resterende tre stykker fodliste på. Giv dem et mellemrum på 14 mm, så kan du bruge en fodliste som målepind, og du er fri for at bruge tommestokken.

4: Vend rygstykket om. Nu skal du sætte den sidste fodliste på. Denne fodliste kommer til at regulere hvilken vinkel, der skal være mellem din ryg og dit sæde. Det er mest behageligt, hvis der er en afstand på syv centimeter.

Mål fra oversiden af den nederste fodliste altså den, der sidder to cm fra jorden. Der skal være syv cm mellem de to fodlister.

Nu er ryggen færdig.

5: Nu skal sidestykket sættes sammen. Start med at placere den bagerste fodliste. Den skal være 29 cm fra endestykket. 

Sidestykket skal kunne pakkes ind i rygstykket. Derfor skal fodlisternes kant ikke flugte med forskallingens kant. Der skal være en afstand på 2,5 cm eller lidt over.

6: Når du har sat den bagerste fodliste på, så fortsætter du med resten. Igen skal du lave 14 mm afstand mellem fodlisterne. Det gør ikke noget, at der kommer en lille smule overlap på den sidste fodliste. Det beskytter anklerne, når man sidder i den.

7: Saml stolen sådan her. 

Nu har du fixet din egen strandstol.