Sådan sætter du glasfilt op

3-2-1-fix!

Hvis du gerne vil have glasfilt på væggene, kan du se vores fix det selv-film eller læse guiden herunder. Vi viser dig, hvordan du skaber en glat og ensartet overflade på din væg. Tag også gerne et kig på materialelisten, så du kan sikre dig, at du har de produkter og værktøjer, du skal bruge til projektet.

Det er vigtigt, at du har klargjort din væg, inden du opsætter glasfilt. Se evt. filmen sådan bruger du rullespartel.

Vægge med glasfilt

1: Rengør rummet

Start med at rengøre det rum, du arbejder i. På denne måde undgår du, at glasfilten bliver støvet, beskidt eller beskadiget.

Rengøring og støvsugning inden arbejdet med glasfilt begyndes

Rengøring og støvsugning inden arbejdet med glasfilt begyndes

2: Opmåling

Mål højden på din væg. Rul herefter glasfilten ud. Det kan være en god idé med et lille overmål på 10 cm, så du sikrer dig, at du har nok glasfilt at arbejde med. Skær banerne til, så de passer til dine mål. Et godt tip er at skære al den glasfilt du skal bruge til, inden du påfører vævklæber.

Opmåling af længde på glasfiltstykke

Opmåling af længde på glasfiltstykke

3: Påfør vævklæber

Nu er du klar til at påføre vævklæber. Rør godt rundt i den, så den bliver nemmere at arbejde med. Det er altid en god idé at starte fra et hjørne. Det er vigtigt at arbejde i sektioner, da klæberen tørrer hurtigt. Brug en pensel i alle hjørner, og hvor det er svært at nå med rullen, så du er sikker på at få dækket hele overfladen.

Påføring af vævklæber

Påføring af vævklæber

4: Glasfilt

På glasfilten står der hvilken side, der skal sættes ind mod væggen. Orientér dig om dette, inden du påsætter den. Når du placerer filten, særligt i hjørner, er det vigtigt at få den presset godt ind mod væggen. Brug en spartel til at køre over filten, så den bliver helt glat. Vær opmærksom på ikke at bruge hjørnerne af spartlen, da du risikerer at beskadige filten. Alternativt kan du bruge en tapetbørste.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Opsætning af glasfilt på væg

Opsætning af glasfilt på væg

5: Samlinger

Påfør vævklæberen til næste bane. Undgå at påføre klæberen ovenpå filten, men sørg for at have nok, så den når helt ind til kanten. Lav et lille overlap på ca. 4 cm på den forrige bane, når du placerer næste bane. Mens vævklæberen er våd, skærer du ned i midten af overlappet. Et godt tip til at få lige kanter på glasfilten, er at bruge et vaterpas. Fjern herefter de to strimler, der er skåret af, så banerne er helt lige op ad hinanden.

Har du en væg, hvor meget af glasfilten skal skæres af, laver du blot et større overlap og bruger samme metode som før. Når du skærer filten til i bunden, kan du eventuelt bruge spartlen til at skære efter.

En samling imellem to stykker glasfilt

En samling imellem to stykker glasfilt

6: Tilpasning ved hjørner og stikkontakter

Når du når til et udvendigt hjørne, skal du tilpasse glasfilten til kanten. Brug en skarp hobbykniv og hold den på skrå helt tæt på kanten for et præcist snit.

For en helt skarp afslutning kan der være behov for at slibe efter ved samlingerne. Vent indtil klæberen er helt tør – så får du det bedste resultat.

Ved forfradåser, stikkontakter og lignende kan du bruge en pensel til at komme godt omkring med vævklæberen. Bagefter påfører du glasfilten og laver hul til forfradåsen ved at skære et kryds og følge dåsens kanter.

Tilpasning af glasfilt ved hjørne og stikkontakt

Tilpasning af glasfilt ved hjørne og stikkontakt

7: Akrylfuge

Når du har påført al glasfilt, er det tid til at lægge akrylfuge i indvendige hjørner. Skær fugespidsen med et skråt snit, så den er lettere at påføre. Start med at fuge fra toppen af hjørnet mod bunden. Fug bagefter det sidste stykke fra bunden og op. Brug en fugespartel eller fingeren til at udglatte fugen i hjørnet. Lad fugen tørre som anvist. Herefter er din væg klar til maling.

Så er det fixet.

Fugning af indvendigt hjørne

Fugning af indvendigt hjørne

Se flere fix det selv-film