Studenternelliker i lilla og hvide nuancer bliver klippet af én for én og
samlet i en smuk buket, som Margit Nielsen sammensætter med nøje omhu.
- Jeg plukker altid en buket, når jeg er herude, fortæller den 77-årige
dame med et stort smil og går smånynnende videre med sit projekt.
Det er onsdag, og Margit Nielsen og en lille gruppe andre borgere fra
Middelfart og omegn er på deres ugentlige besøge i kommunens kolonihavehus på Jordbærstien i Skrillinge. Fælles for dem er, er at de lider af sygdommen demens i let til moderat grad, men stadig kan klare sig godt nok til at bo hjemme.
Margit Nielsen bor alene og glæder sig altid til at komme ud i kolonihaven, så hun kan følge havens gang og hjælpe til med at klippe buske og blomster.
- Jeg har det strålende her, siger hun og samler jakken lidt tættere om
sig. For denne dag giver vejrguderne los for kaskaderne, men det får ikke Margit og kolonihavevennerne til at blive hjemme.
- Nej da, vi bliver rigtig forkælet her. Vi hygger og driller hinanden lidt, siger hun og vifter med hænderne, når ordene sommetider forsvinder for hende.
Den gode fornemmelse forplanter sig
Kolonihaveprojektet begyndte for tre år siden, hvor ældreafdelingen i
Middelfart Kommune besluttede, at man kunne bruge huset og haven til gavn for de demente. Men huset var nedslidt og trængte til et løft, som blev muligt med støttemidler fra byggemarkedskæden jem & fix. I dag kan brugerne glæde sig over nye fliser på terrassen, frisk maling på huset og fine højbede og plantekasser med plads til en masse grøntsager.
- Vi vil gerne give de demente nogle succesoplevelser og en følelse af at
bidrage med noget, mens de samtidig får brugt ordene ved at tale med andre. Måske kan de ikke huske, hvad de har lavet, når de kommer hjem. Men den gode fornemmelse forplanter sig til kroppen, siger Hanne Konradsen, der er demenskoordinator og til stede i kolonihaven hver onsdag.
Hos jem & fix glæder indkøbs- og salgsdirektør Claus Petersen siger over, at støttemidlerne har fundet vej til et projekt, der gavner ældre mennesker.
- Demens er en sygdom, der rammer mange, og derfor er det livsbekræftende at høre, hvordan en ugentlig dag i en kolonihave kan styrke de demente i hverdagen, siger han.
På Jordbærstien 11 er regnen så småt ved at høre op, og jordbærplukkerne bevæger sig hen mod bedet med skåle i hænderne. Det er sikkert og vist, at dagens dessert efter frokosten bliver både sommerlig og sød.
Margit Nielsen og en gruppe andre demente i Middelfart Kommune hygger sig med at komme i kolonihaven én gang om ugen i hele sommerhalvåret.