Hvor stor skal bordpladen være i forhold til skabselementerne?
Som hovedregel skal bordpladen have et udhæng på 10-15 mm i forhold til de skabselementer, den ligger på. Det kommer an på bordpladens tykkelse. Jo tykkere pladen er, desto større et udhæng kan den bære. Husk at der skal være det samme udhæng på alle fritliggende sider af bordpladen.
Hvad skal man være opmærksom på ved træbordplader?
Hvis du vælger en bordplade af træ til dit køkkenbord, skal du være opmærksom på, at en træbordplade ikke er nær så modstandsdygtig over for fugt, fedt og snavs som fx en bordplade af laminat. Du bør derfor give den en oliebehandling og en evt. lakering, inden du tager den i brug. En træbordplade vil kontinuerligt kræve en vis grad af vedligehold. Selvom du vælger en hård træsort som fx eg, ask eller mahogni, kan du næppe undgå at overfladen med tiden får ridser og mærker. Derfor er det en god idé jævnligt at give din træbordplade en gang olie, så den kan holde mange år. Du kan endvidere beskytte din træbordplade ved at montere et væghængt blandingsbatteri ved køkkenvasken fremfor at montere det på selve bordpladen. På denne måde undgår du rande og misfarvninger fra vand omkring armaturet. Husk at lægge en dampspærre de steder, hvor der skal monteres en opvaskemaskine eller andre hårde hvidevarer under bordpladen.
Efterbehandling af træbordplade
En træbordplade har godt af at blive renset i dybden et par gange om året med et specialrensemiddel, der fjerner gamle fedtpletter. Herefter kan man om nødvendigt slibe ridser og mærker ned med et stykke fint sandpapir og afslutte med en gang olie. Det kan være nødvendigt med hyppigere oliebehandlinger, og som hovedregel bør du oliere din træbordplade 2-4 gange om året.
Fordele og ulemper ved træbordplader
En bordplade i massivt træ er typisk lidt dyrere end andre løsninger men holder til gengæld i længere tid. Som nævnt ovenfor kræver en træbordplade en vis vedligeholdelse for at holde sig pæn år efter år. Til gengæld bliver en træbordplade med den rette pleje ofte smukkere med årene i modsætning til fx en bordplade i laminat. Og skulle det ske, at din træbordplade har fået ridser eller mærker, der ikke forsvinder ved rengøring eller oliering, er det forholdsvist ligetil at slibe den ned, så den igen fremstår som ny. Husk dog alligevel altid at bruge en bordskåner eller afsætningsrist til varme gryder og pander.
Fordele og ulemper ved laminatbordplader
Et af de vigtigste argumenter for at vælge en bordplade i laminat er uden tvivl prisen. Her er der nemlig mange penge at spare i forhold til en bordplade i massivt træ, og især hvis du ved, at du alligevel skal skifte køkken inden for en årrække, kan det godt betale sig at vælge laminat. Laminatbordpladen har en kortere levetid end træbordpladen, men kræver stort set ingen vedligeholdelse og er nem at rengøre. Den er dog kun varmefast op til 180 grader, og kan derfor ikke bruges til afsætning af varme gryder og fade. Er skaden sket, er det ikke så ligetil at reparere skaden. Man kan godt få en pasta til pletvis reparation af fx varmeskader, men det reparerede område vil ikke være lige så robust som den øvrige bordplade.
Link
Se vores store udvalg af laminat- og massive bordplader til lave priser: Bordplader
Fix det selv-film og trin for trin guide finder du her: Montering af bordplade