Sammenhold og gammelt håndværk på den lokale mølle
16. oktober 2023Egeskov Mølle betyder meget for lokalområdet, og de frivillige i møllelauget sætter en ære i, at den fremstår pæn og velholdt. Netop derfor søgte de støtte via jem & fix’ støttepulje og fik materialer til at forskønne møllen.
Egeskov Møllelaug består af 24 lokale ildsjæle i alderen 28 til 79 år, som alle bidrager til at vedligeholde møllen, og det er derfor praktisk, at medlemmerne tæller både tømrere og smede. Alle er dog velkomne i møllelauget uanset færdigheder.
- Man yder det, man har tid, lyst, lejlighed og evner til, fortæller Tove Andersen, der er frivillig i Egeskov Møllelaug.
Traditionel melproduktion og museum
Egeskov Mølle er en aktiv mølle, hvor møllelauget maler mel på stenkværn kun ved hjælp af vindkraft, så ifølge dem er blæsevejr det bedste vejr. Når vinden sætter gang i møllevingerne, sætter møllelauget gang i en SMS-kæde, og de frivillige rykker ud.
- Vi plejer at sige, at vi arbejder, som vinden blæser. Og jo mere det blæser, jo bedre er det, fortæller Tove.
Ud over melproduktion fungerer møllen også som museum. De frivillige giver rundvisninger til skoleklasser og turister, som kan lære om møllen, og børnene kan kværne mel på små kværne.
Et lokalt samlingspunkt
De fleste medlemmer i møllelauget er ikke længere på arbejdsmarkedet, og derfor spiller både arbejdsopgaverne og sammenholdet en vigtig rolle.
- Når man ikke er på arbejdsmarkedet længere, er det rart at komme ud og lave noget. Men møllelauget og de lokale, der besøger os, er også en ny flok venner, så det er altid hyggeligt at være her, fortæller Tove.
Fortidens traditioner i fremtiden
Den gamle mølle skal vedligeholdes, så den ikke forfalder, men ifølge møllelauget skal det gamle håndværk omkring melproduktionen også holdes ved lige, og derfor håber de, at møllen kan blive ved med at male mel i fremtiden.
- Det gamle håndværk er værd at bevare. Mange børn aner ikke, hvor mel kommer fra. De ved bare, at man køber det i supermarkedet, så det er vigtigt at vise dem håndværket, fortæller Tove, som håber, at de kan tiltrække yngre kræfter, så Egeskov Mølle kan male mel og skabe sammenhold mange år frem.
Har du selv et projekt?
”I fixer, vi støtter” er et koncept, der går ud på at støtte lokale ildsjæle i det danske foreningsliv. Hos jem & fix hylder vi det lokale engagement, fællesskabet, kreativiteten og lysten til at skabe noget. Derfor sætter vi fokus på de mange store og små fix det selv-projekter, der findes rundt omkring i landets foreninger, klubber og andre forsamlinger og hjælper dem på vej. I kan ansøge om støtte til jeres projekt her.