Lægning af belægningssten

Vælg det rigtige underlag og lær at lægge sten i din indkørsel eller på din terrasse.

Kapitler

Dette skal du bruge

Når du lægger fliser

Grusunderlag

Hvilket og hvor meget grus skal du bruge?

Afretning

Lav en glat overflade på gruset

Lægning af sten

Placere fliserne på det afrettede grus

Kantskinne

Armere med en kantskinne

Vil du lære at lægge belægningssten?

Fuldend dine udendørsarealer ved at lægge fliser eller belægningssten. Først skal du dog tage højde for om belægningen skal holde til gangtrafik eller biler, så du er sikker på at få lavet et stabilt underlag, der kan holde til belastningen. Følg guiden trin for trin eller se videoen, der viser dig, hvordan det gøres.

Trin 1

 

 Materialeliste

 

    Følg vores links, og se udvalget

  

Du skal starte med at grave af, så du med gruslaget får din belægning i den højde, du ønsker. Når du graver af, skal du huske have faldet med helt nede fra bunden af, idet vandet skal falde/ledes væk fra bygningen. Og det fald skal bygges ind helt nede fra bunden, så du får den rigtige lagtykkelse hele vejen op igennem opbygningen.

Trin 2

Som udgangspunkt er der to forskellige styrker af gruslaget, der kan ligge nedenunder fliserne. Det hele afhænger af, hvilken trafik der skal være ovenpå, dvs. om det er gangtrafik eller biler. Gruslaget er principielt bygget op af tre lag. Det nederste lag kaldes bundsikringslaget, og det er ikke altid, man behøver det. Det kommer an på, hvor godt vandet kan komme væk fra grunden. Kan vandet ikke komme væk fra grunden, skal du bruge et bundsikringslag nederst. De sten, der skal bruges hertil, er ret store og hedder 0/63 mm. Det er et tal, der angiver størrelsen på stenene. Dette lag skal typisk være helt op til 30 cm. Det midterste lag af stabilgrus, 0/32 mm, varierer i laghøjde alt efter trafiktypen. Der skal bruges 6 cm til gangtrafik og 12 cm til biler. Det øverste lag er det fine afrettersand 0/4 mm eller brolæggersand i størrelse 0/8 mm. Mellem hvert lag skal der pladevibreres, så gruset bliver stampet til et hårdt og stabilt underlag, og der skal lægges en dug, der skiller lagene ad.

Trin 3

Når du kommer til at skulle rette det øverste lag af, er det nemmeste at bruge to rettebrædder og en retteskinne. Rettebrædderne kan bestå af to lange og lige brædder, der lægges som yderkant i begge sider. Retteskinnen bruges så til trække hen over rettebrædderne, så du får en helt plan bund at lægge dine fliser på. Retteskinnen kan ligeledes være et langt bræt eller et langt vaterpas. Når du har rettet af, er du klar til at lægge fliserne. Fjern først rettebrædderne og fyld hullerne op med sand. Derefter skal faldet på det færdige underlag tjekkes.

Trin 4

Husk at det ikke er ligegyldigt, hvilken vej fliserne vender, da der er en side, der er beregnet til at være hhv. op eller ned. Når du lægger fliserne, så vær forsigtig med ikke at grave fingrene ned i sandet, men slip flisen, når du har placeret den, hvor den skal ligge. Husk at tjekke undervejs at fliserne lægges helt lige i begge retninger. Skal du lægge fliser på et større område bør du bruge nogle snore til at styre efter.

Trin 5

Når fliserne er lagt, kan du afslutte med en kantsikring. Kantsikringen har en side, der skal vende ind mod fliserne, og på modsatte side er der nogle kryds til at slå små jordspyd i, og som holder kantsikringen på plads og således også fliserækken. Kantsikringen kan ikke holde på fliserne alene, men når der kommer jord på og evt. en græskant, som får fat i jorden op til fliserne, kan de sammen udgøre styrken.

Så er det fixet!