Lægning af tagpap

Her kan du se, hvordan du lægger tagpap på et brændeskur

Kapitler

Dette skal du bruge

Når du lægger tagpap

Vindskede

Placering og montage

Tilpasning af tagpap

Skær tagpappet til

Klæbeasfalt

Påfør klæbeasfalt

Montering af tagpap

Sæt tagpappet fast

Sådan lægger du tagpap

Tagpap kan anvendes på mange tagkonstruktioner, og det er nemt at arbejde med. Til den tagpap vi bruger, skal der ikke bruges en brænder, men det skal sømmes fast. Følg guiden trin for trin eller se videoen om hvordan du selv kan lægge tagpap på f.eks. et brændeskur, som vi gør her.

Trin 1

Først skal du montere aluprofiler på kanterne rundt om den flade, hvorpå du skal lægge dit tagpap. Disse aluprofiler består af vindskeder og en tagfod, der skal monteres over tagrenden, da den har en kant, der leder vandet ud og ned i tagrenden.

 

 Materialeliste

 

    Følg vores links, og se udvalget

  

Start med at montere tagfoden og placer den så vandet lige drypper ud i tagrenden. Brug alusøm til alle profilerne, så du undgår korrosion, som ellers kan opstå, hvis du bruger to forskellige metaller sammen. Det er en god idé at sætte sømmene på kryds i forhold til hinanden, dvs. krydssømme profilerne på.  

Trin 2

Når tagfoden er monteret, skal vindskederne på hele vejen rundt. De monteres normalt med lidt luft bagved, så de ikke sidder helt ind til træværket, og så vandet ledes optimalt væk fra facaden. Nu er det et lavt brændeskur, vi arbejder på, så for ikke at støde vindskederne med skulderen, når du går forbi, sætter vi dem her helt ind til træværket, da der er en drypnæse, der leder vandet væk. 

Når du kommer til et hjørne, skal du lægge vindskeden helt ind til træværket og markere hvor hjørnet er i bunden af vindskeden. Læg spidsen af vinklen på markeringen og sæt nogle foreløbige streger langs vinklen ud mod kanten, så du afmærker et trekantet område. Mål efter at der er lige langt fra midten af grundlinjen på trekanten og ud til benene. Når målene passer, kan du klippe lidt mere end halvdelen af det trekantede område væk og lave et lille klip i forkanten, så kan du lave et fint buk omkring hjørnet. Da hele det trekantede område ikke er klippet væk, kan kanterne gå ind under hinanden og de sømmes sammen, når de sømmes fast. Her skal du være opmærksom på, at aluminium er et relativt blødt materiale, så alusømmene kan have tendens til at bøje, og især når du skal igennem to lag.

Trin 3

Samlingerne på vindskederne passer sammen og skal bare skydes ind i hinanden. Det, du skal være opmærksom på, er, hvis der er det en lang facade, så tjek om der er et fald på konstruktionen. Hvis der er et fald skal vindskederne skydes ind i hinanden så vandet ikke løber ind under profilerne, dvs. overlappet vender rigtigt.

Trin 4

Når du har sat profiler på hele vejen rundt, kan du begynde at skære tagpappet til. Det gør du bedst med en hobbykniv. Vi har ingen samlinger på dette tag, men er der samlinger, skal du lægge en bane og krydssømme den fast og derefter montere den næste bane. Start altid med at sætte tagpappet på ved tagrenden ved at krydssømme det på. Tagpappet har en klæbeside, der vender nedad på den ene side og på opad på den anden side, så når du har krydssømmet en bane på og fjerner folien, vil klæbesiden på den næste bane ligge i klæbebanen på den første og så sidder de godt sammen. Når solen senere varmer taget op, sidder det bare bedre og bedre fast. Inden du lægger tagpappet på, skal du først lægge to streger klæbeasfalt langs aluprofilernes sider. Dette sikrer, der ikke kommer vand ind under tagpappet, og gøres bedst med en fugepistol. Klæbeasfalt hærder aldrig helt op og arbejder altid, især når solen varmer.

Trin 5

Nu kan du fjerne folien og rulle tagpappet på plads. Her lægger vi det modsat, ved at starte med at lægge klæbesiden ned mod vindskeden og ikke mod tagrenden. Dette er fordi vi har et lille tag uden samlinger og med fald mod tagrenden. Tryk det godt fast, når det er rullet på. Når det er lagt ud, giver du det en ekstra fuge af klæbeasfalt hele vejen rundt på vindskederne langs kanten af tagpappet. Nede mod tagrenden/tagfoden har du lagt din fuge nedenunder tagpappet, så der er du færdig.

Så er det fixet!