Opsætning af gipsvæg

Her kan du se hvordan du tilpasser og monterer gipsplader.

Kapitler

Størrelsen på gipsplade

Hvilken størrelse plade skal du bruge?

Mål op

Start med at måle op

Skær til

Skær pladen til i størrelse

Knæk pladen

Knæk pladen i størrelse

Opsætning

Opsætning af gipsplader

Tilpasning

Tilpasning i størrelse

Sådan sætter du gipsplader op

Her kan du se en video om, hvordan du tilpasser og monterer gipsplader, så du får en fin, glat væg. Bemærk at der i vådrum, skal bruges vådrumsgipsplader. Tag et kig på videoen eller følg denne guide trin for trin.

Se også videoen, der viser, hvordan du først sætter et stålskelet til skillevæg op og til sidst klargør væggen og fuldspartler med rullespartel.

Trin 1

Vælg den størrelse gipsplade, der passer bedst i forhold til monteringen – beregninger viser dog, at der typisk er lidt mindre spild, når man bruger plader på 90 cm.

 

 Materialeliste

 

    Følg vores links, og se udvalget

  

Trin 2

Opmåling og tilpasning kan ske på to måder:

  • Læg et langt vaterpas eller andet ret materiale og skær efter dette eller
  • Brug din tommestok, hold den mod gipspladen på det rette mål, og skær hele vejen ned


Nu er papiret brudt på den ene side.

Trin 3

Træk gipspladen ud over en lige kant og giv den et lille knæk. Herefter skæres papiret på bagsiden igennem med hobbykniven, og pladen er delt.

Trin 4

Der kan komme et lille udspring af gips på kanten. Det kan skæres væk enten med hobbykniven eller en gipspladehøvl, så har pladen det rigtige mål, når den sættes op.

Trin 5

Det kan dog være en fordel at passe en plade til op mod en stolpe, der allerede er monteret, så er du sikker på, målet kommer til at passe. OBS: Skal der saves et indhak i toppen af pladen ved montering, anbefaler vi brug af en gammel fukssvans, da savning i gipsplader kan sløve saven.Herefter er fremgangsmåden den samme med at skære ned på den ene side, giv pladen et knæk, og skære på den anden side.

Trin 6

Det anbefales at montere to lag gipsplader. Det første lag monteres med større afstand mellem skruerne end det andet lag, hvor de skal sidde rimelig tæt. Når du sætter skruer i gipspladerne, er det vigtigt, at skruen lige præcis bliver undersænket, så man kan få spartel i. Men den må heller ikke undersænkes, så papiret bliver brudt.

Så er det fixet!