Værd at vide om glasvæv, glasfilt og tapet

Hvad skal du vælge?
Oftest vælges der mellem glasfilt, glasvæv eller tapet som vægbeklædning på en gipsvæg. Her er det gerne en smagssag, hvilken variant du ønsker at sætte op. Der er naturligvis også andre faktorer, der spiller ind, som fx at filt kræver en helt perfekt og glat væg, hvorimod væv og tapet evt. kan dække små ujævnheder (jo grovere struktur – jo større ujævnheder skjules). Du kan også vælge at male gipsvæggen direkte, men ved at beklæde gipsvæggen opnår du en større styrke i overfladen og samlingerne af væggen.

Vær opmærksom på at filt og væv findes i en grundet variant, hvilket betyder, at du slipper for at efterbearbejde med en vævfylder, som er nødvendig på en ugrundet.

Rulle med grundet glasfilt

Hvad skal du huske?
Husk handsker ved arbejde med glasfilt og glasvæv, da din hud ellers kan komme til at klø på grund af de små fibre og støv, der kommer fra filt og væv.

Det er vigtigt at give væggen forankringsgrunder, så den mættes og efterfølgende klæber eller maling kan binde. Uden grunder vil væggen suge vand ud af klæber eller maling og reducere vedhæftningsevnen. Ved påføring af vævklæber skal dette ske i et jævnt lag for at sikre optimal vedhæftning overalt, og du skal huske at give både filt og væv god tid til at tørre (en til to dage), inden du maler, da det ellers kan risikere at løsne sig fra væggen.

Når du sætter filt og væv op, er den nemmeste måde at opnå et flot resultat på, at lade banerne gå ind over hinanden og skære lodret ned i midten af overlapningen med en skarp kniv. Herefter kan de to afskårne strimler fjernes, og samlingen er helt lige. Ved tapet bør banerne stødes sammen kant mod kant, og evt. mønster skal naturligvis passe sammen.

Bemærk, at der skal bruges vådrumsklæber i rum som fx køkken og badeværelse.

Bordplade med håndvask fra et badeværelse

Har beklædningen sluppet væggen?
Skulle det ske, at der er buler i overfladen, hvor beklædningen har sluppet, kan det dog oftest reddes. Ved mindre buler kan der sprøjtes vævklæber ind med en injektionssprøjte, og ved større buler bør du skære en ridse eller kryds i filten eller vævet med en skarp hobbykniv, hvorefter du kan tilføre vævklæber. Efter der er tilført klæber, skal beklædningen forsigtigt trykkes på plads, så reparationen bliver så usynlig som mulig, og evt. overskydende klæber skal fjernes med en fugtig klud.

En masse rulle af glasfilt

Yderligere muligheder
Alternativt findes der tavlemaling, der er den nemme og hurtige løsning til at ”sætte en tavle op”. Den egner sig bedst på en helt glat væg, dør, skabslåge mv., så der kan skrives på ”tavlen”. Ellers er magnetmaling, der også kan bruges på filt, væv, puds, beton, træ, spånplader, gipsplader m.m. en mulighed for at lave en opslagstavle med magnetisk effekt. Magnetmalingen skal afslutningsvist overmales med maling i minimum glans 7. De to slags maling kan kombineres.