Herning Speedway Klub har været et fast samlingspunkt i flere generationer, men vigende interesse for speedway gennem de sidste 10 år har gjort det svært at holde liv i klubben. Medlemstallet dalede, og i 2021 var der kun ét medlem. Derfor gik en gruppe venner sammen ind i bestyrelsen og satte sig for at vende klubbens nedtur til succes. På rekordtid er medlemstallet steget til 150 medlemmer, og klubben er nu Danmarks største ungdomsspeedwayklub for aldersgruppen 3-18 år.
En brækket arm blev vendepunktet
De mange år med nedgang satte sine spor i klubben. Den dårlige økonomi betød nedslidte faciliteter, og derfor greb den nye bestyrelse til handling.
- Vi havde et medlem, der faldt og brækkede armen, fordi vores fliser lå skævt, og derfor søgte vi støtte hos jem & fix, så vi kunne renovere indkørslen med nye fliser. Den gamle var 35 år gammel, og udover skæve fliser var der også noget træværk, som var råddent. Nu har vi igen et dejligt område, og alle er meget glade for det, fortæller klubbens formand, Kenneth Emil Nielsen.
Frivillige driver klubben
Alt er drevet af frivillige kræfter i Herning Speedway Klub, og det er også frivillige, der har hjulpet med den nye indkørsel. På en arbejdsdag i klubben er der gerne omkring 25 frivillige, som står klar til at give en hånd med.
- Vi har et godt sammenhold, og jeg er stolt af vores medlemmer og frivillige. Klubben betyder meget for området og for mig personligt. Min far tog mig med til speedway, da jeg var barn, så jeg har selv trådt mine barnesko i klubben, fortæller Kenneth, som også har introduceret sin søn til speedway.
Fart, spænding og dramatik
En speedway-cykel har ingen bremser, og den går fra 0-100 på to sekunder. Ifølge klubbens formand er speedway en sport med både fart, spænding og dramatik, som kræver mod, god fysik og udholdenhed. I Herning Speedway Klub er der plads til alle, der har benzin i blodet og ikke er bange for at få olie under neglene.
- Det betyder meget for mig når unge, som ikke har fundet sig til rette i fx håndbold eller fodbold, trives hos os. De eneste krav, der findes her, er de krav, du stiller til dig selv. Der er plads til alle, og vi rummer alle typer, fortæller Kenneth, som er kåret til årets idrætsleder 2023 af Hernings borgmester.
En klub med ambitioner
Der er store planer for Herning Speedway Klub, og selvom interessen for speedway har været dalende, så håber Kenneth, at flere vil få øjnene op for, at speedway også er idræt – bare på en anden måde:
- Vi vil gerne opbygge en klubånd med de unge mennesker i området. Speedway er en familiesport, og børn kan starte allerede fra de er 3 år. Vi skal synliggøre speedway, og det gør vi bl.a. ved at holde åbent hus, så interesserede kan prøve det. Forhåbentlig deltager vi på eliteplan om et par år, men det kræver, at vi bygger klubben op.
Se filmen om Herning Speedway Klub her
Har du selv et projekt?
”I fixer, vi støtter” er et koncept, der går ud på at støtte lokale ildsjæle i det danske foreningsliv.
- Hos jem & fix hylder vi det lokale engagement, fællesskabet, kreativiteten og lysten til at skabe noget. Derfor sætter vi fokus på de mange store og små fix det selv-projekter, der findes rundt omkring i landets foreninger, klubber og andre forsamlinger og hjælper dem på vej, fortæller Anna Paludan, marketing & e-commerce chef i jem & fix. I kan ansøge om støtte til jeres projekt her.