Lægning af gulvklinker

Få en udførlig guide til at lægge gulvklinker fx i dit badeværelse.

Kapitler

Dette skal du bruge

Værktøj og materialer

Afløb

Tip om afløb og fald

Retning og fliseklæb

Retning af fliser og klæb på begge sider

Lægning

Lægning af fliser

Flisekryds

Angiver fugens bredde

Fugning

Fugning af fliserne

Afslutning

Vask af med svampebræt

Sådan lægger du gulvklinker

Skal du lægge fliser eller klinker på fx et badeværelsesgulv, bør du orientere dig om, hvor gulvafløbet er placeret, inden du går i gang, så du kan sikre, at der bliver et rigtigt hæld mod afløbet, men også at fugerne i væggen kommer til at passe med fugerne i gulvet. Se her i denne film, hvordan det gøres, eller følg trin for trin guiden.

Trin 1

Mål op og marker placeringen af den første flise, så den kommer til at passe med fugerne i væggen. Se efter på bagsiden af fliserne, om der med en pil er markeret, hvordan flisen skal vende, så du er sikker på, at alle fliserne kommer til at vende ens. Det kan især være en hjælp, hvis der er tale om fliser med mønster. Bruger du store fliser, anbefales det at smøre fliseklæb både på flisens bagside og på underlaget.

 

 Materialeliste

Læg fliseklæb på med den glatte side af tandspartlen og træk over med tænderne på tandspartlen. Her er det en god idé at trække fliseklæberen over i hver sin retning, dvs. i den ene retning på flisen og den anden retning på gulvet.

Trin 2

Når fliserne sættes op på væggen først, kan gulvfliserne, der skal ligge ind mod væggen, med fordel skubbes helt ind til væggen under vægfliserne så gummifugen, der skal på til sidst, kan ligge lodret. Skal du placere en flise helt op mod væggen, hvor der også ligger en vådrumsmembran, der fylder lidt, er det en god idé at skære lidt af flisen, så du ikke kommer til at lave hul i vådrumsmembranen. Når du har placeret flisen, skal du lige tjekke med dit vaterpas, om faldet på flisen i alle retninger er tilpas mod gulvafløbet. Husk at regne fugens bredde fra, når du måler op til næste flise, og vær opmærksom på at fjerne fliseklæb, der kommer på selve fliserne med det samme – den er næsten umuligt at fjerne, når den først er tørret ind.

Trin 3

Når du skal angive fugens bredde, er flisekryds en god hjælp. De placeres mellem fliserne, og så er der styr på fugebredden. Når alle fliserne er lagt, og fliseklæberen er hærdet op, er det tid til at fuge fliserne. Bland din fugemørtel i en spand efter blandingsanvisningen på posen. Konsistensen skal være lidt lind, så den kan komme ned i fugerne, og den må derfor ikke være for tør. Fordel fugemørtlen på fugerne med fugeskeen, og brug fugebrættet til at fordele den diagonalt ud over fugerne, så den lægger sig i fugerne mellem fliserne. Husk du kan lave en skrå fuge fra bruseområdet og op til gulvet, da det kan være ubehageligt med en skarp kant, der hvor du vil komme til at gå.

Trin 4

Når fugerne har sat sig, kan du vaske fliserne med et svampebræt og rent vand, så du fjerner rester af mørtel/fugeslør. De steder, hvor fliserne skifter retning fx fra gulv til væg eller i hjørner, er det en fordel at lægge en silikonefuge, da der er risiko for, at en almindelig fuge kan knække med tiden. Er der noget fugeslør tilbage, når du er færdig med at rense fliserne, kan dette tørres væk med en tør bomuldsklud.

Så er det fixet!