Guide til den rette indendørsbelysning

Lamper er vigtige i indretningen. Helt lavpraktisk for at kunne se noget, men også fordi lamper og lys er med til skabe liv og hygge. Det er derfor vigtigt både at vælge de rigtige lamper og placere dem rigtigt, når du indretter rummene i hjemmet. Her guider vi dig til at finde den rette indendørsbelysning.

Indendørsbelysning handler ikke bare om at finde en flot lampe, der passer ind i indretningen. Det handler i høj grad også om, hvor lampen placeres, og hvilken pære der er i. Indendørsbelysningen skal derfor tænkes som placering af lys, og herefter kan du finde ud af, hvorfra lyset skal komme i form af væglamper, spots, plafonder, pendler, og hvad der ellers er af lamper.

Lad os starte med at se på, hvordan man kan betragte belysning indendørs.

Belysning kan opdeles i 3 overordnede kategorier

1. Generel rumbelysning

Den generelle rumbelysning er normalt udgangspunktet, når du skal vælge belysning til et rum. Det skal gerne oplyse rummet så meget som muligt. Hvad, du skal vælge, afhænger af rummets størrelse og funktion, men det vil ofte være i kategorien loftlamper eller spots, at du finder den rette lampe.

De typer af lamper, du bør vælge mellem er typisk plafonder, pendler, pendelophæng, spotskinner og spots.

2. Arbejdsbelysning

Arbejdsbelysning er af mere praktisk og funktionel karakter, og her vil funktionen ofte komme før designet. Det er nemlig vigtigt at have det rette lys ved skrivebordet eller som læselys, så du kan holde ud at sidde der. Men bare fordi funktionaliteten er vigtigst, behøver du ikke gå på kompromis med designet. Der findes mange flotte bordlamper, gulvlamper og væglamper, som er de grupper af lamper, man typisk vil vælge til arbejdsbelysning.

3. Fokusbelysning

Fokusbelysning er med til at give karakter til et rum og kan gøres på flere måder. Det kan være et spotlys på et maleri på væggen eller belysning på væggen i en lang gang. Kig her efter væglamper eller spotskinner for at finde en lampe, hvor lyset kan fokuseres.

5 måder at arbejde med lys i indretningen

De 3 kategorier er et godt udgangspunkt, når du skal vælge indendørsbelysning, og her får du 5 konkrete måder, som du kan arbejde med i forhold til lys i indretningen.

  1. Brug flere typer af lamper. Anvend gerne flere forskellige typer af lamper i hjemmet. Det er godt med variation i lamper, og sørg for, at de kan tændes efter behov. Brug de forskellige lamper til at skabe små lys-øer, så der ikke opstår mørke hjørner i boligen. Mørke hjørner får rummet til at virke mindre.
  2. Skab rum i rummene med lamper. Vil du skabe et hyggeligt hjem med belysning, så tænk i at skabe rum i rummene med dine lamper. På den måde får rummet ikke en ensartet belysning, men mængden af lys varierer, og det er med til at skabe forskellige stemninger, fremfor at hele rummet bliver lyst kraftigt op.
  3. Lys både op og ned. Find lamper, der både lyser op og ned, så der er lys i hele rummet. Det får rummet til at virke større, end hvis der kun er nedadrettet lys. Det hænger også sammen med at vælge forskellige typer af lamper.
  4. Diffust og direkte lys. Arbejd med både diffust lys og direkte lys. Det diffuse lys er lyset, der oplyser rummet, og det er et blødt lys. Mens det direkte lys styres mod en flade og oplyser den.
  5. Undgå blænding. Undgå, at der kommer store lysende flader i rummet, fordi det blænder. Jo større kontrast der er mellem en hvid lysende flade og omgivelserne, jo mere blænding. Ved at lade lamperne lyse i forskellige, begrænsede områder, undgår du denne blænding.

Det var lidt om de generelle overvejelser bag indendørsbelysningen. Herunder gennemgår vi de forskellige rum i hjemmet og kommer ind på, hvad du skal overveje, når du vælger lys til dem.

Gode råd til indendørsbelysning i boligens forskellige rum

Herunder kan du læse lidt mere om overvejelserne, du kan gøre dig omkring belysning i de forskellige rum i hjemmet. Vi gennemgår følgende rum:

  • Spisestue
  • Køkken
  • Soveværelse
  • Kontor
  • Entré
  • Badeværelse
  • Børneværelse

Spisestue

Spisebordslampen vil ofte have en central placering i spisestuen eller køkken-alrummet, og designet spiller derfor også en rolle, når du skal vælge belysning. Der findes mange forskellige spisebordslamper, og nogle er designmæssigt næsten en lille skulptur. Vælger du en gennemsigtig lampeskærm, kan du også lege med pærens udtryk og form, som bidrager til, at lampen skiller sig ud. Husk dog, at lampen også skal give noget godt lys, så I kan se hinanden og maden på bordet.

Når lampen skal placeres over spisebordet, skal den selvfølgelig hænge i den rigtige højde. Og hvad er den rigtige højde for en lampe over et spisebord?

Infografik, der viser en lampe der hænger for lavt.

Folk skal kunne se hinanden

Hænger lampen for lavt, sidder man og kigger ind i den og skal læne sig til siden for at se personen overfor. Så hæng endeligt ikke lampen lige i synshøjde.

