Sådan vandskurer du soklen

3-2-1-fix!

Med en velholdt, vandskuret sokkel minimerer du risikoen for fugtskader og opgraderer samtidig husets samlede udtryk. Vil du gerne vide, hvordan du kan vandskure din sokkel? Så tag et kig på denne video eller følg guiden trin for trin.

OBS: Revner i sokkel
Hvis soklen har små revner eller sætningsskader, kan der tilføjes et armeringsnet mellem to lag hæftemørtel multi 280. Dog er det vigtigt at finde ud af, om det er en revne, hvor der er brug for professionel hjælp til udbedring.

Materialeliste

1: Blanding af mørtel

Bland mørtel op med vand i en murerbalje eller spand. Brug fx hæftemørtel multi 280 grå fra Weber. Blandingen skal være forholdsvis tynd og dvs. kunne flyde selv og dermed ikke være for tør. 

Tørretid: 15 min. - 2 timer alt afhængigt af vejr og temperatur. Soklen er tør, når mørtlen er hærdet op og har sat sig.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Mørtel blandes med en murerske i en spand

Mørtel blandes med en murerske i en spand

2: Træk mørtlen på

Læg en passende mængde mørtelblanding på et glittebræt. Placer brættet i bunden af soklen og træk brættet op, mens du trykker let på det. Gentag processen til hele soklen er fixet.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Mørtel trækkes nedefra og op på soklen

Mørtel trækkes nedefra og op på soklen

3: Filtsning af overfladen

Når soklen er tørret, skal overfladen filtses for at få den sidste finish. Placer finpudsebrættet på den vandskurede sokkel og puds overfladen i små cirkelbevægelser.

Så er det fixet.

Overfladen filtses på soklen

Overfladen filtses på soklen

Tips og trix om vedligehold af sokkel

Selvom soklen kun er en lille del af facaden, er det vigtigt at holde den intakt, da den ofte kan være belastet af fugt. Den er i direkte forbindelse med jorden og skal kunne modstå fugt herfra og regn, der kommer ned ad facaden.

Tjek soklen jævnligt
Dette gælder både i forhold til frostsprængninger, afskalning af puds og revner, der kan give mulighed for, at der kan komme fugt ind i murværket. Er der revner i soklen, er det vigtigt at finde ud af, om det er overfladiske revner eller sætningsrevner, der går fra soklen og op i murværket. Sætningsrevner bør repareres hurtigst muligt.

Reparation af pudslaget
Pudslaget på soklen skal beskytte husets sokkel og fundament, og er det beskadiget, skal alt gammelt og løst puds fjernes, inden du lægger et nyt lag på. Ved reparation af revner skal disse først skæres op og renses, så du kan tilføre og reparere med nyt sokkelpuds. Pudsarbejdet bør foregå i tørvejr (+5° C), men ikke i direkte sol.

Øvrige forhold
En god fugtsikring af soklen omhandler - udover et intakt pudslag - bl.a. at der er lavet et korrekt fald i terrænet væk fra huset samt at tagrender er intakte, så vandet kan blive ledt væk fra facaden.

Når soklen er pudset op, og mørtlen er tør, kan den efterfølgende behandles med f.eks. sokkelmaling eller et finere pudslag. 

 

Kilder
https://www.saint-gobain.dk/reparation-af-sokkel
https://www.bolius.dk/tjek-husets-sokkel-18308

 

Se flere fix det selv-film