Brug af bore-/skruemaskine???

Kapitler

Maskinens funktioner

Udskiftning af bor

Vælg det rigtige gear

Drejningsmoment

Vælg de rette bor og bits

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine

Skal du hænge et billede eller en hylde op? Der er et par ting, du skal have styr på, før du går i gang med at bore eller skrue i din væg. Du skal fx vide, hvilken type væg du har, så du kan vælge det rette bor.

Hvis du skal investere i en ny maskine til projektet, og gerne vil have en, der kan klare de fleste opgaver, er en kombineret bore-/skruemaskine et fornuftigt valg.

Er din maskine en kombineret bore-/skruemaskine, betyder det, at du kan benytte den til både bor og bits, så du kan du klare de fleste opgaver i hjemmet.

Vi guider dig igennem maskinens funktioner, og hvordan du bruger den optimalt.

Materialeliste

Følg vores links, og se udvalget

Maskinens funktioner

Vælger du at anvende en batteridrevet bore-/skruemaskine, bør du sikre, at batteriet er fuldt opladet, før den skal i brug. På nogle batterier er der et smart lys, som viser, hvor meget strøm batteriet har.

På begge sider af maskinen finder du en knap. Knappen på venstre side bestemmer, om maskinen skal bore eller skrue frem. Knappen på højre side bestemmer, om den skal bore eller skrue tilbage.

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine - maskinens funktioner

Udskiftning af bor

Ved udskiftning af bor kan maskinen nemt justeres til den rette størrelse ved at løsne eller stramme borepatronen. Vær sikker på, at den er strammet godt, før du går i gang.

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine - udskiftning af bor

Vælg det rigtige gear

Oftest har boremaskinen to forskellige gear. De bestemmer farten på maskinen. Du kan vælge 1, hvis du vil bruge den som en skruetrækker eller 2, hvis du har brug for mere power som fx til at bore huller.

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine - vælg det rigtige gear

Drejningsmoment

Foran sidder momentvælgeren, som viser, hvor stort et drejningsmoment din maskine har. Drejningsmoment er relevant ved fx skruearbejde. Hvis der vises et højt tal, kan skruen komme længere ind, hvorimod et lavere tal vil stoppe skruen i at komme for langt ind.

Husk at sætte momentvælgeren på maks., hvis du skal bore.

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine - drejningsmoment

Vælg de rette bor og bits

Der findes mange forskellige bor og bits.

Når vi snakker om bor, er der typisk tre forskellige typer, som du kan vælge imellem alt efter hvilket materiale, du skal bore i.

Metalbor: Bruges til metal eller fx en gipsvæg.

Træbor: Bruges til træ og har en lille tip i spidsen, som hjælper boret med at få et godt greb i træet.

Murbor: Bruges til hårde vægge som fx mursten eller beton.

Til skrueopgaver kan det være en fordel at have et bitssæt, fordi der findes mange forskellige typer skruehoveder. Med et bitssæt bør du være godt dækket ind.

Nu er du klar til at komme i gang med både bore- og skrueopgaver. Se fx filmen sådan borer du i din væg.

Sådan bruger du en bore-/skruemaskine - vælg de rette bor og bits