Samarbejde mellem kommunale og private kræfter hjalp Nicolaj i fast job25. november 2016

Det var svært for Nicolaj Preuss Klavstrup at følge med i timerne i folkeskolen, og derhjemme var det heller ikke altid let at være ham. Da han gik i 7. klasse blev Magny Nisgaard hans vejleder, og det blev begyndelsen til en lysere fremtid for ham. Først skulle han dog lige igennem et par benspænd

Nicolaj Preuss Klavstrup afsluttede 10. klasse på Dagskolen i Opsund og fik efter råd fra Magny Nisgaard afprøvet praktikker i forskellige butikker.

- Vi var enige om, at EGU-uddannelsen inden for butiksområdet var det rigtige tilbud til Nicolaj, fortæller Magny Nisgaard.

Han brugte skoledelen af sin EGU på Brande Højskole, hvor fik en masse faglig træning i dansk og matematik og vendte hjem med mere tro på sig selv. Han kom på Handelsskole, men det viste sig ikke at være den rette hylde, så i stedet kom han i praktik i jem & fix i Skjern i tre uger.

- Efter praktikken fik jeg mulighed for at blive EGU-elev i jem & fix, og det har jeg været rigtigt glad for. Det er et godt sted at blive lært op, fortæller Nicolaj Preuss Klavstrup.

- Jeg er ordblind, så der er nogle ting, der er svære for mig, og det tog de hensyn til her. Jeg svinger godt med kollegerne, og Thomas (butikschef Thomas Brandt Jakobsen red.) har fundet ud af, hvad jeg er god til – fx at sætte varer på plads og styre kassen. Jeg kan lide at være venlig og have kontakt med kunderne, fortæller han.

Alle skal have en chance

- Jeg mener, at alle skal have en chance, og min indstilling er, at man skal arbejde for dem, der viser, at de vil. Nicolaj viste, at han er ærekær og gav udtryk for, at han var glad for at være her fra første dag. Derfor ville jeg gerne hjælpe ham videre, men det skulle selvfølgelig også være godt for resten af holdet. De andre medarbejdere fortjener anerkendelse for, at de har bakket op om Nicolaj, fortæller butikschef Thomas Brandt Jakobsen.

- Nicolaj har udviklet sig meget i den tid, han har været her, og vi er kun blevet mere glade for ham, som tiden er gået. Kunderne kan også lide ham, og han er blevet meget mere sikker på sig selv, så det er godt for alle parter. Det er fint, at kommunen har støttet med en mentor og med tilskud til ansættelsen. Som Thomas’ leder har jeg selvfølgelig fået erfaring med de årsager, der gjorde, at han var EGU-elev, siger han.

Samspil mellem EGU-elev og arbejdsgiver afgør succesen

EGU-vejleder Magny Nisgaard har under hele forløbet haft tæt kontakt til Thomas og oplevet, hvordan jem & fix har støttet Nicolaj.

- Det har været fantastisk at opleve Nicolaj kæmpe for at dygtiggøre sig og leve op til butikkens ønsker og krav. Sådan et samspil mellem EGU-elev og arbejdsgiver er grundlaget for succes, slår hun fast.

Undervejs i forløbet fik Nicolaj Preuss Klavstrup brug for at flytte i egen bolig. Her lavede Magny Nisgaard en aftale med Gitte Christensen, der står for ungdoms-lejligheder til unge i uddannelse i Tarm, og også her var der været supergod støtte og forståelse.

Efterhånden som afslutningen på Nikolajs EGU i jem & fix nærmede sig, kom hans ønske om at blive fastansat i butikken til udtryk. Butikschef Thomas Brandt Jakobsen havde stadig lyst til at støtte ham i at komme videre, og i samarbejde med fastholdelseskonsulent Hans Jørgensen blev der lavet en aftale om personlig assistance, så jem & fix nu har ansat Nicolaj Preuss på fuld tid.

Om EGU

EGU er en 2-årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik for unge under 30 år. Mange EGU-elever har problemer med at læse, regne og skrive.
Nogle EGU-elever har haft svære oplevelser i livet. Nogle har brug for at få vist arbejdsopgaverne en ekstra gang. Nogle er generte og forsigtige. Andre har svært ved at finde ro, men fælles for EGU-eleverne er, at de har mod på at starte på en praktisk uddannelse. De vil gerne i gang med at arbejde og er klar til at yde deres bedste. De vil ud på en arbejdsplads, hvor de føler sig velkomne og kan udvikle sig.

Del denne side: