Ny energimærkning – hvad betyder det?

I september 2021 trådte et nyt energimærke i kraft, og en ny skala erstatter nu den gamle. Men hvad betyder det for dig som forbruger, når du fx skal købe en ny lampe eller en LED-pære i jem & fix? Faktisk bliver indkøbsturen lettere, fordi det nye energimærke er nemmere at gennemskue.

Overgang fra gammelt til nyt energimærke

Plejer du at kigge på energimærket, når du er på jagt efter el-artikler? Hvis du gør, og hvis du går op i at købe det mest energibesparende produkt, går du sikkert efter A+++. Men fremover vil du opleve, at du ikke længere kan finde et produkt, der er mærket med de velkendte plusser. Energimærket er nemlig ændret, og skalaen er nu mere simpel. Dermed er det også nemmere at gennemskue, hvilken pære eller lampe, der er mest energieffektiv. 

 

A er det bedste

Et nyt vurderingssystem bag det europæiske energimærke erstatter det gamle for at løfte kravene til energieffektivitet. Systemet er baseret på omfattende tests af produkterne.

Det nye energimærke har en skala fra A-G, hvor A er det mest energirigtige.

På det nye energimærke finder du også en QR-kode, som fører dig direkte til en database, hvor du kan læse al teknisk information om produktet, før du træffer en beslutning om, hvad du vil købe.

 

Hvordan er den nye energimærkning bedre end den gamle?

Fordelen ved den nye energimærkningsordning er, at den er nemmere at gennemskue for dig som forbruger end den gamle. Grunden til dette er, at de fleste produkter på markedet i dag er placeret i de bedste energiklasser på den gamle skala. Den nye skala gør, at der nu er plads til forbedring og udvikling, så produkterne kan blive endnu mere energieffektive.

 

Hvad viser det nye energimærke helt konkret?

Det nye energimærke viser energieffektiviteten for et bestemt produkt. Udover dette kan man ud fra energimærket også se produktets årlige energiforbrug. Dette gør det nemmere for dig at sammenligne energiforbruget på to forskellige produkter. 

 

Hvad betyder energimærket for dig ift. energibesparelse?

Med det nye energimærke kan du nemt danne dig et overblik over de mest energieffektive produkter.

Du vil ikke kunne finde produkter i butikkerne, der er mærket ”A” på skalaen. Det skyldes, at den nye standard vil give plads til udvikling, så man i fremtiden får produkter, der er endnu mere energieffektive.

 

Hvilke el-artikler gælder det nye energimærke for?

Det nye energimærke gælder for:

  1. En lyskilde med eller uden styringsenhed. Fx en traditionel pære
  2. Produkter, hvor lyskilden ikke kan skiftes ud. Fx en lampe med integreret LED
  3. Produkter, hvor lyskilden kan tages ud og skiftes. Fx en lampe, hvor en klassisk LED-pære medfølger
  4. Produkter, hvor lyskilden ikke kan erstattes, men kan tages ud for at blive kontrolleret. Fx en lampe med integreret LED hvor lyskilden kan tages ud uden risiko for at skade den

 

Det nye energimærke gælder ikke for:

  1. Lamper solgt uden pære. Fx en traditionel lampe solgt uden pære
  2. Batteridrevne lamper. Fx en batteridrevet lampe med integreret LED

 

Udskiftning af energimærker

Der vil være en overgangsperiode ift. at få udskiftet alle de gamle energimærker med de nye. Derfor vil du indtil den 1. marts 2023 kunne støde på produkter, som stadig har et gammelt energimærke.

 

Kilde: Nordlux