Infografik, hvor lampen hænger for højt.

Den skal ikke blænde

Hænger lampen for højt, kan den blænde dem, der sidder omkring bordet. Så selvom det giver et godt udsyn til de andre ved bordet, er det generende at få lyset lige i øjnene.

Infografik, der viser en lampe i korrekt højde.

Den perfekte højde og pære

Den ideelle højde for en lampe over spisebordet er ca. 50-60 cm over bordpladen. Lyset skal lande lige under øjenhøjde. Vær dog opmærksom på, at børn er lavere end de voksne, og de kan derfor godt blive blændet, selvom lampen passer, når der sidder voksne om bordet. Er det tilfældet, så sæt lampen lidt ned, så det er behageligt for alle omkring bordet. Vælg også en pære, som giver et behageligt lys at sidde i. 

Køkken

I køkkenet skal der være et godt lys over bordpladen, hvor der laves mad. Det kan være ved at opsætte spots eller hænge lamper op. Smalle lamper giver et godt arbejdslys uden at blænde, men kræver, at der hænges flere op. Hæng lamperne så selv den højeste i familien ikke får en lampe i hovedet, når der laves mad.

Når du har fundet den rette belysning over køkkenbordet, kan du overveje at få mere hyggebelysning ind. Det kan være dekorative lamper på en hylde eller i en vindueskarm i køkkenet.

Soveværelse

Soveværelset er det oplagte sted at have forskellige lyskilder og skabe hyggelige rum i rummet. Har du et tøjskab i soveværelset, vil du sikkert gerne have en god belysning, når du skal finde tøj, mens der ved sengetid gerne må være afdæmpet belysning. Her kan det hjælpe at have en lysdæmper.

Ved sengen har de fleste en sengelampe, og vælg gerne en i et enkelt design for at skabe ro i soveværelset. Du behøver ikke vælge den klassiske væglampe eller bordlampe, men overvej i stedet en gulvlampe eller pendel som sengelampe.

Kontor

På kontoret er det vigtigt med en god belysning, når man arbejder. Vælg en god lampe til den generelle belysning, og find også gerne en bordlampe, der kan skabe ekstra lys, når du skal sidde ved skrivebordet. Øjnene kan hurtigt blive trætte, hvis der ikke er godt nok lys, mens man arbejder. Er kontoret i stuen, kan du overveje at finde en bordlampe fra samme serie som en lampe i stuen for at skabe en sammenhæng til kontoret.

Entré

Entreen er, hvor du tager imod dine gæster, og måske lige ser dig selv sidste gang i spejlet, inden du skal ud ad døren. Lyset skal derfor have to funktioner: Det skal være et godt lys men også et hyggeligt lys. Det kan skabes på flere måder. For eksempel kan du have et godt lys fra oven fra spots og kombinere med nogle pendler, der kan hænge samlet i et hjørne med nogle dekorative pærer, som giver et hyggeligt lys.

Badeværelse

Det kan være svært at vælge lamper til badeværelset, fordi det er et af de mindste rum i boligen, og derfor er det hurtigt klaret med en enkelt lampe. Men brug alligevel lidt tid på at overveje, hvordan du skal skabe en både hyggelig og funktionel belysning på badeværelset. Ved spejlet skal lyset gerne være ensartet, så du kan se ordentligt, især hvis der skal lægges make-up. Derudover kan det være rart med noget dæmpet belysning, hvis der er nogen, som skal på toilet om natten. Det kan enten være ved at have lysdæmper eller opsætte LED-bånd eller væglamper ved gulvet.

Helt lavpraktisk er der også nogle regler og krav, man skal være opmærksom på, når der vælges belysning til badeværelset, og dem kan du læse om her: værd at vide om badeværelsesbelysning

Børneværelset

Der er mange krav til belysningen på et børneværelse, hvor der både leges, laves lektier og læses historier inden sengetid. Belysningen skal derfor være meget fleksibel, og det kan den enten være ved at have en lysdæmper og/eller ved at have flere lamper på værelset. Det kunne være en loftlampe til den generelle belysning på værelset, mens en bordlampe på skrivebordet vil give et godt lys til at lave lektier, tegne eller hvad barnet ellers laver. Og så vil de fleste nok også vælge en væglampe eller lignende at have ved sengen, så der er lys til at læse godnathistorier. Vil barnet gerne have lidt lys om natten, kan det være et afdæmpet lys ved gulvet, eller det kan være en sensorlampe på væggen, hvis barnet har brug for at komme på toilet om natten.

På børneværelset er der god mulighed for at lege lidt med designet på lampen og vælge noget andet end de klassiske farver. Her kan man godt tage en farverig lampe. 

Find det rigtige sted til lampen

Vi slutter lige med et godt tip til at hænge en lampe op i loftet, når du har fundet den rette. Det kan være svært at placere den det helt rigtige sted, men der er nogle hjælpemidler, som kan gøre det nemmere. Det er fx en laser, som placeres på gulvet, bordet eller andet, hvor der skal hænge en lampe over, og så kan den lyse op på stedet. Du kan også bruge en almindelig lommelygte til at klare opgaven, som vist nedenfor.

3 billeder, der viser hvordan man finder bedste placering til sin lampe.

Kilder:

Erik C
Nordlux