Vælg den rette malerrulle

Når der skal males store overflader som vægge og lofter i hjemmet, er en malerrulle uundværlig. Den fordeler malingen flot på store områder, og det går naturligvis hurtigere, når der bruges malerrulle frem for en pensel på en hel væg.

Der findes mange forskellige malerruller, og det kan være svært at finde ud af, hvilken malerrulle du skal bruge til netop din opgave. Du kan derfor i denne guide blive klogere på jem & fix’ udvalg af malerruller fra Stiwex, så du forhåbentlig lidt lettere kan finde den rette malerrulle.

 

Kort om malerruller

En malerrulle består af et malerulleskaft og en valse. Valsen sættes på skaftet, og hvilken valse du skal bruge afhænger af opgaven. Du kan derfor vælge flere valser til det samme malerulleskaft. Malerulleskaftet skal blot passe til valsens størrelse og udformning, og ellers skal du blot overveje, om malerrullen skal kunne sættes på en teleskopstang. Det er ikke alle malerulleskafter, hvor det er en mulighed, så skal du male lofter eller nå højt op på en væg, er det en god ide at vælge det malerulleskaft, som kan sættes på en teleskopstang.

  

Stiwex skaft og malerrulle

Vælg den rette valse til malerrullen

Valsen er den del af malerrullen, som virkelig skal vælges med omhu i forhold til netop dit projekt. Generelt er det sådan, at den kortluvede malerrulle er til glatte underlag, mens der til ru underlag skal bruges en valse med lang luv.

Glatte underlag er glatte vægge, møbler og døre, og her er der brug for at skabe en helt glat overflade, som bedst gøres med de kortluvede valser og malerruller. Jo kortere luven er, des glattere overflade får du.

Ru underlag er fx murværk, vandskurede vægge og lignende, og det kræver en valse med lang luv, hvor de lange fibre sørger for at dække den ru og ujævne overflade. En glat rulle vil derimod ikke kunne nå ned i alle fordybninger på sådan en væg.

For at gøre det nemt for dig at finde den rigtige valse, har Stiwex inddelt deres valser i tre typer: Fine, medium og rough, som netop henviser til luvens længde på rullerne. De har inddelt inddelt dem i farver, så du hurtigt kan finde den rette. De tre typer beskrives således:

Fine - den blå

Fine er malerruller til den fine og hele plane overflade. Det er fx møbler og døre. Den kan kendes på den blå farve.

Medium – den grønne

Medium er malerruller til den næsten plane overflade. Den bruges til finpudsede vægge og høvlede brædder.

Rough – den røde

Rough er malerrullen til de grove og mellemgrove overflader. Den er velegnet til fx loft, vægge og facader.

Stiwex malerruller

Vælg den rette længde på valsen

De forskellige valser og malerruller findes i forskellige længder eller bredder, som man nok vil kalde det, når der skal males på væggen. De kan fås lige fra 10 til 25 cm. Hvilken længde du skal vælge, afhænger af, hvad der skal males. Skal du male en stor væg, er det nemmest med en meget lang rulle, men er det et mindre møbel eller lignende, så skal du vælge en lille rulle.

Vælg den rette prisklasse for din malerrulle

Stiwex har tre forskellige prisklasser inden for valser: Prof, Premium og Basic. Prof er den professionelle kvalitet, Premium er en rigtig god malerrulle, og Basic er god til prisen.

Prisklassen har betydning for, hvilke fibre der er brugt til valsen.

Fine

Ved valser, der er velegnet til glatte overflader, får du disse forskellige fibre afhængig af prisklassen:

  • Prof: Super-Mohairino, som er 6 mm drejede polyester microfibre
  • Premium: Mohairino, som er 5 mm mikrofibre af akryl
  • Basic: Interior, som er 4 mm polyester fibre

Stiwex fine mallerrulle | jem & fix

Stiwex medium mallerrulle | jem & fix

Medium

Ved valser, der er velegnet til næsten plane overflader, får du disse forskellige fibre afhængig af prisklassen:

  • Prof: Microrino, som er 10 mm multi drejede polyamid fibre
  • Premium: Westlon, som er 7 mm polyester fibre
  • Basic: Midlon, som er 7 mm polyester fibre

Rough

Ved valser, der er velegnet til grove og mellem grove overflader, får du disse forskellige fibre afhængig af prisklassen:

  • Prof: Lamrino, som er 21 mm drejede polyamid fibre
  • Premium: Westlon plus, som er 22 mm polyester fibre
  • Basic: Polyon, som er 18 mm polyester fibre

Stiwex rough mallerrulle | jem & fix

Vælg det rette malerrulleskaft

Når du har fundet valsen, som du skal bruge til din maleropgave, skal den sættes på et malerrulleskaft. Du skal naturligvis vælge en, der passer til valsen. Stiwex har to systemer indenfor malerrulleskafte: Stiwex Quick System og Stiwex malerrulleskaft med gavle. Det fremgår af valsen, om den hører til Stiwex Quick System eller er til malerrulleskaft med gavle.

Stiwex Quick System

Malerrulleskaft med gavle

Stiwex malerrulleskafter passer til Stiwex forlængerskaftsystem kaldet Stiwex Lock System. Det betyder, at du kan sætte et teleskopskaft fast til malerrullen for at kunne nå højere op med rullen.

Stiwex forlængerskaft findes i to længder: 130 cm og 200 cm.

Forlængerskaft til Stiwex malerruller