Sådan lægger du en træterrasse

Sådan lægger du en træterrasse

Skal der ske noget nyt i din have? Måske står en ny træterrasse på ønskelisten? En ny træterrasse kan pifte haven op, og du kan nemt selv lave din egen, som du vil få masser af gavn af mange år frem.

Før du går i gang med selve terrassen, er det vigtigt, at du bygger et solidt fundament. Se filmen opsætning af fundament og få en god start på dit projekt.

1: Læg terrassebrædderne

Kig på enden af brædderne, inden du monterer dem. Et bræt vil typisk bue lidt på midten - sørg for at du placerer det med buen opad, så vand kan løbe af træet.

Hvis dine brædder buer, skal buen vende opad. Hvis dit bræt er er lige, skal kernen i træet vende opad.

Nu er du klar til at lægge de første brædder. Start med de to yderste, og tjek her afstanden til skelettet – brædderne skal gå en smule ud over det, så der er plads til et pyntebræt. Når du er sikker på placeringen af brædderne, kan du skrue dem fast.  

Læg ny terrasse - trin 1 | jem & fix

2: Opmåling

Nu er du klar til at måle op og finde frem til, hvor resten af brædderne skal være. Brug en skrue som reference i begge ender. Benyt også en kridtsnor som guideline under placeringen af brædderne.

Læg hvert fjerde bræt, så du kan arbejde i sektioner. På den måde er du sikker på, at der til sidst kommer samme afstand mellem alle brædderne. Hvis du blot lægger brædderne fra den ene side mod den anden, risikerer du, at potentielle fejl bliver større og svære at rette op på.

Skru de yderste brædder fast i begge ender. De skal også skrues fast i alle de tværgående strøer i fundamentet. Brug igen kridtsnoren til at markere, hvor du skal skrue henne, så de kommer til at sidde i en lige linje.

Efter du har lagt hvert fjerde bræt, kan du fylde resten ind. Det er vigtigt, at der er 8-10 mm mellem hvert bræt, så træet kan bevæge sig frit ved ændring af temperatur og fugtighed.

Læg ny terrasse - trin 2 | jem & fix

3: Skru brædderne fast

Nu kan du skrue resten af brædderne fast i begge ender.

Da træ er et organisk materiale, som ikke nødvendigvis er helt lige, skal du tjekke og tilpasse mellemrummene langs alle brædderne. Brug et koben til at justere og skru dem fast.

Læg ny terrasse - trin 3 | jem & fix

4: Afslut med pyntebrædder

Nu er det tid til at montere pyntebrædderne rundt omkring hele terrassen. Mål først brædder til enderne, skær dem til og skru dem fast. Herefter kan du måle brædderne til siderne, skære dem til og montere dem. Husk at vælge den side af brættet, du synes skal være synlig, inden du skruer det fast.

Når du har skruet alle brædder fast, både i enderne og på linje med strøerne, kan du skære terrassen til med en dyksav, hvilket vil give dig et flot og præcist snit.

Hvis du vil forlænge din træterrasses levetid, skal du huske at behandle træet – også selvom du har valgt imprægneret træ.

Sådan – nu kan du nyde din færdige træterrasse.

Så er det fixet.

Læg ny terrasse - trin 4 | jem & fix