Sådan behandler du dit udendørs træværk

Det bedste tidspunkt at behandle udendørs træværk er efter en periode med tørt vejr. Hvis træet er fugtigt, har produkterne nemlig kun ringe effekt og vil ganske enkelt skalle af. Dog bør du ikke behandle udendørs træværk i direkte sollys – så kan du nemlig risikere at træbeskyttelsen hærder, inden den er trængt ordentligt ind i træet.

Er træværket angrebet af belægninger, kan du med fordel lade trærensen virke et par dage, inden du går videre.

Det er en rigtig god idé at give træet grundingsolie, hvis det er meget slidt, eller hvis det ikke tidligere er blevet behandlet. På den måde hæfter træbeskyttelse nemlig bedre og beskytter træet i længere tid.

Om du vælger at bruge en transparent eller dækkende træbeskyttelse er op til dig. Dog holder dækkende træbeskyttelse typisk længere end transparent.

 

Trin 1

Start med at lave en blanding af vand og BN-Almo efter anvisningerne på emballagen, og brug en tryksprøjte til at fordele det på træværket.

Trin 2

Brug en højtryksrenser til at spule træværket og rense det i dybden. Brug det laveste tryk, og vær opmærksom på at holde højtryksrenseren i en skrå vinkel, så træet ikke tager skade.

Afrensning af træværk

Højtryksrensning af træværk

Trin 3

Træværket skal tørre helt, inden du kan gå videre, og det kan tage op til 24 timer afhængigt af vejret. Brug en fugtmåler til at tjekke træets fugtighed. Når fugtprocenten er under 18, kan du gå videre med behandlingen

Trin 4

Hvis afrensningen har fået træet til at rejse sig, kan du slibe det med groft sandpapir og en slibeklods. Husk at fjerne slibestøv med en fugtig klud, inden du går videre til næste step.

Fugtmåling af træværk inden behandling

Slibning af træværk efter vask og inden behandling

Trin 5

Er træværket meget slidt, eller er der tale om nyt, ubehandlet træ, kan du med fordel give det grunder efter afrensningen.

Trin 6

Når grunderen er trængt ind, og træets fugtighed igen er under 18 procent, kan du gå videre med behandlingen.

Grundoliering af træværk

Fugtprocent under 18

Trin 7

Det pæneste resultat fås ved at tage et bræt ad gangen og male vådt i vådt, så der ikke bliver synlige overgange. Det anbefales at træværket males to til tre gange.

Trin 8

Nu skal behandlingen blot tørre, så er dit træværk som nyt igen.

Træværket males med træbeskyttelse - enten transparent eller dækkende

Tørt og færdigbehandlet træværk