Værd at vide om sparepærer

Efter udfasning af den almindelige glødepære er der en række nye energivenlige muligheder indenfor forskellige lyskilder at vælge mellem, så du kan spare på energiforbruget.


Det skal du se efter

Lysmængde
Igennem mange år har vi valgt glødepærer efter antal watt - typisk 25, 40 eller 60 watt. Watt angiver lyskildens energiforbrug og ikke lysmængden. Da en sparepære kun bruger ca. en femtedel så meget energi som en glødepære, kan vi ikke længere bruge watt som pejlemærke. Fremover skal vi blandt andet kende til begrebet ”lumen”, når der skal købes nye sparepærer. Lumen (lm) angiver det synlige lys fra en lyskilde i alle retninger tilsammen. I skemaet nedenfor kan du se, hvordan du kan omregne de traditionelle watt til lumen (tallet over solen).

Lumen

Lysfarve
Tidligere har man ofte forbundet sparepærer med en kold lysfarve, hvilket har medvirket til en del modstand mod at skifte glødepæren ud. På det seneste er der dog blevet udviklet meget på sparepærens teknologi, så det i dag er muligt at få en sparepære med den samme lysfarve som en glødepære. Her skal man holde øje med pærens kelvin (K).

Kelvinskala

Går man efter det bløde, varme lys, så skal man vælge en sparepære med en lysfarve på 2500-3000K, så får man en pære, der svarer til den traditionelle glødepære. I skemaet nedenfor kan du se hvilke værdier, de forskellige typer sparepærer kommer med.

Farvetemperatur (Kelvin) fordelt på type af lyskilde

Farvegengivelse
Der er forskel på hvor god en farvegengivelse sparepærer giver – alt efter hvilken teknologi der er blevet brugt til fremstillingen. Her kan man holde øje med farvegengivelsesindex (Ra/CRI). Søger man en pære med en god farvegengivelse, bør man vælge en pære med Ra over 80.

Energimærke
Derudover kan man holde øje med energimærket. Det bedste valg i sparepærer er A eller bedre, og her kan man med fordel vælge LED-pærer. Halogenpærer fås ikke højere end energiklasse B, men udmærker sig til gengæld ved at have en bedre farvegengivelse.

Holdbarhed
Der er stadig en del forskel på, hvor længe de forskellige sparepærer holder. Derfor kan det også være en god idé at holde øje med dette. Her bør man gå efter el-sparepærer med en levetid på minimum 10.000 timer.

 

LED-pærer

Der findes LED-pærer med mange forskellige egenskaber, der hver især egner sig til forskellige typer belysning. LED-lys kan af denne årsag passe ind i de fleste rum. LED-pærer findes i forskellige lysfarver, former og lyseffekter. Fordelen ved at vælge LED-lys er, at der er fuld belysning, så snart det tændes. Desuden produceres visse LED-pærer også i en dæmpbar version.

Nedhængte armaturer findes i mange rum og egner sig særligt godt til LED-lys, eksempelvis over spisebordet i stuen/opholdsrummet. Desuden kan en LED-pære med et varmt lys være med til at skabe en behagelig belysning på børneværelset, på hjemmekontoret og i soveværelset, hvor der kan være behov for en stressfri atmosfære. I disse rum er der ofte et behov for at dæmpe lyset – et krav der kan opfyldes med en dæmpbar LED-pære.

LED-spot GU10LED-båndLED-pære E27LED G9LED-pære E27

Halogenpærer

En halogenpære er lidt mindre energieffektiv end en LED-pære. Til gengæld har de en bedre farvegengivelse, og kommer, ligesom LED-pæren, i en dæmpbar udgave. Halogenlyskilder er særdeles gode til lysstærk spotbelysning, og producerer omgående 100 % lys. Halogenpærer benyttes ofte i opholdsrum og spisestuer, hvor der leges, arbejdes, spises og snakkes. Halogenbelysning er af høj kvalitet, og kan tilpasses specifikke opgaver, hvilket er en fordel især i kontoret og på børneværelset. Den højere farvegengivelse giver en god arbejdsatmosfære, og så kan lyset reguleres i forhold til børnenes skiftende humør, hvilket gør det ideelt til børneværelset.

I køkken, bad og entre er der oftest behov for en høj lysstyrke, samtidig med at belysningen skal være stemningsfuld. En halogenpære er velegnet til dette, samtidig med at den egner sig særligt til fremhævelse af dekorative detaljer i rummet. I lagerrum/bryggers samt i carporten er hovedkravet først og fremmest, at der skal være maksimal lysstyrke. Her er en halogenpære også et oplagt valg. Som udendørsbelysning kan det ligeledes agere som et dekorativt element, som gør orientering nemmere, og øger sikkerheden. Desuden kan halogenbelysning udendørs være med til at skabe en behagelig atmosfære.

Halogenspot GU4Halogenpære E14Halogen G4Halogenpære kerte E14

Lysstofrør

Lysstofrør kommer i flere forskellige udgaver. Én af dem er det traditionelle lysstofrør, der typisk forbindes med loftbelysningen i mange varehuse. En anden udgave er det kompakte lysstofrør hvor røret er bukket, og bruges på samme vis som andre traditionelle el-pærer. Et lysstofrør er op til 80 % mere energieffektivt end en traditionel glødepære.

I køkken, bad og entre kan det ligeledes være ønskeligt med en lidt varmere lysfarve, eventuelt i kombination med halogenspot eller anden lyskilde. I carporten eller garagen er der oftest behov for en kraftig belysning, her anbefales det ligeledes at vælge et lysstofrør, der udsender et klart lys. De fleste lysstofrør fungerer pålideligt inden for et temperaturområde på -15° til +40°C. På grund af holdbarheden under store temperaturudsving anbefales lysstofrør specielt til udendørs belysning.

LysstofrørLysstofrør