Tips og trix om vandskuring af facade

Med vandskuring dækker du murens overflade med et tyndt/jævnt lag af vandskuringsmørtel, der også kan påføres i flere lag til et dækkende pudslag.

Forskellige muligheder
Ved tyndpudsning vil du kunne opnå forskellige effekter afhængigt af, hvilken type bearbejdning der vælges: filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller berapning. Ved disse metoder vil du mere eller mindre kunne se murstenene og deres struktur gennem overfladen. Du kan også vælge at give dit murværk en dækkende puds, hvor murstenene ikke bliver synlige.

Hvorfor vandskuring?
Vandskuring er en populær måde at forny udseendet på sin bolig på. Det kan være fordi du ganske enkelt synes det er en mere indbydende facade, men kan også være for at reducere den naturlige nedbrydning af murværket, hvor reparationer og efterfølgende vandskuring kan være en billigere løsning end fx at fuge hele huset om.

 Værd at vide 

 • Fordele ved vandskuring
  - Indbydende og ensartet facade

  - Intakt murværk giver en bedre beskyttelse mod vejret

  - Forholdsvis billig fornyelse og renovering af facaden


  Ulemper ved vandskuring
  - Kræver mere vedligehold end en murstensvæg

  - Fugtskjolder i muren kan ses tydeligere

Hvad skal du være opmærksom på?
Du kan lægge puds på de fleste slags mursten. Den hæfter dog bedst på sten, der har en ru overflade, og kan være en udfordring på mursten, der er helt glatte. Husk at rense muren af for gammel maling, puds eller kalk, inden du lægger et nyt lag på. Du skal også lige gå over fugerne, for at sikre de er intakte. Du kan ikke pudse murstensvæggen pænt og opnå et optimalt resultat, hvis der mangler fuger helt eller delvist. Underlaget skal altid være i orden.

Væggen kan efter pudsning males eller beholdes med den lyse grå overflade, som en grå vandskuringsmørtel efterlader, hvis du ikke vælger at pudse med en farve. Så der er flere valgmuligheder.

Hvornår skal arbejdet foregå?
Det er bedst i den varmere del af året, da temperaturen skal være over +5° C. Dog er det ikke hensigtsmæssigt at pudse i direkte sollys eller på murværk, der er meget vådt.

Link
Se mere i denne trin for trin guide eller fix det selv-film: Se hvordan du vandskurer din murstensvæg 

Kilde
https://www.bolius.dk/pudsning-af-murede-facader-godt-eller-skidt-17384/