Værd at vide om badeværelsesbelysning

Badeværelset er måske ikke det første rum i huset, du tænker på, når det gælder lamper og belysning. Men ligesom med husets øvrige rum er det af stor betydning, at der er et rart og behageligt lys på badeværelset. Ofte er det på badeværelset du starter din dag, og derfor er det vigtigt, at der er en indbydende stemning og et blødt, varmt lys, der giver en følelse af wellness og ro. Men netop på badeværelset, hvor der vil være meget fugt, gælder der særlige regler for elinstallationer. Det er nemlig ikke alle lamper, der er lige velegnede til montering i vådrum, og alt afhængigt af hvor i rummet lampen skal monteres, er der også visse regler og krav, du skal være opmærksom på.

Forklaring af IP-koderne
Når du køber lamper til badeværelset, skal du være opmærksom på lampernes IP-kode. IP-koden er en international klassificering, der beskriver lampens tæthedsgrad, og den er særligt vigtig at holde øje med, når du køber badeværelseslamper.

IP68: Lamper, der er mærket med IP68, er vandtætte og derfor egnede til montering over badekar og i brusekabinen. Dog skal transformeren være placeret i zone 3 eller længere ude. Læs mere om badeværelsets zoner i næste afsnit.

IP44: Lamper mærket med IP44 tåler vandstænk og damp og er godkendt til brug i yderkanten af en brusekabine eller et badekar, såfremt de sidder minimum 0,6 meter fra brusehovedet.

IP24: Lamper med dette mærke kan monteres minimum 120 cm fra brusehovedet.

IP20: Lamper, der er mærket med IP20, er almindelige lamper, som du kan bruge i alle rum. I badeværelset skal den dog være placeret mindst 2,25 meter fra gulvet.

Badeværelsets zoner
Når det kommer til montering og placering af lamper i badeværelset, inddeler man rummet i fire zoner - 0, 1, 2 og 3 - hvor zone 0 er den vådeste og zone 3 den tørreste. I zone 0, altså i selve badekarret eller på gulvet i brusenichen, må du kun bruge lamper mærket med IP68, der indikerer, at lampen er helt vandtæt og tåler længere ophold i vand. Endvidere må lampen max. have en spænding på 12 volt. Zone 1 dækker en radius på 60 cm vandret ud fra brusehovedet/badekarret inden for en højde på 2,25 meter, og også her må lampen max. være på 12 volt, ligesom den som minimum skal være mærket med IP44. For både zone 0 og zone 1 gælder det, at lamperne skal være af klasse 3. I zone 2, der dækker området 60 cm fra bruser/badekar, får du lidt mere frihed, da du her frit kan vælge klasse, men lampen skal stadig være mærket med IP44. I zone 3, der dækker resten af rummet (min. 120 cm fra brusehoved og min. 2,25 meter fra gulv til loft), er der ingen krav, og du kan her montere lige præcis den lampe, du ønsker.Montering af badeværelseslamper
Du vil sjældent have brug for at montere belysning i zone 0, da der her er tale om lamper, der er specielt fremstillet til montering under vand i fx et spabad. Som hovedregel skal alle lamper med en IP-klassificering på IP44 og derover monteres af en autoriseret elinstallatør. Det vil altså sige, at alle lamper i zone 0, 1 og 2 skal monteres af en elektriker. Er dine lamper ikke opsat i henhold til reglerne, er det ikke sikkert din forsikring dækker i tilfælde af skader. Du må dog gerne selv skifte eller montere lamper i zone 3, hvor der ikke er særlige krav. Dog skal lampen monteres mindst 2,25 meter fra gulvet, hvis der er tale om en lampe med et IP-nummer, der er lavere end 44. Vær opmærksom på, at du selvfølgelig gerne må opsætte lamper med et højere IP-nummer end anbefalet i alle fire zoner, men aldrig lavere. Er du i tvivl, bør du altid rådføre dig med en fagmand, inden du går i gang.

Inspiration
Badeværelset er det rum, vi alle bruger flere gange om dagen. Men alligevel er det ofte det rum, som vi gør mindst ud af at indrette og dekorere, da det typisk er et omfattende og bekosteligt projekt at give badeværelset en make-over. Det behøver dog ikke at koste en bondegård at indrette badeværelset til et indbydende, varmt og personligt rum. Nogle grønne planter og et par velplacerede pyntegenstande kan gøre en stor forskel, og på samme måde kan den rette belysning og nogle stilfulde eller smarte lamper være med til at give rummet det helt rigtige udtryk. Inden du beslutter dig for hvilken slags belysning og hvilke lamper, du ønsker, er det en god idé at danne sig et overblik over, hvor stort badeværelset er, hvor mange lamper rummet kan bære, og hvor meget lys du har behov for. Har du fx et mindre badeværelse, kan det måske bedst betale sig med en enkelt kraftig plafond, som du hænger i loftet, hvorimod du på et større badeværelse bedre kan eksperimentere med væglamper, funktionslys eller små spots i gulvet. Uanset rummets størrelse gælder det dog for de flestes vedkommende, at det er mest indbydende med et blødt og diffust lys frem for fx skarpe halogenspots. Med to matte lyskilder placeret i øjenhøjde på hver sin side af spejlet, undgår du fx kraftige slagskygger i ansigtet, når du skal lægge makeup eller barbere dig. Og så er det bløde lys også bare mere behageligt for morgentrætte øjne. Har du svært ved at finde de rette væglamper, kan du også vælge at montere et spejl med indbygget lys. Herved er du også helt sikker på, at lamperne har den rette IP-godkendelse. 

Kilde
Nordlux