Værd at vide om badeværelsesbelysning

Badeværelset er måske ikke det første rum i huset, du tænker på, når det gælder lamper og belysning. Men ligesom med husets øvrige rum er det af stor betydning, at der er et rart og behageligt lys på badeværelset. Ofte er det på badeværelset, du starter din dag, og derfor er det vigtigt, at der er en indbydende stemning og et blødt, varmt lys, der giver en følelse af wellness og ro. Men netop på badeværelset, hvor der vil være meget fugt, gælder der særlige regler for elinstallationer. Det er nemlig ikke alle lamper, der er lige velegnede til montering i vådrum, og alt afhængigt af hvor i rummet lampen skal monteres, er der også visse regler og krav, du skal være opmærksom på.

For at finde den rette belysning skal du kende badeværelsets områder, så du ved, hvor du må opsætte lamper, og hvilke lamper du må bruge.

Badeværelsets områder

Når det kommer til montering og placering af lamper i badeværelset, inddeler man rummet i tre områder - 0, 1 og 2, hvor område 0 er den vådeste zone, og område 2 er den tørreste.

Områderne er defineret i standarden DS/HD 60364-7-701:2007 - krav til særlige installationer eller områder med bad og bruser. Tidligere har der været et område 3 i reglerne, men det er bortfaldet i den nye standard, som trådte i kraft 1. juli 2017 (herefter en overgangsperiode i 2 år).

Hvor stort et areal de forskellige områder dækker, afhænger af hvilken type bad du har. Har du badekar, brusebassin eller lukket bruseniche, findes både område 0, 1 og 2. Men har du i stedet en skillevæg, et bruseforhæng eller lignende løsning som afskærmning, bortfalder område 2, og område 1 udvides i stedet.

Områdeopdeling ved badekar, brusere med brusebassin eller lukket bruseniche

  • Område 0:

Området dækker selve badekarret, brusebassinet og de nederste 10 cm i bruseniche med lukkede døre.

  • Område 1:

Dækker området over område 0 i en højde op til 2,25 meter.

  • Område 2:

Dækker området 60 cm fra bruseniche, brusebassin eller badekarrets kant inden for en højde på 2,25 meter. 

 

Grafik over vådzoner i badeværelse

Områdeopdeling ved brusere uden bassin og vægge eller brusere med fast skillevæg som en mur eller glasvæg:

  • Område 0:

Dækker de nederste 10 cm i det, der defineres som område 1.

  • Område 1:

Område 1 findes ved at tage udgangspunkt i bruserens tilslutningssted. Det er enten hvor brusehovedet er fastmonteret eller hvor en flexslange kobles til den faste installation. Herfra tegnes en cirkel med en radius på 1,2 meter. I praksis kan du tage en snor på 1,2 meter og måle ud fra tilslutningsstedet. Rammer den væg eller mur, vil snoren følge med rundt, som vist på tegningen. Område 1 gælder op til 2,25 meter i højden.

  • Område 2:

Bortfalder og i stedet udvides område 1 som beskrevet.

Grafik med område 0 i bruser

Krav til IP-kode på badeværelsets lamper:

Områderne stiller forskellige krav til lampernes såkaldte IP-kode. IP-koden er en international klassificering, som beskriver lampens tæthedsgrad, og den er særligt vigtig, når du skal købe badeværelseslamper.

I område 0 må der bruges lamper med IPX7, og det vil i praksis sige IP67. Det betyder, at lampen er helt vandtæt og tåler længere ophold i vand, som når du bader. Den må have en maks. spænding på 12 volt, skal være fastmonteret, og lampen skal være godkendt af leverandøren til at blive brugt i området. Desuden skal transformeren placeres i område 1 eller 2.

I område 1 og 2 er der krav om IPX4, og det vil i praksis sige mindst IP44 og gerne IP55, hvis lampen udsættes for spuling. Lamper med IP44 tåler vandstænk og damp, og de kan bruges i yderkanten af en brusekabine eller et badekar, såfremt de sidder minimum 0,6 meter fra brusehovedet. Også her er det vigtigt at følge leverandørens anvisninger om, hvorvidt lampen kan bruges i de to områder.

Montering af badeværelseslamper:

Du vil sjældent have brug for at montere belysning i zone 0, da der her er tale om lamper, der er specielt fremstillet til montering under vand i fx et spabad. Som hovedregel skal alle lamper med en IP-klassificering på IP44 og derover monteres af en autoriseret elinstallatør. Det vil altså sige, at alle lamper i områderne 0, 1 og 2 skal monteres af en elektriker. Er dine lamper ikke opsat i henhold til reglerne, er det ikke sikkert din forsikring dækker i tilfælde af skader.

Vær opmærksom på, at du selvfølgelig gerne må opsætte lamper med et højere IP-nummer end anbefalet i alle fire zoner, men aldrig lavere. Er du i tvivl, bør du altid rådføre dig med en fagmand, inden du går i gang.

Inspiration til badeværelseslamper:

Badeværelset er det rum, vi alle bruger flere gange om dagen. Men alligevel er det ofte det rum, som vi gør mindst ud af at indrette og dekorere, da det typisk er et omfattende og bekosteligt projekt at give badeværelset en make-over. Det behøver dog ikke at koste en bondegård at indrette badeværelset til et indbydende, varmt og personligt rum. Nogle grønne planter og et par velplacerede pyntegenstande kan gøre en stor forskel, og på samme måde kan den rette belysning og nogle stilfulde eller smarte lamper være med til at give rummet det helt rigtige udtryk.

Inden du beslutter dig for hvilken slags belysning og hvilke lamper, du ønsker, er det en god idé at danne sig et overblik over, hvor stort badeværelset er, hvor mange lamper rummet kan bære, og hvor meget lys du har behov for.

Har du fx et mindre badeværelse, kan det måske bedst betale sig med en enkelt kraftig plafond, som du hænger i loftet, hvorimod du på et større badeværelse bedre kan eksperimentere med væglamper, funktionslys eller små spots i gulvet. Uanset rummets størrelse gælder det dog for de flestes vedkommende, at det er mest indbydende med et blødt og diffust lys frem for fx skarpe halogenspots. Med to matte lyskilder placeret i øjenhøjde på hver sin side af spejlet, undgår du fx kraftige slagskygger i ansigtet, når du skal lægge makeup eller barbere dig. Og så er det bløde lys også bare mere behageligt for morgentrætte øjne. Har du svært ved at finde de rette væglamper, kan du også vælge at montere et spejl med indbygget lys.

 

Kilde: Nordlux og Sikkerhedsstyrelsen