Værd at vide om belægningssten

Du kan bruge belægningssten til rigtig mange formål. Er det fx en ny indkørsel, terrasse eller havegang, du skal have lavet, så sæt dig godt ind i alle detaljer, inden du går i gang og opnå et fantastisk resultat, du kan have gavn af i mange år fremover.

Hvad skal du tænke på, inden du lægger dine belægningssten?
Afhængigt af om det fx er en indkørsel eller en havegang, du skal etablere, er der forskellige krav til opbygningen af de gruslag, der skal etableres nedenunder, så belægningen ikke risikerer at synke. Der er således stor forskel på, hvor stor en belastning din løsning skal kunne holde til, og om det er biler eller personer, der skal færdes derpå. Du kan med fordel anvende en belægningsdug i opbygningen af gruslagene, der stabiliserer belægningen og fordeler trykbelastningen.

Når du har beregnet, hvor dybt et lag grus du sammenlagt skal anvende, skal du huske at lægge højden på de sten, du har valgt, til regnestykket så du har alle elementer med, inden du graver ud. Således sikrer du at din belægning ender med at være nøjagtig i det niveau, du ønsker.

Du kan finde materialer til gruslag og afretning i jem & fix til lavpris.

To bunker med sand og støbemix

Hvad skal du være opmærksom på ved valg af belægningssten?
Belægningssten og fliser kan fås i forskellige størrelser og tykkelser. Her er det afgørende, at du vælger en sten med en tykkelse, der kan holde til den belastning, der forventes at være på belægningen. Som hovedregel skal sten til indkørslen være min. 6 cm tykke, mens du til terrassen eller gangareal kan nøjes med 5 cm. Husk, at jo større flisen er i areal, desto tykkere skal den også være for ikke at knække.

Du har et utal af muligheder for at designe din egen belægning. Du kan fx kombinere dine havefliser med kopsten, der vil give et flot bånd mellem fliserne eller vælge sten i forskellige størrelser, så du kan lave dit eget mønster. Her kan du ligeledes vælge at bruge materialer i både grå og koks, så du opnår et skift i nuancerne. Kanten på din belægning kan du stabilisere med kantsten, der kan holde fliserne på plads og du kan bygge en læ- eller støttemur, som også kan bruges i forbindelse med niveauforskelle, fx mellem forhøjet terrasse og flisebelægning i haven/indkørslen.

 

Tre miljøbilleder, der viser forskellige formål med belægningssten

Hvad skal du fuge fliserne med?
Når du har lagt dine fliser, spreder du fugesand ud over belægningen, som du derefter fejer ned i fugerne mellem fliserne. Husk at fylde fugerne helt op og efterfylde, hvis det er nødvendigt, så du kan reducere muligheden for ukrudtsdannelse, da der vil tilføres ukrudtsfrø fra luften. Ukrudt, der kommer nedefra, vil naturligt reduceres grundet opbygningen af gruslagene.

Hvordan vedligeholder du dine fliser?
Den bedste vedligeholdelse af din belægning er jævnligt at holde den ren og evt. rense af for mos og alger. Med vand og børste og evt. afrenser/rengøringsmiddel kommer du langt. Vælger du i stedet at bruge en højtryksrenser, skal du gøre dette med lidt forsigtighed. Brug laveste tryk og rengør med en vinkel til belægningen, så du undgår at spule med for højt tryk direkte på fliserne, da du kan risikere, at overfladen på dine fliser bliver mere ru, og derved fremover vil optage urenheder hurtigere. Du kan evt. prøve et ”usynligt” sted for at sikre, at flisen ikke ændrer struktur i overfladen. Der findes dog diverse tilbehør til højtryksrensere fx i forhold til rengøring af terrasser, så du kan med fordel supplere med en terrasserenser til formålet. Samtidig skal du lige holde øje med, om du spuler fugerne væk, så husk evt. at fylde efter, så dine fuger er intakte.

Link
Læs vores trin for trin-guide, eller se fix det selv-filmen her: Sådan lægger du belægningssten.