Opsætning af vægfliser

Start med forankringsgrunder, fliseklæb og ja, se resten af fliseopsætningen i filmen.

Kapitler

Dette skal du bruge

Redskabsliste til opsætning af fliser

I vater

Fliserne skal sidde i vater

Tip!

Afslutning på flisevæg

Skær fliserne

Man kan bruge forskelligt værktøj

Tip!

Udskæring til stikkontakt

Bland fliseklæb

Fliseklæb skal have denne konsistens

Påføring af fliseklæb

Træk fliseklæb på med en spartel

Tandspartel

Benyt en tandspartel efterfølgende

Opsætning

Opsætning af fliser

Retning

Hvilken retning skal fliserne vende

Fugning

Fugning af fliserne

Sådan sætter du fliser op på væggen

Så er det tid til at få fliser på din væg, så den er helt færdig. I videoen viser vi hvordan, eller læs gerne trin for trin-guiden.

Trin 1

Det er vigtigt, at overfladen ikke er stærkt sugende, når du skal have fliseklæb på, så først skal væggen påføres en forankringsgrunder. Derefter skal du sikre, at gulvet er i vater. Sæt en vandret streg på væggen for hver anden række fliser samt evt. på midten af væggen for at sikre, at du holder kursen med fliserne.

 

 Materialeliste

 

    Følg vores links, og se udvalget

  

Trin 2

Opmål hvordan fliserne passer på væggen og marker evt. midten på den flise, der skal sidde i midten ned mod gulvet. Så er der et mærke at styre efter.

Tip! Vend den pæne side udad. Sorter gerne fliserne og afslut med en pæn flisekant, der hvor fliserne sidder ud til kant.

Trin 3

Ved tilskæring af fliserne bruges en vådskæremaskine eller vinkelsliber med diamantklinge. Husk høreværn og sikkerhedsbriller til dette arbejde. Her skal der bruges vand, så det er udendørs arbejde. Skal der skæres et hul til fx stikkontakt kan du bore et hul med boremaskinen i området, der skal skæres væk. Derefter bruges en stiksav med en særlig klinge med granulat til at skære i sten og fliser.

OBS: Fliser og klinker har forskellig hårdhed, og er det en meget hård flise, bør en vinkelsliber med diamantklinge bruges.

Trin 4

Så skal der fliseklæb på væggen. Tag lidt vand i spanden og brug murerskeen til at fylde fliseklæb i. Brug boremaskinen med piskeris til at blande fliseklæberen. Her er det vigtigt, at du ikke holder på luftindtaget, så boremaskinen risikerer at brænde varm/sammen. Lad massen stå et kvarters tid og samle sig, og pisk den lige igennem en ekstra gang. Herefter er den klar.

Trin 5

Påfør fliseklæberen med tandspartlen i et jævnt lag på et område, der ikke er for stort – ca. 1 m² ad gangen, så det ikke kan nå at tørre. Træk laget over med tænderne på tandspartlen, så det bliver ensartet. Kommer der fliseklæb på forsiden af fliserne, skal det tages af med det samme med en fugtig klud, da det ikke er til at få af, hvis det hærder op.

Trin 6

Læg nogle klodser til at angive højden fra gulvet til første flise og sæt flisen på. Flisen kan lige vippes af for at se den har kontakt med fliseklæberen på hele fladen. Bruge flisesnor eller flisekryds til at afsætte afstand til næste flise. Bemærk, at nogle fliser har en lille pil, der peger opad på bagsiden. Det er, hvis producenten vurderer, at man vil kunne se på mønstret, hvis en flise vender modsat, så hold øje med det.

Trin 7

Når fliseklæberen er hærdet op, skal fugemassen blandes, så der kan fuges mellem fliserne. Start nedefra og før fugen på diagonalt med fugebrættet. Når fugerne er hærdet op og er trykfaste, skal overskydende fugemasse renses af. Vask over med et svampebræt og skift vand, når det er nødvendigt. Til sidst vil der være et meget fint fugeslør tilbage, som nemt kan fjernes med en tør bomuldsklud.

Så er det fixet!