Stålskelet til skillevæg

Bliv guidet igennem, hvordan du selv kan sætte stålskelet til skillevæg op.

Kapitler

Valg af materiale

Skal man vælge stålregler eller træ?

Skumsidens placering

Skummet bremser lyden

Bearbejdning af stålregel

Klippe eller bruge en vinkelsliber

Montering på gulv

Så skal stålreglen monteres i betongulvet

Vandret stålregel

Fastgør mellem gulv og loft

Montering af stolper

Stolperne monteres mellem skinnerne

Træ ved døren

Montere træ på hver side af dørhullet

Sådan opsættes et stålskelet til skillevæg

En ny rumopdeling med skillevægge af gips kan ændre radikalt på indretningen i dit hus, og er du lidt fix på fingrene og har gode gør det selv-gener, behøver det ikke være så svært. Så hvis du gerne vil vide, hvordan du laver et stålskelet til en skillevæg, så tag et kig på denne video eller følg denne guide trin for trin.

Trin 1

Når du skal lave et skelet til en skillevæg, er stålregler (stålskinner) klart at foretrække pga. den lette vægt, som er en stor fordel, hvis du skal slæbe materialer frem og tilbage, især hvis du bor lidt oppe i et etagebyggeri. Stålregler er også lige hver gang, og så kan de ikke brænde.

 

 Materialeliste

 

    Følg vores links, og se udvalget

  

OBS: Træskelet som alternativ
Som alternativ til et stålskelet, kan du også bygge et i træ. Vær blot opmærksom på, at træ, som det naturprodukt det er, kan slå sig og bevæge sig alt afhængigt af fugt, varme og tørhed i luften, og det er ikke altid lige praktisk. Fx fylder træ lidt mere, når det er fugtigt i vejret, og det bliver lidt tørrere og fylder mindre om vinteren, hvor det er meget tørt. Det påvirker spartlingerne, som ikke holder til alverden, og det kan godt give små sprækker eller i sidste ende evt. sætningsskader. Endelig er træ et brændbart materiale. 

Trin 2

Når du monterer stålreglerne, skal skumsiden placeres mod gulvet, væggen eller loftet. Skummet bremser lyden, som vandrer i de faste elementer og virker lyddæmpende.

Trin 3

Skal der være plads til en dør i skillevæggen, korter du reglen af ved at måle op og sætte streger på gulvet, der hvor reglen skal placeres. Stregen på gulvet tegnes over på reglen, og den skæres til med en stålregelsaks. Start med siderne, buk og klip. Alternativt kan du bruge en vinkelsliber. 

Trin 4

Så skal stålreglen monteres i betongulvet. Sæt mærker i gulvet, find en slagboremaskine frem, tag høreværn på og bor hul i gulvet. Når hullerne er boret, sættes rawplugs i og reglen skrues fast. Tilsvarende monteres regler i loftet.

OBS: Er der gulvvarme i dit betongulv, skal du være opmærksom på, hvor du borer, så du undgår at punktere pex-rørene.

Trin 5

Nu er du klar til at sætte den lange stålskinne fast på væggen mellem gulv og loft. Tricket er at sætte den lange stålskinne ind i de andre skinner i gulvet og loftet. Sæt vaterpas på, tjek den er i lod og skru fast. Er der træ bagved skrues bare direkte i. Er der gips eller mur bagved bruges gipsplugs eller almindelige murplugs.

Trin 6

Når skinnerne er på plads, skal stolperne monteres mellem skinnerne. Start med at fastgøre stolpen i den ene ende med selvskærende skruer. Sæt så vaterpas på og tjek den er i lod, inden den skrues fast foroven. Bemærk når du bruger 90 cm plader, skal der stå stolper for hver 45 cm.

OBS: Ved du, hvad forskellen er på stolper og skinner? Rent visuelt er der blåt skum på skinnerne. Ikke på stolperne. Til gengæld har stolperne bukkede detaljer for større stabilitet. Desuden har de et hul i top og bund, så elektrikeren uden problemer kan føre ledninger sidelæns igennem alle de stolper, der bliver sat op.

Trin 7

Endelig skal du huske at montere træ på hver side af dørhullet. Brug fx en taglægte. Lægten skrues fast med skruer, der bruges til at montere gipsplader med, men som stadig kan skære igennem stål.

Så er det fixet!

TIP: Kridtsnor giver lige streger
Når du skal sætte af til skinnen i gulvet, og du har et langt stræk, du skal udover, kan du med fordel bruge en kridtsnor (slagsnor). En snor, hvor man har tilført lidt farvet kridt i hylsteret. Stræk snoren ud og hiv en gang, så sætter den en snorlige streg på dit gulv.